Current language: nl

Het verhaal achter de grootste hits aller tijden

Iedere band of artiest droomt ervan om ooit die ene hit te schrijven die de kassa eindeloos laat rinkelen. Maar wie zit er aan de absolute top van de millionsellers?

Bing Crosby – White Christmas

Bing Crosby – White Christmas © Wikimedia

Irvin Berlin schreef het en Bing Crosby zong het voor het eerst live, tijdens zijn NBC-radioprogramma op kerstdag, in 1941. ‘White Christmas’, een profaan kerstliedje, zeemzoet en helemaal in de romantisch-kitscherige kerstsfeer. Decca Records bracht het plaatje uit, niet één keer, maar verschillende keren, steeds tijdens de kerstperiode. En steeds weer steeg het nummer door naar de eerste plek van de hitparades. Berlin kreeg er zelfs een Academy Award voor Beste Originele Nummer voor (het zat in de soundtrack van de film ‘Holiday Inn’). Crosby nam het nog eens op in 1947 en 1954. Het nummer haalde in 1955 al het Guinness Book of Records als meest verkochte single aller tijden, en dat is het nog steeds. Met meer dan 50 miljoen verkochte exemplaren.

Elton John - Candle in the Wind

Elton John - Candle in the Wind © EPA

Elton John schreef de muziek, Bernie Taupin de tekst, als eerbetoon aan Marilyn Monroe (‘Goodbye, Norma Jeane (Baker))’ – de echte naam van Marilyn Monroe) die elf jaar voor de release van de song stierf. Toen het nummer verscheen, nam het meteen de eerste plek in in de UK Charts. Een mooie plek, maar ‘Candle in the Wind’ was een langer leven beschoren: Elton John releasete nog een liveversie in 1988, maar de versie die het echt pas goed deed, was die uit 1997, toen Elton John de song voor de derde maal uitbracht – herwerkt – naar aanleiding van de dood van Lady Di (Diana, Princess of Wales). Die versie katapulteerde zich naar nummer 1 in verschillende landen, deed het -tig keer beter dan het origineel en werd de tweede meest verkochte song aller tijden. Hoeveel? 33 miljoen keer!

 

Bill Haley & His Comets - Rock Around the Clock

Bill Haley & His Comets - Rock Around the Clock © EPA

‘1-2-3-o-clock 4-o’-clock rock’. Het moet zowat een van de meest bekende openingszinnen zijn in de rockgeschiedenis. Met ‘Rock Around the Clock’ schreven Haley en zijn kometen muziekgeschiedenis. En, neen, dit was niet het eerste rock-‘n-rollnummer, maar het was wel het eerste dat zoveel indruk maakte. De song werd gecomponeerd in 1952 en Bill Haley was diegene die er in 1954 de meest bekende vertolking aan gaf en die rock-‘n-roll als genre op de wereldkaart zette. Over het nummer doen nogal wat verhalen de ronde: de uiteindelijke versie zou bestaan uit een combinatie van twee takes van de stem van Haley; op de eerste take was hij nauwelijks hoorbaar, dus moest het opnieuw. De tweede take was goed, zeker gecombineerd met de eerste. Maar, de pianist vertelt een ander verhaal: “We moesten een tweede take spelen, omdat de drummer een fout maakte.” Altijd weer die drummers! Toch nog 25 miljoen stuks verkocht. 

Whitney Houston - I Will Always Love You

Whitney Houston - I Will Always Love You © EPA

‘The Bodyguard’. Kevin Costner redt Whitney Houston uit de klauwen van het grote muziekindustriemonster. Ach, was de film maar echt, dan konden we nu nog steeds genieten van de fantastische stem van la Houston. Het mocht niet zijn. Houston stierf een paar jaar geleden, in bed, overdosed. Wat ze achterliet? Een oeuvre om u tegen te zeggen, met als uitschieter ‘I Will Always Love You’, een megahit, die 20 miljoen keer over de toonbank ging. Oorspronkelijk geschreven door Dolly Parton, en gericht aan de man die haar long time compadre en mentor was, Porter Wagoner. Partons versie was een succes (nummer 1), maar het was niet zo groot als dat van Houston. Houstons versie kampeerde 14 weken op nummer één en maakte van haar de best-selling single women in de muziekgeschiedenis. En, cynisch of ironisch, maar een paar uur na haar dood in 2012, was de song de meest gekochte single op iTunes en dook ‘I Will Always Love You’ opnieuw op in de Billboard Top 100.

Elvis Presley - It's Now or Never

Elvis Presley - It's Now or Never © EPA

‘'O sole mio’ (ik zing met brio). Beetje oneerbiedig? In het geheel niet! We zijn allemaal fan van The King, Elvis the Pelvis, die met deze song één van zijn best verkopende nummers aller tijd op de mensheid los liet. ‘It’s Now or Never’ is gebaseerd op een nummer van Tony Martin ‘There’s no Tomorrow’, dat dan weer teruggaat op het bekende Italiaanse ‘'O sole mio’ van de Napolitaanse Edouardo di Capua. Elvis leerde Martins versie kennen toen hij in Duitsland in het leger zat. Hij was er meteen weg van en vroeg songwriters Aaron Schroeder en Wally Gold een hit te schrijven. Wat ze deden, op een half uur tijd. ‘It’s Now or Never’ werd 20 miljoen keer verhandeld. 

