Current language: nl

Fleetwood Mac brengt 51 jaar muziekgeschiedenis naar Werchter Boutique

Fleetwood Mac is een legendarische band, die al bestaat sinds 1967. Hits als ‘Go Your Own Way’, ‘Dreams’ en ‘Little Lies’ staan in het collectieve muziekgeheugen gegrift. Ze hebben wereldwijd meer dan 100 miljoen albums verkocht.
Fleetwood Mac brengt 51 jaar muziekgeschiedenis naar Werchter Boutique © Isopix

Het begon als een band die vooral blues speelde, en Peter Green’s Fleetwood Mac featuring Jeremy Spencer heette. De namen van toenmalig zanger Peter Green, drummer Mick Fleetwood, bassist John McVie en gitarist Jeremy Spencer werden een beetje door elkaar gehaald en zo kwam het gezelschap uit bij de bandnaam Fleetwood Mac. De groep vergaarde in die jaren vooral populariteit in het Verenigd Koninkrijk. Green schreef Black Magic Woman, één van hun grootste hits uit die tijd, en een nummer dat later zou worden gecoverd door Santana. Hij had een groot aandeel in het debuutalbum dat de naam van de band droeg en ook in Mr. Wonderful en English Rose. Verder was hij te horen op Then Play On, een rockalbum.

Woelige tijden zijn nooit ver weg

Woelige tijden zijn nooit ver weg © Isopix

Dat Fleetwood Mac een roerige geschiedenis heeft, is wel het minste wat je kan zeggen. In 1970 trok Peter Green de Fleetwood Mac-deur achter zich dicht. Green, die aanvankelijk de bepalende figuur was in de groep, schreef ook nog een aantal andere klassiekers, zoals Oh Well, Albatross, Man Of The World en The Green Manalishi. Daarna stapelden de mythes over de man zich op: hij zou al z’n geld zomaar hebben weggegeven, zou als grafdelver werken en geprobeerd hebben zijn manager neer te schieten. Wat wel quasi zeker is, is dat hij stevig aan de LSD zat. Met hem vertrok een bijzonder talentvolle muzikant, maar de bandnaam kon worden ingekort. In 1971 verdween Jeremy Spencer nadat hij de overige bandleden had verteld dat hij een tijdschrift ging kopen. Ze zochten als bezetenen naar de vermiste, maar later bleek dat hij lid was geworden van Children Of God, een sekte. Gitarist Danny Kirwan, die ook een tijd deel uitmaakte van de olijke bende, werd ontslagen nadat hij een stevige alcoholverslaving ontwikkelde en een dure gitaar vlak voor een optreden aan diggelen sloeg. De vele bezettingswisselingen in de seventies deden de band geen goed.


Rumours

Rumours

Na de komst van Stevie Nicks en Lindsey Buckingham mat Fleetwood Mac zich een meer mainstream popgeluid aan. Dat betekende niet dat het windstil werd binnen de groep, integendeel: Rumours, volgens velen het beste album van Fleetwood Mac, kwam tot stand in een sfeer van doffe ellende. Christine en John gingen scheiden en wisselden enkel de hoogst noodzakelijke woorden met elkaar. Ook Mick en z’n vrouw Jenny zaten in een echtscheidingsprocedure, en als toemaatje konden Lindsey en Stevie elkaars ogen wel uitkrabben. De dames en heren schreven in aparte kamers liedjes over verrotte relaties. Het olijke gezelschap haalde dan ook nog eens aanzienlijke hoeveelheden coke door de neusgaten.

Verpakte boodschappen

Verpakte boodschappen © Isopix

John McVie wilde Rumours als titel voor het album, omdat er heel wat geroddeld werd over de band. Stevie Nicks verpakte het nummer Dreams volgens kwatongen als een boodschap voor Lindsay Buckingham. Go Your Own Way zou dan weer zijn antwoord geweest zijn. De werktitel van het album was niet Rumours maar Yesterday’s Gone, een frase uit het refrein van Don’t Stop.

Opvolgers

Opvolgers © Photo News

De albums Tusk en Mirage gingen minder vlot over de toonbank, maar het daaropvolgende Tango In The Night werd opnieuw een voltreffer. 
 

Exit Lindsey Buckingham

Exit Lindsey Buckingham © Isopix

In april werd Lindsey Buckingham op de straatstenen gezet. In het persbericht over de nieuwe tournee stond de droge mededeling dat Buckingham niet meer zou optreden met de groep. ‘De band wenst Lindsey het allerbeste’, stond te lezen in de tekst. Buckingham trok ondertussen naar de rechtbank omdat hem naar eigen zeggen gigantisch inkomstenverlies te beurt zal vallen door het missen van de tournee. Volgens muziekblad Rolling Stone is onenigheid over de bewuste tournee de oorzaak van het ontslag, al zet Stevie Nicks de man in haar biografie ook neer als een niet bijster beminnelijke kerel. Mike Campbell van The Heartbreakers (de band van wijlen Tom Petty) en Neill Finn van Crowded House vervangen hem.
 

Niet Nicks

Niet Nicks © Photo News

Stevie Nicks schreef heel wat songs voor de band: denk maar aan Freedom, Silver Springs en Rhiannon. Voor heel wat muziekliefhebbers is het onbegrijpelijk dat Landslide, ook al van haar, nooit op single verscheen. Dat terwijl men het liedje doorgaans beschouwt als een ijzersterke song die regelmatig de revue passeert tijdens hun concerten. Nicks schreef ‘m toen ze onzeker was over haar beslissing om door te gaan met Lindsey Buckingham.

Werchter Boutique

Werchter Boutique © Isopix

Fleetwood Mac plant een Europese tournee met concerten in onder meer Werchter (Boutique), Landgraaf (Pinkpop), Berlijn en Londen. De band toert in nieuwe formatie, bestaande uit Mick Fleetwood, John McVie, Stevie Nicks, Christine McVie en nieuwkomers Mike Campbell en Neil Finn.

Het concert 'Fleetwood Mac Live In Boston' is beschikbaar in de Op aanvraag-catalogus van Proximus TV. Druk op de On demand-toets van je afstandsbediening, kies voor andere -> muziek -> pop-rock -> Fleetwood Mac Live In Boston

Luister naar Fleetwood Mac in je favoriete streaming-apps met eindeloze mobiele data, met 
Epic Beats

Meer info over het concert op Werchter Boutique en tickets hier

Top