Current language: nl

Afscheid van Charles Aznavour

Met Charles Aznavour verliest de wereld alweer een muzieklegende. Hij overleed in de nacht van zondag op maandag. De zanger verblijdde de goegemeente met onvergetelijke nummers als ‘She’, ‘For Me, Formidable’ en ‘La Bohème’. Op 26 oktober zou hij nog optreden in Vorst Nationaal. Een korte terugblik op zijn rijkgevulde carrière.

Afscheid van Charles Aznavour © Isopix

Charles Aznavour werd geboren op 22 mei 1924. De man had Armeense roots en heette eigenlijk Chahnourh Varinag Aznavourian. Zijn ouders Knar en Mischa wachtten in Parijs op een Amerikaans visum om in de States helemaal opnieuw te beginnen, maar toen werd hun zoon geboren. Ze zouden niet meer uit La Douce France weggeraken. De vroedvrouw die Chahnourh bij de burgerlijke stand moest aanmelden, deed dat onder de naam Charles Aznavour: ze slaagde er namelijk niet in om zijn Armeense naam uit te spreken.


Geboren acteur-zanger

Geboren acteur-zanger © Isopix

Charles groeide op in het restaurant en café van zijn ouders, waar heel wat musici en theaterartiesten over de vloer kwamen. In die omgeving kwamen zijn kwaliteiten al gauw bovendrijven: toen hij op 12-jarige leeftijd voor het eerst revuelegende-zanger Maurice Chevalier hoorde wist hij meteen dat hij wilde doen wat Chevalier deed. En dat terwijl de dokter hem al meermaals een zangcarrière had afgeraden: hij miste namelijk een stemband. Maar Aznavour liet zich niet ontmoedigen en oefende soms tot zeventien uur per dag. Zijn acteercarrière kwam van de grond: vaak kreeg hij kleinere filmrollen. Hij zou uiteindelijk in om en bij de tachtig films te zien zijn. Vanaf 1941 begon hij te zingen, vaak in bescheiden revues en als voorprogramma in de bioscoop. Wanneer journalisten hem opmerkten, hadden ze het vooral over zijn kleine gestalte, zijn raspend stemgeluid en zijn onhandigheid.

Edith Piaf

Edith Piaf © Isopix

Charles Trenet en Frank Sinatra waren grote voorbeelden voor hem. In de pers zou hij later vaak voorgesteld worden als ‘De Franse Sinatra’. Anno 1946 ontmoette hij Edith Piaf, die hem onder haar vleugels nam. Ze droeg hem meteen op dat hij z’n neus moest laten verkleinen op haar kosten - wat ook gebeurde - en nam hem in dienst als chauffeur en secretaris. Hij tourde met haar door de Verenigde Staten en leerde daar Engels, een taal die maar weinig Franse zangers machtig waren.

Na de twijfel kwamen de wereldhits

Na de twijfel kwamen de wereldhits © Isopix

In Frankrijk ging het aanvankelijk moeizaam, omdat Aznavour niet aan de eisen voldeed die daar toendertijd aan artiesten werden gesteld. In Marokko scoorde hij wel, en zo begon het langzaam maar zeker te vlotten: hij bleek gespecialiseerd in weemoedige nummers die aansloegen bij het publiek, kreeg steeds vaker een prominente plek op concertaffiches en er kwamen buitenlandse tournees. Zijn alliantie met Edith Piaf legde hem ook geen windeieren. Charles kwam op het lijstje gegoede Fransen terecht en kocht een huis en jacht in Saint-Tropez. Later deed hij er nog een Rolls Royce bij en tikte hij een immens landgoed in Avignon op de kop.
Het was vanaf 1963 dat de successen zich begonnen op te stapelen: eerst was er La Mamma, in 1964 werd For Me Formidable uitgebracht en een jaar later volgde La Bohème.


Voor Armenië

Voor Armenië © Isopix

In 1988 werd Armenië getroffen door een zware aardbeving. Aznavour blikte samen met meer dan 80 artiesten het nummer Pour Toi Arménie in. De Armenen waren hem erg dankbaar voor die benefietsingle en hij kreeg een aantal pleinen en standbeelden naar zich vernoemd. Tien jaar later bedachten CNN en Time Magazine Aznavour met de titel ‘artiest van de eeuw’.


Inspiratie voor verschillende artiesten

Inspiratie voor verschillende artiesten © Isopix

Charles Aznavour trouwde drie keer en kreeg uit die huwelijken zes kinderen. Zijn laatste vrouw heet Ulla Thorsell en is een Zweedse blondine die een pak jonger en groter is dan hijzelf. Met haar kreeg hij Misha, Nikola en Katia. Toen de zanger zijn tachtig lentes vierde nam hij met Katia het nummer Je Voyage op. Hij schreef ook voor andere artiesten: Johnny Halliday heeft Retiens La Nuit aan Aznavour te danken, ‘La plus belle pour aller danser’ werd een nummer voor Sylvie Vartan. Ook op internationaal vlak liep het al gauw vlot. In het Verenigd Koninkrijk werden The Old Fashioned Way en She een weergaloos succes.

De heer Aznavour nam meer dan 1400 nummers op in verschillende talen en stond op podia in heel wat landen. Er werden meer dan 180 miljoen platen van hem verkocht. Vorig jaar kreeg hij een ster op de Walk of Fame.

Luister naar Charles Aznavour in je favoriete streaming-apps met eindeloze mobiele data, dankzij Epic Beats

 

Top