Current language: nl

Start to Singer-songwriter: deze 10 platen moeten zeker in je platenkast staan

Met de herfst in stille aantocht wordt het tijd om de gezelligheid binnen terug op te zoeken. Haardvuur? Glaasje wijn of lekker biertje? Mocktail? En dan de hoofdtelefoon op om te genieten van de beste singer-songwriterplaten ooit. Welke dat zijn? Wij selecteerden er tien.

Bob Dylan – The Freewheelin’ Bob Dylan

Bob Dylan – The Freewheelin’ Bob Dylan © EPA

Bawb . Mr. Zimmerman. ‘s Mans tweede album was een meesterwerk. Een prachtig staaltje muzikale creativiteit.Terwijl hij op zijn debuut maar twee songs zelf schreef, staat dit album vol authentieke Dylan-pareltjes, waaronder ‘A Hard Rain’s A-Gonna Fall’ en ‘Masters Of War’. Je vindt op ‘The Freewheelin’ Bob Dylan’ een prachtige mix aan lovesongs gemixt met maatschappijkritiek, iets waarin hij geïnspireerd werd door zijn toenmalige liefje Suze Rotolo, het meisje waarmee hij op de cover van de plaat arm in arm loopt. Dylan, aan de vooravond van zijn grote succes, het moment waarop hij zichzelf klaarstoomt om de stem van een generatie te worden. De track die iedereen kent? ‘Blowin’ in the Wind’, gebaseerd op een slavenlied (‘No More Auction Block’), dat een instant-classic werd, en een folk-anthem.

Tim Buckley – Starsailor

Tim Buckley – Starsailor © WIKIMEDIA

De vader van wijlen Jeff Buckley – die je verder in deze opsomming terugvindt – en een begenadigd folksong-artiest met een enorm grote output. ‘Starsailor’ moet zowat zijn mooiste werk bevatten en is een goeie introductie op Buckley’s andere werk. De kracht van Tim Buckley bestond erin dat hij erin slaagde om folk te laten blenden met avant-gardejazz, en zijn ietwat melancholische stem drapeerde over prachtige melodieën, met teksten vol mooie beelden en poëzie. ‘I Woke Up’ is daar een mooi voorbeeld van. Op deze plaat staan nog andere knappe werkstukken, zoals ‘Song to the Siren’, later heel fraai gecoverd door This Mortal Coil.

John Lennon – Imagine

John Lennon – Imagine © EPA

Peace. Harmony. Nog meer peace. En dan was er plots Mark Chapman die het symbool voor pacifisme en de uitdrager van het hippiegedachtengoed voorgoed het zwijgen op legde. John Lennon. Beatle. Maar vooral iemand die de maatschappijkritiek niet schuwde en zijn talent aanwendde om van de wereld een betere plek te maken. Of dat althans probeerde. Op ‘Imagine’ staan veel parels, zoals ‘How Do You Sleep’ en ‘Jealous Guy’. Met bijdragen van George Harrison en geproduceerd door de later helemaal kierewiet geworden Phil Spector. Luister ook naar het protestlied ‘Gimme Some Truth’.

Nick Drake – Pink Moon

Nick Drake – Pink Moon © WIKIMEDIA

Akkoord, vrolijk word je er niet van, maar ‘Pink Moon’ van de veel te jong gestorven Nick Drake, is wel een meesterwerk. Drake zag het leven somber in en kreeg af te rekenen met depressies. Op zijn 26ste stierf hij, na een overdosis antidepressiva. Zijn dood – Drake had een trouwe schare fans – maakte van hem een icoon van een ietwat morbide romantiek, en had hetzelfde effect op de jeugd als de dood van Jotie ’t Hooft (die een paar jaar later stierf, na een overdosis cocaïne). ‘Pink Moon’ van Drake is een rauwe, akoestische plaat, één die de fragiliteit van de jonge muzikant in de verf zet. Luister maar eens naar ‘From the Morning’. Ietwat ijl, hees, teder, en een voorbeeld voor heel wat romantische zielen die na hem kwamen.

