Current language: nl

George Ezra: de onverwachte koning van de hitparade

Met zijn Shotgun kampeert George Ezra al vijf weken op de nummer één in de Vlaamse Ultratop. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat zijn concert van 31 oktober in de Lotto Arena ondertussen hopeloos uitverkocht is.
George Ezra: de onverwachte koning van de hitparade © Isopix

Wie is deze 25-jarige Britse zanger met zijn typische bas-bariton stem? Een introductie.

Zijn inspiratiebronnen

Zijn inspiratiebronnen © Photonews

George Ezra Barnett zag het levenslicht op 7 juni 1993 als zoon van twee leerkrachten. In 2011 verhuisde hij naar Bristol om les te volgen aan het British and Irish Modern Music Institute. Al snel begon hij video’s op YouTube te posten van zelfgemaakte nummers en werd hij opgepikt door Columbia Records, waar hij op zijn 18de zijn eerste platencontract tekende.

Als jonge gast raakte George gefascineerd door de muziek van Bob Dylan, waardoor hij op zoek ging naar meer Amerikaanse folk- en bluesartiesten. Zo stootte hij onder andere op Howlin’ Wolf en Lead Belly. Het was door een compilatie van die laatste dat hij probeerde om zijn stem ook die manier te gebruiken. "Op de achterkant van de plaat stond dat zijn stem zo laag was, dat je het volume van je platenspeler moest beperken. Ik vond het idee om op die manier te zingen zo leuk dat ik het ook probeerde en het lukte!" Ook singer-songwriter Woody Guthrie noemt hij een inspiratiebron.

Groot talent

Groot talent © Isopix

In 2013 mocht George Ezra aantreden op de BBC Introducing Stage van het Glastonbury Festival. Hetzelfde jaar bracht hij zijn eerste EP uit, Did You Hear the Rain?. Met het gelijknamige nummer kreeg hij meteen airplay op BBC Radio 1. Een plaatsje op de lijst met grootste Britse talenten, BBC Sound Of… 2014 kon dan ook niet achterblijven. Ezra eindigde vijfde, achter laureaat Sam Smith.

Budapest: wereldhit met een verhaal

Budapest: wereldhit met een verhaal © Photonews - Pieter-Jan Vanstockstraeten

Begin 2014 kwam de single Budapest uit als voorloper van zijn debuutalbum Wanted on Voyage. De song werd meteen overal goed ontvangen en bereikte de derde plaats in Groot-Brittannië. Ook bij ons haalde Budapest de top tien, net als in Australië, Duitsland, Italië, Nederland, Ierland en Zwitserland.

Ezra schreef het album op rondreis in Europa, hoewel hij tijdens die reis nooit in de Hongaarde hoofdstad raakte. Daar had het Eurovisiesongfestival zowaar alles mee te maken! Ezra zou vanuit Malmö doorreizen naar Boedapest maar omdat daar die avond het Eurovisiesongfestival plaatsvond, raakte hij op een feestje in de stad zo beneveld dat hij door een zware kater niet kon vertrekken. En dus schreef hij er maar een nummer over!

De bevestiging op Wanted on Voyage

De bevestiging op Wanted on Voyage © Photonews - Chris Joseph

De titel van zijn debuutalbum verwijst naar een sticker op het koffertje van beertje Paddington, de grote held uit zijn kindertijd. Dat de Brit geen one hit wonder is, bewees hij al snel met nummers als Cassy O, Blame It On Me, Listen to the Man en Barcelona. Het leverde hem vier nominaties op voor de Brit Awards: beste Britse album, beste Britse soloartiest, beste Britse single en Britse doorbraak van het jaar. Met slechts één album op de teller verzekerde hij zich meteen ook van een plaatsje op Rock Werchter. Sindsdien bouwde hij een stevige live reputatie uit! Zo toerde hij in 2015 door Amerika in het voorprogramma van Sam Smith en Hozier.

Opvolger Staying at Tamara’s

Opvolger Staying at Tamara’s © Photonews - Isabel Infantes

Op zoek naar inspiratie voor zijn nieuwe album besloot George Ezra een maand naar Barcelona te trekken, waar hij verbleef in het huis van de voor hem onbekende Tamara. Geen slecht idee, want voorlopig ziet het er naar uit dat zijn tweede album nog een groter succes wordt dan zijn debuut!

Met zijn uniek stemgeluid dompelt hij zijn catchy popnummers in een bad van folk en blues zoals alleen hij dat kan. Na de eerste single Don’t Matter Now volgde het aanstekelijke Paradise, waarmee hij deze zomer opnieuw Rock Werchter op stelten zette. Met opvolger Shotgun haalde hij zijn eerste nummer één in Groot-Brittannië binnen. Bij ons is de single ondertussen goed voor goud.

Zijn eigen podcast

Zijn eigen podcast

Begin dit jaar lanceerde George Ezra zijn eigen podcast George Ezra & Friends, geïnspireerd door de podcasts van komieken die in gesprek gaan met hun collega’s. Voor zijn podcast nodigt George Ezra enkele bekende vrienden uit bij hem thuis voor een gesprek van 45 minuten over onderwerpen als familie, vrienden en roem. Kwamen al aan bod op zijn podcast: Ed Sheeran, Rag’n’Bone Man, Craig David, Jessie Ware, Sam Smith, Lilly Allen en Elton John. Je kan de podcasts hier beluisteren.

Muzikale familie

Muzikale familie © Photonews - Katja Ogrin

Wie tickets heeft kunnen bemachtigen voor het concert van George Ezra in de Lotto Arena, vertrekt maar beter op tijd. In het voorprogramma van de Brit vinden we immers de jonge singer-songwriter Ten Tonnes. En dat is niemand minder dan Ethan Barnett, het jongere broertje van George. Of hij over even veel talent beschikt? Oordeel vooral zelf!

Meer info over het concert van George Ezra vind je hier.

Luister naar George Ezra in je favoriete streamingapps met eindeloze mobiele data, dankzij Epic Beats.

Top