We Are the World - USA for Africa

We Are the World - USA for Africa © Wikimedia

De jaren 1980. Na de oliecrisis van de jaren 1970 zat de wereld in een soort van vreemde ‘up’; er hing een soort discoachtig goed gevoel, een naïef romantisch geloof in de toekomst. ‘We Are the World’ kwam zeven weken na ‘Do They Know it’s X-mas Time’, een gelijkaardig initiatief van een groep Engelse artiesten die geld wilden inzamelen om de hongersnood in Afrika te bestrijden. ‘We Are the World’ werd geschreven door Lionel Ritchie en Michael Jackson, en ingezongen door het kruim van de toenmalige sterren – je ziet ze allemaal de revue passeren in de clip. De single kwam uit op 7 maart 1985 en werd de snelst verkopende single aller tijden. Met quadrupel platinum verpulverde het vele records, en met een paar awards (Grammy, American Music Award, People’s Choice Award) werd het één van de meest succesvolle songs ooit. 20 miljoen exemplaren verkocht. Het lied bracht – naar de normen van vandaag gerekend – 141 miljoen dollar op.

The Ink Spots - If I Didn't Care

The Ink Spots - If I Didn't Care © Wikimedia

Wie? Nobele onbekenden in deze lijst, met een lied dat al bijna een eeuw oud is – give or take a few years. Geschreven door Jack Lawrence in 1939, en opgenomen met Bill Kenny op zang. Time of release: het interbellum. Waarom de single zo’n succes werd? Misschien sprak de boodschap de mensen wel aan? Hoe dan ook: ‘If I Didn’t Care’ behoort tot een van de weinige singles die meer dan 10 miljoen keer over de toonbank ging. 19 miljoen keer, zelfs. In 2018 werd de song geselecteerd door de Library of Congress, wegens: “culturally, historically and artistically significant.” 

Baccara - Yes Sir I Can Boogie

Baccara - Yes Sir I Can Boogie © Wikimedia

Spaans! En meteen de enige single van een meidengroep die zo hoog scoort in de lijst van meest verkopende singles aller tijden. Het nummer werd in Europa één van de meest succesvolle disconummers ooit. We spreken 1977, alle hippies leerden dansen, ontdekten dat vrije liefde ook op de dansvloer kon en maten zich massaal olifantenpijpen aan – en de punk staat al even reikhalzend te kijken om alles over te nemen. Maar eerst nog even Baccara, gecomponeerd door twee flamencodanseressen – Mayte Mateos en Maria Mendiola – die ontdekt werden in Fuerteventura, door RCA-boss Leon Deane, toen ze traditionals stonden te zingen voor toeristen. Hij liet hen een contract tekenen en de rest is geschiedenis. 18 miljoen singles werden verkocht.  

Celine Dion - My Heart Will Go On

Celine Dion - My Heart Will Go On © EPA

Riep iemand daar ‘Titanic’? James Camerons blockbuster uit 1997 maakte niet enkel van Leonardo De Caprio (en Kate Winslet) een wereldster, maar legde ook de Canadese Celine Dion geen windeieren: zij schreef immers de über-romantische titelsong van de film, een zeemzoete ballad, druipend van pathos en drama, maar wel goed voor een megasucces. 18 miljoen verkochten exemplaren en een echte Celine Dion-signature song. Oorspronkelijk had James Horner een instrumentaal motiefje gecomponeerd, dat hij wou gebruiken doorheen de film. Aanvankelijk wou Dion het niet doen, want ze had net een titelsong geleverd voor ‘Beauty & The Beast’, maar haar echtgenoot overtuigde haar. Het stond er in one take op. 

Mariah Carey - All I Want for Christmas Is You

Mariah Carey - All I Want for Christmas Is You © EPA

Nog zo’n vocal powerhouse. Met 417 miljoen weergaven op YouTube toch ook een van de meest bekeken video’s ter wereld, en met 16 miljoen verkochte singles een terechte plek in de top tien. Het maakte van Mariah Carey een absolute wereldster. Een uptempo doo-wop nummertje, uit haar vierde studioplaat. Er werden twee clips van gemaakt, één home-movie style en één 1960-style als een hommage aan The Ronettes. Carey kon met de opbrengsten alvast een nieuwe garderobe kopen; in 2017 zat de royalty-opbrengst al rond de 60 miljoen dollar. Moraal van het verhaal: schrijf een kerstlied!  Luister naar je muziek in je favoriete streaming-apps met eindeloze mobiele data, met Epic Beats

Top