Bruce Springsteen – Nebraska

Bruce Springsteen – Nebraska © WIKIMEDIA

The boss is always right . Zeker als zijn naam Bruce Springsteen is en hij een ingetogen plaat maakt als Nebraska. Rosanne Cash – dochter van die andere grootheid Johnny Cash die overigens enkele nummers van het album coverde– omschreef Springsteens plaat als ‘one of the great documents of American life’. Terecht? Wat dacht je! ‘Nebraska’ is een uitgepuurde soloplaat waarop Springsteen zichzelf helemaal bloot geeft en wegblijft van de commercie. Introspectie dus, met prachtige songs als ‘My Father’s House’ en ‘Mansion on the Hill.’

Neil Young – Harvest

Neil Young – Harvest © EPA

Het vierde studioalbum van Neil Young, en een absoluut meesterwerk. Een klassieker ook, en een plaat die in geen enkele platenkast mag ontbreken. Het was een wereldwijd succes en zorgde voor Youngs doorbraak. Young was 27, een leeftijd waarop een aantal andere muzikanten het leven legden (waarop Young ook alludeert in ‘The Needle and the Damage Done’). Integraal te beluisteren deze plaat. Je kan ook moeilijk anders, want je valt hier van de ene muzikale bron in de andere. ‘Heart of Gold’, ‘Old Man’. Wat-een-plaat!

Ryan Adams - Heartbreaker

Ryan Adams - Heartbreaker © WIKIMEDIA

Onthou het voor eens en voor altijd: Ryan Adams is niet Bryan Adams. Ryan Adams grossiert niet in FM-rock met een all American charm, maar wel in Americana en leverde met ‘Heartbreaker’ een dijk van een plaat, bij elkaar geschreven na een break-up met zijn vriendin. ‘Heartbreaker’ is Adams’ debuut en staat vol ‘ah-wee-mij’-liedjes over hoe pijnlijk de liefde kan zijn, maar dan verpakt in prachtige melodieën. Met Gillian Welch en Emmylou Harris als backings. Elton John vond het een mega-plaat. Adams’ broodjes was gebakken.

Beck – Morning Phase

Beck – Morning Phase © WIKIMEDIA

Is Beck een singer-songwriter? You betcha ! Beck weet zich al jaren omringd door een schare muzikanten, maar als puntje bij paaltje komt, trekt hij zich met zijn gitaar terug om songs te schrijven. De uitkomst? Een mijlpaal als ‘Morning Phase’, een meditatief plaatje dat Beck uitbracht na zes jaar niets te hebben gereleased omwille van gezondheidsproblemen. ‘Morning Phase’ staat vol zoete-melancholische songs, een impressionante collectie ingetogen, down-to-the-bone introspectie. Zo één van die platen die je elke zondagmorgen – en dat maandenlang – oplegt om die speciale sfeer te kunnen vatten. Ver weg van ‘Devils Haircut’ of ‘Loser’.

Jeff Buckley – Grace

Jeff Buckley – Grace © EPA

Moest ertussen. Buckley, Jeff, en zijn eerste full album, een plaat die een hele horde jonge, romantische muziekliefhebbers wist te raken en maandenlang in de cd-speler van menig auto vastgeklonken zat. Buckley, engelachtige stem, virtuoos gitaarwerk en behept met een songschrijftalent, liet ‘Grace’ op de mensheid los en niets was nog hetzelfde. Zijn ‘Live at Sin-é’-EP deed al veel goeds vermoeden, maar met deze plaat eiste hij zich meteen een plek op tussen de groten. ‘Lilac Wine’ (een cover van Nina Simone), ‘So Real’, ‘Mojo Pin’, ... druk ze allemaal aan het muzikale hart. Buckley stierf veel te jong, tijdens een zwempartijtje. Alas!

Elliott Smith – Either/or

Elliott Smith – Either/or © WIKIMEDIA

De jaren ‘90 brachten heel wat nieuw talent naar voren. Elliott Smith was daar één van. Op ‘Either/Or’ – zijn derde studioplaat – staan een aantal fantastische songs, maar de plaat deed het commercieel niet zo goed. Erg? Neen, want filmregisseur Gus van Sant pikte ‘Either/Or’ op en gebruikte zes songs op het soundtrack album van het megasucces ‘Good Will Hunting’, de film die van Matt Damon en Ben Affleck ware sterren maakte. Lo-fi, maar dan iets meer gepolijst. Smith is helaas ook niet meer onder ons.Luister naar Singer-Songwriters in je favoriete streaming-apps met eindeloze mobiele data, dankzij Epic Beats

Top