Current language: nl

Sinner's Day wordt 5!  Hoogmis van de new wave en punk!

Mark the date: zaterdag 1 december, Limburghal, Genk. Het festival Sinner’s Day – ook wel bekend als de hoogmis van de new wave en punk – is aan zijn vijfde editie toe. Een jubileum zowaar, en dat vraagt om een fantastische affiche.
Sinner's Day wordt 5!  Hoogmis van de new wave en punk! © Wikimedia

Het is een verjaardag in drievoud: niet enkel Sinner’s Day viert zijn vijfde verjaardag (en werd een opstandige kleuter), ook headliner MC5 is jarig. De band bestaat 50 jaar, en dat is wellicht dubbel zo oud als de gemiddelde leeftijd van het publiek. Bovendien viert de new wave zelf zijn 40ste verjaardag. En je weet wat ze zeggen: life begins at 40. Voor deze speciale editie van Sinner’s Day heeft de organisatie kosten noch moeite gespaard: MC5 treedt aan als MC50. Bekend van de woeste protopunkplaat ‘Kick Out The Jams’ en helemaal klaar om het podium nog een keer te bestormen. Frontman Wayne Kramer brengt leden van Fugazi en Soundgarden mee om hem te ruggensteunen en om het legendarische ‘Kick Out The Jams’ nog een keer door de zaal te rammen. Dat wordt ongetwijfeld een kopstoot!Ook aanwezig is John Cale, virtuoos violist, pianist, muzikant en ooit de sparringpartner van Lou Reed, bij The Velvet Underground. Cale ging solo in 1973 en bracht meesterwerken uit: hij releasete meer dan twintig platen, steeds anders. Klassieke suite op ‘Words For The Dying’ of de weltschmerz-singersongwriterpop op ‘Paris 1919’. En hij zat ook achter de knoppen voor platen van de Happy Mondays, Nico en Siouxsie & The Banshees.‘I love a man in uniform’, iemand? Moet zowat de meest gedraaide new wave-song zijn op feestjes allerhande. Van de hand van Gang of Four, rauwe postpunk die navolging vond bij Nirvana en Red Hot Chili Peppers, allebei grote fans. Releaseten in 1979 hun debuut, ‘Entertainment’, toen een bescheiden succes, maar vandaag beschouwd als een van de beste punkreleases ooit.En wie hebben we er nog? Fischer-Z! Brits, iconisch, legendarisch en wereldberoemd dankzij ‘Marliese’. Frontman John Watts is er nog steeds bij, en hij voert zijn brigade nog steeds met veel zwier aan. Onsterfelijken! Bijzondere affiche, want...

Bijzondere affiche, want...

Het is er toch een om duimen en vingers bij af te likken. Want waar krijg je zo’n mooie doorsnede van het beste wat new wave en punk ooit te bieden hadden? Ook Cabaret Voltaire maakt zijn opwachting, een band die samen met The Human League, Hula en Clock DVA deel uitmaakten van de electro-industrial scene uit Sheffield. Grootste (cult)hit? ‘Nag Nag Nag’. Must see!En wat te denken van de punk van GBH (Grievous Bodily Harm), een van de populairste punkbands ever (toch in 1982)? Wordt ongetwijfeld een feest! Iemand bekend met de naam Wolfgang Flür? Neen? Nochtans de percussionist van het legendarische Kraftwerk; hij schreef er zelfs een boek over (het best verkocht muziekboek ooit). Begon in 2004 te dj’en, en nam de soloplaat ‘Eloquence’ op. Wat hij op Sinner’s Day komt doen? Verwacht je aan een allesomvattende show met projecties en een set met eigen werk én Kraftwerk-nummers.Waar is ‘Rosie’? In het hart van Claw Boys Claw. Het was hun bekendste song, een die ze schreven in 1992, toen de band al 20 jaar bestond. Staat zeker op de setlist! En de Belgen?

Ja, ook de Belgische new wave doet het goed! Treden aan: Vive la Fête. Pynoo, Mommens en hun trawanten zullen er ongetwijfeld een groot feest van maken. Dit jaar nog verscheen hun nieuwste album ‘Destination Amour’.Nog volk? Ja, Rock Rally-winnaars Whispering Songs, die dit jaar hun debuut uitbrachten, een felgesmaakte release. Limburgs – een thuismatch dus – met de voeten in de post-punk en très nu!Wie van kopstoten houdt, reserveert ook best een plekje voor het podium als Cocaïne Piss aantreedt. Waals, heftig en met Aurélie Poppins een van de felste frontzangers ooit.Feestje wordt het verder nog, met Funeral Dress (punkpunkpunk), Marcel Vanthilt, De Brassers (nihilistische postpunk ... en toen was er niets meer), het Hasseltse O Veux (donker, snedig, passioneel) en Red Zebra, die het lijstje vervolledigt met een passage in hun living room. Win hier jouw duotickets voor SINNER’S DAY 2018!

Win een 3cd box van SINNER’S DAY met het beste van New Wave en Punk!

Top