Current language: nl

Deze muzieksterren overleden afgelopen maand (november 2018)

November was een sombere maand voor de muziekwereld. Deze muzikanten verruilden de voorbije maand het tijdelijke voor het eeuwige.

Tom Diaz

Tom Diaz © Wikipedia

De 32-jarige Amerikaanse zanger en muzikant Thomas – vaak gewoon Tom genoemd – Diaz stierf heel onverwacht op 1 november 2018. Twee dagen later werd zijn dood bevestigd door zijn band, waarmee hij bekendheid verwierf. Als oprichter, zanger en gitarist van de indierockband The World Is A Beautiful Place & I Am No Longer Afraid To Die bracht hij sinds 2013 drie albums uit, die meteen goed onthaald werden bij het grote publiek.  

Roy Hargrove

Roy Hargrove © Wikipedia

Op 2 november 2018 stierf de Amerikaanse jazztrompettist Roy Hargrove in het Mount Sinai Hospital in New York City aan een hartaanval ten gevolge van een nieraandoening. Hij werd 49 jaar oud. Hij werd wereldwijd bekend nadat hij twee Grammy Awards in de wacht sleepte voor zijn muziek. Daarnaast was hij bandleider van The RH Factor.  

Mícheál Ó Súilleabháin

Mícheál Ó Súilleabháin © Wikipedia

Mícheál Ó Súilleabháin, de Ierse muzikant, componist, academicus en pedagoog, stierf op 7 november 2018 op 67-jarige leeftijd. In zijn lange carrière heeft hij heel wat betekent voor de muziekwereld. Zo was hij onder andere lector aan de Irish World Academy of Music and Dance, die hij zelf oprichtte aan de University of Limerick. Zijn liefde voor muziek gaf hij door aan zijn twee zonen, beiden singer-songwriters.  

Igor Luchenok

Igor Luchenok © Wikipedia

De 80-jarige Igor Mikhailovich Luchenok stierf op 12 november 2018 in Minsk. Hij was een Wit-Russische componist die de titel kreeg van People’s Artist of the USSR en dezelfde titel in Wit-Rusland zelf. Luchenok was een meester in verschillende genres: vocaal-symfonisch, kamer-instrumentaal en kamermuziek. Daarnaast was hij ook voorzitter van de Wit-Russische Unie van componisten.   

Lucho Gatica

Lucho Gatica © Wikipedia

Luis Enrique Gatica Silva, beter bekend als Lucho Gatica stierf op 13 november 2018 in Mexico aan de gevolgen van een longontsteking. Gatica was een bekende Chileense bolero-zanger, filmacteur en televisiehost. Hoeveel platen Gatica precies uitbracht, is niet zeker. Al wordt het aantal geschat op een negentigtal. Zijn muziekcarrière bracht hem overal ter wereld: van Europa en Azië tot Afrika en Amerika zelf natuurlijk. Hij was de nonkel van de platenproducent Humberto Gatica.  

Ivan Smirnov

Ivan Smirnov © Wikipedia

De 63-jarige Ivan Nikolayevich Smirnov stierf op 15 november 2018. Hij werd gezien als een van de grootste gitaristen die Rusland ooit heeft gekend. Zowel in fusion, als in Russische folk, folk-jazz en nieuwe flamenco was Smirnov een krak op zijn gitaar. Hij werkte samen met tal van grote artiesten, zoals Mikhail Smirnov, Sergey Klevensky, Dmitry Safonov en Aleksei Kozlov.   

Roy Clark

Roy Clark © Wikipedia

Op 15 november 2018 stierf de Amerikaanse zanger en muzikant Roy Linwood Clark aan complicaties van een longontsteking. Hij werd 85 jaar oud. Clark was het best bekend voor het hosten van Hee Haw, een landelijk uitgezonden tv-show. Maar ook in de muziekwereld heeft hij heel wat harten gestolen, en dan vooral in de countrymuziek.  

Alec Finn

Alec Finn © Wikipedia

Alexander ‘Alec’ Finn, een in Engeland geboren traditionele muzikant, stierf op 16 november 2018. Hij werd 74 jaar oud. Finn werd vooral bekend door zijn unieke manier van spelen op de bouzouki, een typisch Grieks snaarinstrument. In 1975 richtte hij De Danann op, samen met Frankie Gavin, Ringo MacDonagh en Charlie Piggott na een reeks muzieksessies in Tigh Hughes, An Spidéal en Co. Galway.  

Cyril Pahinui

Cyril Pahinui © Wikipedia

Op 17 november 2018 stierf de Amerikaanse ‘slack key’ gitarist en zanger Cyril Pahinui op 68-jarige leeftijd. Hij was vooral bekend in de Hawaiiaanse muziekwereld, en leverde een bijdrage aan drie compilaties die een Grammy Award in de wacht sleepten. Vorig jaar kreeg hij een National Heritage Fellowship van de National Endowment for the Arts. Hij was de zoon van de Hawaiiaanse gitarist Gabby Pahinui.  

Eddie Reeves

Eddie Reeves © Wikipedia

De Amerikaanse songwriter, artiest, muziekuitgever, artiestenmanager en auteur Eddie Reeves stierf op 18 november. De dag voordien vierde hij zijn 79ste verjaardag. In zijn carrière schreef hij verschillende hits, waaronder ‘All I Ever Need Is You’, een nummer dat door onder andere Ray Charles en Sonny & Cher werd opgenomen, en ‘Rings’. Hij mocht in totaal drie Grammy Awards mee naar huis nemen.  

Top