Current language: nl

Deze muzieksterren overleden afgelopen maand (oktober 2018)

Deze muzieksterren overleden afgelopen maand (oktober 2018) © Wikipedia

Jammer genoeg moesten we ook deze maand weer afscheid nemen van enkele grote muzieksterren. Deze uitzonderlijke muzikanten zullen we niet snel vergeten.

Jerry González

Jerry González © Wikipedia

De 69-jarige Jerry González stierf op 1 oktober 2018 aan een hartaanval na een brand in zijn huis in Madrid. González was een Amerikaanse trompettist en percussionist van Puerto Ricaanse afkomst. Samen met z’n broer Andy speelde hij een belangrijke rol in de ontwikkeling van de Latijnse jazz. In de jaren ’70 speelden ze samen met Eddie Palmieri en in Conjunto Libre van Manny Oquendo. In 2000 verhuisde hij naar Madrid en werd de frontman van Los Piratas del Flamenco en El Comando.  

Charles Aznavour

Charles Aznavour © Shutterstock

Op 1 oktober 2018 stierf ook de Frans-Armeense zanger, tekstschrijver en diplomaat Charles Aznavour na complicaties van een longoedeem. Hij werd 94 jaar oud. Aznavour was vooral bekend om z’n tenorstem: helder en rinkelend in de bovenloop, met grindachtige en diepzinnige lage tonen. In meer dan zeventig jaar verkocht hij maar liefst 180 miljoen platen. Hij werd weleens de Franse Frank Sinatra genoemd. Vorig jaar kreeg hij de 2.618de ster op de Hollywood Walk of Fame.  

Geoffrey E. Emerick

Geoffrey E. Emerick © Wikipedia

De succesvolle Engelse muziekproducer Geoffrey E. Emerick stierf op 2 oktober 2018 aan een hartaanval. Hij werd 72 jaar oud. Emerick boekte vooral succes als muziekproducer met de albums Revolver, Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band en Abbey Road van The Beatles. Maar hij werkte voor nog meer grote muziekhelden: Paul McCartney en Elvis Costello, bijvoorbeeld.  

Balabhaskar Chandran

Balabhaskar Chandran © Wikipedia

De Indiase violist, componist en platenproducent Balabhaskar Chandran stierf op 2 oktober 2018, op 40-jarige leeftijd. Hij is het meest bekend voor het promoten van fusionmuziek in Zuid-India. Zijn oom B. Sasikumar, een laureaat in de Carnatische muziek, introduceerde hem in de wereld van de instrumentale muziek. Hij maakte z’n debuut als muziekregisseur door de soundtrack samen te stellen voor de Malayalam-film Mangalya Pallakku en was toen de jongste muziekcomponist in de industrie.   

Bent Lorentzen

Bent Lorentzen © Wikipedia

Op 3 oktober 2018 stierf de Deense componist Bent Lorentzen op 83-jarige leeftijd. Hij was een van de prominente figuren in de hedendaagse Deense muziek. Zijn werken worden vandaag de dag nog steeds uitgevoerd op festivals in binnen- en buitenland. Lorentzen werd bekroond met verschillende internationale prijzen en werd in 1989 in Denemarken uitgeroepen tot beste koorcomponist van het jaar.
 

Hamiet Bluiett

Hamiet Bluiett © Wikipedia

Hamiet Bluiett, de Amerikaanse jazz-saxofonist, klarinettist en componist, stierf op 4 oktober 2018. Hij werd 78 jaar oud. Zijn belangrijkste instrument was de baritonsaxofoon, en hij wordt beschouwd als een van de beste spelers van het instrument. Bij het World Saxophone Quartet bespeelde hij onder andere de bassaxofoon en de houten fluit. Een man van veel talenten dus.  

Montserrat Caballé

Montserrat Caballé © Shutterstock

De Spaanse operasopraan Montserrat Caballé, voluit Maria de Montserrat Viviana Concepción Caballé stierf op 6 oktober 2018 op 85-jarige leeftijd. Haar stem wordt omschreven als puur, maar ontzettend krachtig. Ze zong een breed scala aan rollen, maar raakte bij het niet-klassieke muziekpubliek vooral bekend met het lied ‘Barcelona’, het officiële themalied van de Olympische Spelen in 1992, dat ze met Freddie Mercury opnam.  

Oli Herbert

Oli Herbert © Wikipedia

Op 17 oktober stierf de 44-jarige Amerikaanse heavy metal-gitarist Oli Herbert. Herbert was een van de oprichters van All That Remains. De band uit Massachusetts bracht sinds 1998 acht studioalbums uit, een live-cd en verkocht wereldwijd meer dan een miljoen platen. Zijn collega’s beschrijven hem als een ongelooflijk getalenteerde gitarist en songwriter.  

Tony Joe White

Tony Joe White © Wikipedia

De 75-jarige Amerikaanse singer-songwriter en gitarist Tony Joe White, die vooral bekend was om de hits ‘Polk Salad Annie’ uit 1969 en ‘Rainy Night in Georgia’, stierf op 24 oktober 2018 aan een hartaanval. Naast eigen nummers schreef hij onder andere ook twee megahits voor Tina Turner: ‘Steamy Windows’ en ‘Undercover Agent for the Blues’.   

Top