Current language: nl

Douglas Firs: Songs van weemoed, songs vol hoop

Gertjan Van Hellemont dook voor het eerst op in de selectie van het Leuvense Rockconcours ‘Rockvonk’, waar hij met de vingers in de neus de finale haalde. Het was dezelfde lichting als die van Jasper Erkens en Laura – Sennek – Groeseneken. Bijzonder talentvolle poule muzikanten. Van Hellemont verkaste naar Gent, vroeg zijn broer Sem op toetsen en Simon Casier om te bassen, en sindsdien gaan ze als Douglas Firs door het leven.

Douglas Firs: Songs van weemoed, songs vol hoop © Jürgen Dhont

Hun eerste album ‘Shimmer & Glow’, baadde in een sfeer van melancholische americana, en met ‘The Long Answer is No’ borduurde Douglas Firs verder op dat thema. In oktober verscheen het derde album van de band, en het is als het ware the same but different.

Hinges of Luck

“Ik schreef het gros van de songs voor ‘Hinges of Luck’ in Montreal, Canada,” aldus Van Hellemont. “Het thema dat door de plaat waart, is iets anders dan op de vorige albums; de songs gaan nu meer over zaken waar prille dertigers mee in het hoofd zitten.” ‘Hinges of Luck’ is wat je noemt een ‘coming of age’-plaat, waarin de vraag gesteld wordt: heb ik wel de juiste keuzes gemaakt?

Het is eigen aan Van Hellemonts generatie dat de eindeloze mogelijkheden hen soms verlammen: "Alles is mogelijk, en door de fear of missing out moeten al die mogelijkheden onderzocht. Wat leidt tot kwalen en klachten, burn-out en business, in plaats van ergens in een bos op een bankje te gaan zitten en te mijmeren over de dag die voorbij is."

Zelf is hij best tevreden met het leven dat hij leidt, al leek het er in de middelbare school eerst wel op dat hij iets met wiskunde zou doen, maar het werd uiteindelijk muziekproductie aan het Conservatorium in Gent. “Ik ben blij met de keuze die ik gemaakt heb; als muzikant kom ik op plekken waar andere mensen wellicht nooit zullen komen. Je bent altijd een gast bij mensen, en geen toerist. Ik vind dat een zeer aangename rol.”

Kevin Ratterman

Achter de knoppen van ‘Hinges of Luck’ zat Kevin Ratterman (die ook al platen van Ray LaMontagne en My Morning Jacket producete), een weloverwogen keuze. “Hij legt een mooie effectwaas over de songs, en mixt ook heel gebald. Hij maakt als producer duidelijke keuzes, en ik apprecieer dat wel.” Zelf mixen was geen optie: een stel andere oren geeft een andere invalshoek. En plus: een man met zo’n staat van dienst verdient vertrouwen. “’Hinges of Luck is op zeer korte tijd geschreven, wat alles heel ‘af’ en rond maakt. Bij de eerste twee albums was dat anders: daar kon ik kiezen uit materiaal dat ik de jaren voordien bij elkaar geschreven had. Qua sound is ‘Hinges of Luck’ wel wat anders. Het album heeft meer eigenheid.”

Bijzondere band, want...

Bijzondere band, want... © Guy Kokken

Songs

Als er één ding is wat Van Hellemont in de vingers heeft, laat het dan songschrijven zijn. Voor zijn laatste album trok hij naar Montreal en New York. In solitude en weg van de dagelijkse besognes schreef hij een album bij elkaar. “Als ik me ervoor ga zetten, dan komt de inspiratie wel. Mocht ik kunnen, ik zou elk jaar een plaat maken.”

Van Shimmer naar Glow en terug...

Wat gebeurt er als Culture Club (Canvas) je vraagt om een playlist samen te stellen? Dan krijg je dit, een prachtige afdaling in de muzikale psyche van de broers Van Hellemont:  https://www.canvas.be/culture-club/douglas-firs-playlist 

Douglas

Voor eens en voor altijd, de naamgeving van de band: een douglas fir is een soort spar, hoofdzakelijk te vinden in het noordwesten van de VS. Van Hellemont haalde de inspiratie evenwel bij de fantastische serie ‘Twin Peaks’, dat zich afspeelt in een regio waar enorm veel douglas firs groeien. Drie keer Douglas Firs, drie keer prachtig... 

Undercover 

“Als ik één song moet kiezen op ‘Hinges of Luck’, dan misschien wel ‘Undercover Lover’, omdat het niet op gitaar geschreven is. Een uitdaging, omdat we doorgaans geen songs maken met de computer; om alle sounds toch live te kunnen weergeven, ben ik met een microfoon door de opnamestudio gestapt en heb ik verschillende geluiden opgenomen.” 

 
Pretty  
 

Solo, opgenomen in de lege Gentse Boekentoren, met een tuba die kleur geeft en een koortje. Prachtig in zijn eenvoud: ‘Pretty Legs and Things to Do’.  

 
Hinges 

‘Judy’ live in de AB, met een zweem ‘War On Drugs’ ertussen, maar wel een pracht van een single.  

 

Douglas Firs, drie keer anders... 

The internet never forgets. Gertjan Van Hellemont, vijf jaar geleden, ‘Never enough’.

 
Of hier, lekker samen in de lente, op een bankje, met Billie Bintein (Billie), Senne, en Simon Casier.

 
Lekkere piano, een stripped down version van ‘Undercover Lover’.

Top