Current language: nl

Deze muzieksterren overleden in 2018

In 2018 hebben we afscheid moeten nemen van heel wat legendes. Dit is een overzicht van een aantal belangrijke muzikanten die het voorbije jaar het leven lieten.

France Gall

France Gall © photonews

Amper een maand na het heengaan van Johnny Hallyday moeten Frankrijk en de rest van het muziekminnende universum alweer afscheid nemen van een poplegende, want France Gall overleed op 7 januari op zeventigjarige leeftijd. France Gall (de artiestennaam van Isabelle Gall) nam in 1963 op 15-jarige leeftijd haar eerste single “Ne sois pas si bête” op, een nummer dat meteen een hit werd in Frankrijk. In 1965 ging ze voor Luxemburg naar het Eurovisiesongfestival met “Poupée de cire, poupée de son”, dat werd geschreven door Serge Gainsbourg. Door haar overwinning raakte ze ook internationaal bekend.

Dolores O'Riordan

Dolores O'Riordan © isopix

Op 15 januari overleed Dolores O’Riordan, de frontvrouw van The Cranberries. De Ierse zangeres bezweek compleet onverwacht in een hotelkamer in Londen. Ze werd amper 46. The Cranberries tekenden in 1994 voor Zombie, één van de grootste hits uit dat decennium. Dolores O’ Riordan was een flegmatieke frontvrouw die met een zwaar Iers accent zong en wiens unieke stemgeluid muziekfans in vervoering bracht. De zangeres stond echter ook te boek als bijzonder humeurig.  In haar leven was het dan ook niet allemaal rozengeur en maneschijn: ze kampte met een bipolaire stoornis.

Dennis Edwards

Dennis Edwards © Shutterstock

Op 1 februari 2018, enkele dagen voor z’n 75ste verjaardag, stierf de Amerikaanse soulzanger Dennis Edwards aan complicaties na een hersenvliesontsteking. Zijn nummer I Didn’t Have To (But I Did) betekende de grote doorbraak voor Edwards. Nadien kreeg hij een plekje in de band The Contours, die hij een jaar later verruilde voor The Temptations, waarmee hij internationaal doorbrak.

Jóhann Jóhannsson

Jóhann Jóhannsson © Shutterstock

Jóhann Jóhannsson, de man achter de muziek van series zoals Prisoners en The Theory of Everything, overleed in zijn appartement in Berlijn op 9 februari 2018. Hij werd 48 jaar. Jóhannsson was een IJslandse componist die met zijn elektronisch-klassieke stijl wereldwijd bekend raakte. Drie jaar geleden won hij een Golden Globe voor de beste originele filmmuziek.

Avicii

Avicii © Wikipedia

Op 20 april 2018 overleed de 28-jarige Tim Bergling, beter bekend als Avicii. Hij stierf geheel onverwachts in z’n hotelkamer, een paar minuten voor een optreden. Later werd bekend gemaakt dat hij zichzelf van het leven beroofde. Avicii kennen we allemaal als een uitstekende dj, maar ook als muziekproducent haalde hij grote successen. Zijn bekendste nummers zijn Hey Brother en Wake Me Up. Al op zestienjarige leeftijd probeerde hij de wereld te veroveren met zijn muziek, maar de echte doorbraak kwam er pas in 2011. Vijf jaar later nam hij een pauze vanwege gezondheidsproblemen.  

Maurane

Maurane © photonews

Claudine Luypaerts, beter bekend als Maurane, overleed op 7 mei op amper 57-jarige leeftijd. De Belgische zangeres had volgens velen een 'fluwelen stem' en werd aanschouwd als één van de betere zangeressen van het Franse lied. Claudine Luypaerts werd in haar woning in Schaarbeek aangetroffen.

Scott Hutchison

Scott Hutchison © Wikipedia

Scott Hutchison stierf op 36-jarige leeftijd, op 10 mei 2018. De Schot was van bijna alle markten thuis. Hij richtte de indierockband Frightened Rabbit op, waarmee hij maar liefst vijf albums uitbracht. Daarnaast kwam het ontwerp van die albums altijd van zijn hand. Hij was gitarist én zanger en schreef bijna alle nummers zelf. Op 9 mei verdween Hutchison op mysterieuze wijze. Een dag later werd hij levensloos teruggevonden.  

Richard Swift

Richard Swift © Richard Swift

Op 3 juli 2018 overleed Richard Swift ten gevolge van complicaties van hepatitis en lever- en nierproblemen. Hij werd 41 jaar oud. Dat hij een man van vele talenten was, staat buiten kijf. Naast singer-songwriter was hij aan het werk als producent en kortfilmmaker en bespeelde hij onder andere gitaar en drum. In zijn eigen opnamestudio National Freedom werkte hij samen met tal van grote artiesten, zoals Nathaniel Ratecliff en David Bazan. Zelf stond hij vaak op het podium met de indierockbands The Shins en The Arcs.  

Aretha Franklin

Aretha Franklin © Shutterstock

Aretha Franklin, dé queen of soul, kampte al enkele jaren met alvleesklierkanker. Ze stierf op 16 augustus 2018 op 76-jarige leeftijd. In november 2017 stond Franklin voor de allerlaatste keer op het podium, maar ze ging pas officieel met pensioen in februari 2018. Haar hits, waaronder Respect, Chain Of Fools en I Say A Little Prayer zitten in het collectief geheugen gegrift, waardoor ze wereldwijd bekend werd als dé queen of soul.  

Mac Miller

Mac Miller © Shutterstock

Hij werd slechts 26 jaar oud. Malcolm James McCormick, beter bekend als MacMiller, stierf op 7 september 2018, vermoedelijk aan een overdosis. Maar dat is nooit bevestigd. In 2011 brak de Amerikaanse rapper, zanger en producer internationaal door met zijn debuutalbum Blue Side Park, om dan twee jaar later een geheel eigen label op te richten: REMember. Hij produceerde onder het pseudoniem Larry Fisherman muziek voor Lil B en Vince Staples.   

Charles Aznavour

Charles Aznavour © Shutterstock

Charles Aznavour was een Frans-Armeense zanger, tekstschrijver en diplomaat. Hij overleed op 1 oktober 2018 op 94-jarige leeftijd na complicaties aan een longoedeem. Zijn bekendheid heeft hij vooral te danken aan zijn bijzondere tenorstem: helder en rinkelend in de bovenloop, met grindachtige en diepzinnige lage tonen. Hij verkocht maar liefst 180 miljoen platen in meer dan zeventig jaar. In 2017 ontving hij de 2.618de ster op de Hollywood Walk of Fame, en hij zal zeker herinnerd worden als de Franse Frank Sinatra.  

Oli Herbart

Oli Herbart © Wikipedia

Op 17 oktober 2018 overleed Oli Herbart, een van de oprichters van de Amerikaanse heavymetalband All That Remains, op de zeer jonge leeftijd van 44. De band die hij op poten zette en waar hij zelf de gitaar voor z’n rekening nam, bracht op twintig jaar tijd acht studioalbums en een live-cd uit en verkocht meer dan een miljoen platen over de hele wereld.  Luister naar jouw muziek in je favoriete streaming-apps met eindeloze mobiele data, dankzij Epic Beats


Top