Current language: nl

Deze tien reggaeplaten horen absoluut in je platenkast

Quick question: waar denk je aan bij het woord reggae? Bob Marley? Jamaica? Groove? Allemaal juist, maar nogal eng, want reggae is veel meer dan dat. Een levensstijl, een cultuur met een eigen patois en – uiteraard – uitstekende muziek. De beste tien platen? We sample them fo you, man!

Bob Marley – Live

Bob Marley – Live © EPA

Ja, moet deze legende nog een uitleg? Bob Marley, de peetvader van de reggae, de man die het genre wereldberoemd heeft gemaakt, maar helaas veel te vroeg het tijdelijke voor het eeuwige ingewisseld heeft. Als er één plaat is die je in huis moet halen, laat het dan deze ‘Live’ zijn, een opname uit 1975, in het Lyceum Theatre in Londen, een mooie bloemlezing van wat hij toen al gelost had. Prachtige versie van ‘No Woman, No Cry’, ook.  

The Upsetters – Super Ape (1976)

The Upsetters – Super Ape (1976) © EPA

Say Lee? Say Scratch Perry. Ook deze plaat draagt de stempel van de Black Ark-studio’s. Oorspronkelijk gereleased als ‘Scratch the super Ape’, en in 1999 bestempeld als een van de 100 in huis te halen reggaeplaten. Ingespeeld door Perry’s houseband The Upsetters, en volgens velen beschouwd als de beste dubplaat aller tijden. ‘Croaking Lizard’ en het gitaartje zouden later nog veel gesampled worden, onder andere door Max Romeo in ‘Chase the devil’ – ook een Perry-productie -, en later nog opgepikt door The Prodigy in ‘Out of Space’.  

Max Romeo – War ina Babylon

Max Romeo – War ina Babylon © EPA

Ooh yeah, ooh yeah. One step forward, two steps backward. Iconische zin, uit een iconische plaat, geproducet door Lee ‘Scratch’ Perry, die als producer ook op talloze andere platen zijn stempel gedrukt heeft, waaronder een aantal absolute classics. ‘War ina Babylon’ is er één van. Deze plaat wordt samen met ‘Party Time’ van The Heptones en ‘Police and Thieves’ van Junior Murvin beschouwd als Perry’s heilige drievuldigheid. Romeo – né Smith – had voordien al een hit gehad met ‘Wet Dream’, een song die verbannen werd door de BBC. Ten zeerste tot de verbazing van Romeo zelf, die het naar eigen zeggen had over een lekkend dak in zijn slaapkamer. Right.

Burning Spear – Marcus Garvey

Burning Spear – Marcus Garvey © EPA

Ook zo’n mijlplaat uit 1975, deze Marcus Garvey van Burning Spear, het derde album van de band, genoemd naar de Jamaicaanse nationale held, Marcus Garvey (politiek leider, journalist, ondernemer, een belangrijk figuur, dus). Het verhaal gaat dat de eerste track van dit album al opgenomen werd vlak na de eerste ontmoeting tussen Winston Rodney (de zanger) en producer Lawrence Lindo, met als backing muzikanten van The Wailers en The Soul Syndicate. 

Hopeton Lewis – Take it easy

Hopeton Lewis – Take it easy © Merritone

Alweer van 1968, deze parel, en het debuut van de Jamaicaanse zanger, arrangeur en radiopresentator. Lewis begon als jongeling te zingen in de kerk in Kingston, begon een bandje – The Regals – en dook midden jaren 1960 al de studio in. Noeste arbeid, nachtelijke uren en veel goesting leidden tot ‘Take it Easy’ (1966), een van de eerste rocksteady singles. Hopetown Lewis zou later nog meer hits scoren, en was – zo gaat het verhaal – een van de eerste die een song schreef over ‘the herb’, ‘Cool Collie’. 

Peter Tosh – Mystic Man

Peter Tosh – Mystic Man © wikimedia

Wordt vaak in één adem genoemd met Bob Marley, omdat hij samen met Bunny Wailer en Marley een van de kernleden van The Wailers was. Tosh's vierde plaat alweer, met een bijzondere keure aan muzikanten, zoals de tandem Sly & Robbie op respectievelijk drum en gitaar (Google Sly & Robbie en val achterover). Geen rootsreggae, maar wel reggae die de link legt met pop en rock, waarmee Tosch in de voetsporen trad van Marley. Kwam op een gewelddadige manier aan zijn einde. Nadat hij eerst zijn eerste vrouw verloren was in een auto-ongeluk, liet hij zelf het leven bij een homejacking, notabene van een man die hij eerst had trachten te helpen nadat die uit de gevangenis kwam. Tosh werd vermoord omdat hij zijn drie overvallers geen geld wou geven.  

Gregory Isaacs – Night Nurse

Gregory Isaacs – Night Nurse © Wikimedia

Het bekendste album van Isaacs, deze ‘Night Nurse’, met daarop de gelijknamige titeltrack. De backings kwamen van Roots Radics, de synth van Wally Badarou. Isaacs werd ooit beschreven als ‘the most exquisite vocalist in reggae’ en had een bijnaam ‘Cool Ruler’. Was een van de best verkopende en meest succesvolle reggae-artiesten in de jaren 1970 – samen met Marley en Dennis Brown, maar zag zijn carrière bergaf gaan, mede door drugproblemen, vloog de gevangenis in en begon daarna aan een remonte, tot diep in de jaren 2000. Hij stierf in 2010. 

The Congos – Heart of the Congos

The Congos – Heart of the Congos © wikimedia

En daar is hij opnieuw! Lee Perry zat ook achter de knoppen van deze classic, uit 1977. Roots reggae, en beschouwd als een van Perry’s meesterwerken. Geef de goegemeente eens ongelijk, want ‘Fisherman’ – de opener – is een ongelooflijke song, schijnbaar vrolijk laid-back, high-pitched, over het zware leven van een visser die drie – de vierde op weg – kinderen moet voeden. Of zit er toch een andere symboliek achter?  

Dr. Alimantado – Best Dressed Chicken In Town (1978)

Dr. Alimantado – Best Dressed Chicken In Town (1978) © YouTube

Het debuut van de Jamaicaanse dj Dr. Alimantado, met singles die hij zelf producete tussen 1972 en 1977, en op tape gezwierd werden met de hulp van Lee Perry, King Tubby en Scientist. Er staan op de plaat nogal wat songs – of basistracks – die later zouden uitgroeien tot wereldhits, zoals ‘Poison Flour’ met Horace Andy, dat nog zou terugkomen als ‘Quiet Place’ van Horace Andy zelve en bij Massive Attack in ‘Man Next Door’, op het fantastische Mezzanine. 

King Tubby – Presents the roots of dub

King Tubby – Presents the roots of dub © YouTube

Dub all over! King Tubby heeft ervoor gezorgd dat dub groot werd. Diepe, groovende bassen, scherpe hihats, delay-effecten op de gitaar in een sfeer waar je meteen van gaat dansen. Met ‘King Tubby presents the roots of dub’ haal je een plaat in huis die het low-mid van je speakers zal testen en je huis zal omtoveren in een dubhall. Tubby is een van de grondleggers van het ‘remix’-procédé, dat later overgenomen werd in elektronische muziek en dance. Luister naar reggae in je favoriete streaming-apps met eindeloze mobiele data, met Epic Beats!

Top
t