Current language: nl

Coely: Een hoogvlieger maar met beide beentjes stevig op de grond!

Of het hard gaat voor Coely? Wat had je gedacht. Ze stak voor het eerst haar neus aan het venster in 2012, met ‘Ain’t Chasing Pavements’, terwijl ze op dat moment nog maar een goed jaar aan het rappen was.
Coely: Een hoogvlieger maar met beide beentjes stevig op de grond! © Belga

Haar ongedwongen stijl, haar ‘Raaaah’ en haar gretigheid vielen op. Ook het onafhankelijke platenlabel Beatville zag iets in de jonge Coely Mbueno en schoof haar prompt een contract onder de neus. Rappen en tegelijk naar school gaan? No sweat. Ondertussen, 6 jaar later, ligt half Europa aan haar voeten, en zingen fans luidkeels mee als ze de hymne ‘Don’t Care’ inzet. Het festivalseizoen 2013 leverde haar de titel ‘koningin van het Belgische festivalseizoen op’. Terecht? Het zal wel zijn!

Ze won dat jaar ook de Red Bull Elektropedia Award voor 'Breakthrough Artist' en tourde onder andere door België, Nederland, de UK, Frankrijk en Duitsland. Behoorlijk indrukwekkend, toch? Zeker als je de supports erbij haalt: Kanye West, Kendrick Lamar, Snoop Dogg... stomende soloshows waar ze de hoofdacts net-niet naar huis speelde. Ondertussen heeft ze een dijk van een  plaat in de achterzak – ‘Different Waters’ – en won ze in 2017 twee MIA’s (’Solo Vrouw’ en ‘Urban’) en is ze helemaal klaar om wereldwijd potten te breken.

Bijzondere artieste, want ...

Bijzondere artieste, want ...

Own it!  
Coely is een rasartieste. Ze lijkt wel voor het podium geboren. On stage ontpopt ze zich tot een charismatische frontvrouw die het publiek telkens weer van het ene hoogtepunt naar het andere weet te leiden. Over performen zeg ze: “Ik vind het ontzettend leuk om op een podium te staan, om het publiek goeie vibes te geven, om te performen. En dit wordt enkel beter als ik goed in mijn vel zit, als de sfeer goed zit. En de outfit en mijn make-up, ja, want dat speelt allemaal mee. My warpaint. Als je op een podium stapt, own it!” 

Colin & Elysée 
Coely. Heb je hem? Coely’s artiestennaam is een samentrekking van de namen van haar vader en haar moeder. Dat je dat nog niet wist, zeg! Het is trouwens Coely’s moeder die je hoort op ‘Celebrate’, meteen een ode aan haar ma. Coely vindt trouwens dat we onze moeder meer mogen eren. En wie zijn wij om dat tegen te spreken?  

Tomorrowland 2018
Samen met Lil Kleine en Dua Lipa maakte ook Coely haar opwachting op Tomorrowland. Beetje een vreemde eend tussen al dat dj-geweld, maar voor Coely werd het wel een speciaal moment, want ze mocht haar eerste gouden plaat in ontvangst nemen. Drie keer op het scherp van de snee! 

Pavements
Waarmee het allemaal begon. Goed een jaar nadat Coely ontdekt werd – al rappend – op de trappen van een Antwerps jeugdcentrum, releasete ze deze ‘Ain’t Chasing Pavements’. Amper 2 minuten 20. Het werd hotshot op Stu Bru én Vincent Kompany was een fan. Peter Van de Veire noemde haar ooit de Nicki Minaj van Vlaanderen. Dwalen, iedereen mag het eens. 

Live! 
Ja, wie Coely live aan het werk ziet, weet zich meteen helemaal opgeladen voor de hele week die komt. Misschien zelfs de hele maand of het hele jaar, want Coely’s shows, dat is één brok energie!  

 
Congo
Congolese afkomst, net zoals Baloji. En daar is Coely trots op. Ze nodigde voor ‘Celebrate’ haar hele familie uit, nam regisseur Elizabeth Ouni onder de hand, en blikte dit pareltje in. 

 
Drie keer Coely, drie keer wow! 


Hoe down-to-earth Coely is, zie je hier, na haar passage op Rock Werchter 2017. 

 
Piepjong, ze mocht voor MNM al een cover spelen. ‘Cry me a river’, van Justin Timberlake.  

 
Hoe het eraan toegaat achter de schermen?  Coely is genomineerd voor een MIA 2019. Op 7 februari 2019 weten we effectief of ze er ook eentje in de wacht zal slepen...

Bekijk hier in afwachting van de liveshow op 7 februari nog even alle voorbije shows en optredens van de MIA's sinds 2007! 

Top