Current language: nl

blackwave.: feestelijke en glorieuze jazzy hiphop

Dat het verdorie snel kan gaan! Blackwave. stak amper twee jaar geleden de neus aan het hiphopvenster en verkocht eind november al de AB uit. Wat? Ja.
blackwave.: feestelijke en glorieuze jazzy hiphop © blackwave.

Mocht je nog niet van blackwave. gehoord hebben, dan betekent dat wellicht dat je ofwel een jaar onder een steen hebt doorgebracht, ofwel niet naar de radio hebt geluisterd ofwel een broertje-dood hebt aan vaderlandse jazzy hiphop. Is dat niet het geval, dan werd je wellicht helemaal ingepakt door wat producer Willem Ardui en rapper Jaywalker (né Jean Atohoun) het laatste jaar op je losgelaten hebben, te beginnen met de fantastische single ‘Big Dreams’ (ze hadden voordien al ‘Flow’ gereleased), die zowat 1 miljoen Spotify-streams scoorde, gevolgd door het soulvolle ‘Elusive’, met on vocals David NGyah. Blackwave. live is een belevenis.

Tekenen daarvoor verantwoordelijk: Jarno Verheyen (toetsen), Bram Vanhove (drums, zie ook Coely, Collective Conscience, ...), David Idrisov (gitaar), Egor Doubay (sax) en Luuk Hof en Sam Vandekerckhove (trompet). De naam blackwave. is een referentie naar het verschil in huidskleur tussen de twee frontmannen. Ze brachten een EP uit, ‘Mic Check’ (2017), die alom geprezen werd, met een vervolg in 2018: de singles ‘GoodEnough’, ‘Whasgood?!’ en ‘Swangin’! ‘Good Enough’ is hun meest uitgesproken single tot nu toe. Old school nineties hip hop vibe!

Concertdata: De Roma Antwerpen - 23/04 sold out, 24/04 extra concert.

Bijzondere band, want ...

Bijzondere band, want ... © Ashley De Buck

Van ’t stad? 
Neen, dat wordt wel eens beweerd, maar blackwave. is een mooie combinatie van talenten uit twee Belgische grootsteden: Gent en Antwerpen, ofte Atohoun vs Ardui. En die tandem maakt het wel waar, met een duidelijke doelstelling: doorbreken in het buitenland. Ja, hiphop mag hier de laatste jaren wel enorm gegroeid zijn, toch blijft België een klein land en is er elders meer roem en glorie te vergaren. Het is hen van harte gegund.  

Ard-wie?
Willem Ardui. Opereert ook onder zijn eigen naam en doet dat Nederlandstalig. Twee muzikale projecten combineren, gaat dat wel? Ardui daarover: “Voor mij is het een evidentie dat ik de twee projecten tegelijk doe, al vinden veel mensen het raar dat ik zo’n uiteenlopende dingen combineer. Voor mij liggen ze nochtans vrij dicht bij elkaar. Blackwave. is een kinderdroom die uitkomt. De nummers spelen die we willen met een grote band op grote festivals, zotte videoclips opnemen etc. Bij blackwave. is er ook niet die noodzaak om altijd diepzinnige nummers te moeten schrijven, het mag ook gewoon eens een feestnummer zijn. Terwijl mijn soloproject inhoudelijk dichter bij mezelf staat, ik verklaar echt zwart op wit wat ik denk en voel.” (bron: bill.be)  

redB2017  
Red Bull Elektropedia Award. Het stond al in de sterren geschreven: blackwave. kreeg de award voor Most Promising Artist. Terecht? Wat denk je zelf? Drie keer wave  

Whasgood?!
Bijzonder tasteful clipje bij een van de meest recente songs ‘Whasgood?!’. Jaywalker klinkt een beetje als Kendrick L. en de band toont met deze productie dat ze graag in de mellow funk duiken. Perfecte song voor de zomer die was en voor de zomer die mag/moet komen.  

 
DavNg
“Je gaat er nog van horen.” Van wie? David Ngyah, de stem op ‘Elusive’. Is dat zo? Ja, natuurlijk, want met zo’n timbre kan de jonge Ngyah zich wel scharen achter de groten der aarde. Hier, op 1u06 minuten!  

 
Meander
Ja, Willem Ardui – studeerde viool – weet wel wat hij wil: muziek maken. Onder zijn eigen naam maakt hij dromerige pop (amongst others) en schopte hij het tot Voxtip op Radio 1.  

  
Drie keer anders waven!  

Bram Vanhove is drummer. En niet zomaar één: een van de meest gevraagde urban-chaps around tegenwoordig, want hij speelt zowel bij blackwave. als bij Coely, Dvtch Norris en Collective Consience.  

 
Na Gent Jazz mochten de mannen van blackwave. vertellen wat ze precies doen... 

 
Ja! Gorilllllaaaazzzz! Blackwave. is genomineerd voor een MIA 2019. Op 7 februari 2019 weten we effectief of ze er ook eentje in de wacht zullen slepen...

Bekijk hier in afwachting van de liveshow op 7 februari nog even alle voorbije shows en optredens van de MIA's sinds 2007! 

Top