Current language: nl

Chet Baker, de mooie jongen met wie het verkeerd afliep

Via de Op aanvraag-catalogus van Proximus TV kan je nu kijken naar ‘Born To Be Blue’, een beklijvend portret van jazztrompettist Chet Baker. Baker was een begenadigd muzikant en groeide in geen tijd uit tot jazzicoon, maar een drugverslaving gooide roet in het eten.
Chet Baker, de mooie jongen met wie het verkeerd afliep © Isopix

In de nacht van 12 op 13 mei was het exact 30 jaar geleden dat Chet Baker een dodelijke val maakte uit een Amsterdams hotelraam. Zijn lichaam werd gevonden aan de Prins Hendrikkade. De politie kwalificeerde het als een druggerelateerd ongeval, omdat er cocaïne en heroïne in z’n lichaam werd teruggevonden. Ze hadden het er geen idee van dat het om de begaafde jazztrompettist ging.
 Talentenjachten

Talentenjachten © Isopix

Het levensverhaal van Baker is behoorlijk turbulent. Hij werd op 23 december 1929 geboren op de boerderij van z’n ouders in Yale, Oklahoma. Vader Baker was zanger-gitarist in een swingband en Chet zong zelf in een kerkkoor. Hij deed ook mee aan talentenjachten, maar dat draaide meestal uit op een fiasco. Met de trompet die hij voor z’n dertiende verjaardag kreeg, kon hij iets beter overweg.

Jazzmicrobe

Jazzmicrobe © Isopix

Tijdens zijn legerdienst in Berlijn kreeg hij de jazzmicrobe te pakken. Toen hij terugkeerde naar Californië, vervoegde hij de band van Roy Porter en een dixielandgroepje. Nadat Charlie Parker, een roemrucht altosaxofonist, hem in 1952 ontdekte, was de trein definitief vertrokken: hij werd een gerespecteerd lid van het pianoloze kwartet van Gerry Mulligan. Maar al gauw maakte Chet kennis met een andere hobby: drugs. Van zijn 23ste tot de noodlottige val op 34-jarige leeftijd was Baker verslaafd. Hij verbleef vaak in België en Nederland omdat hij er makkelijk aan heroïne kon geraken. Zo zocht hij zijn toevlucht tot een een Luikse apotheker, die saxofoon en fluit speelde als de beste, maar net als Baker junkie was.

Chet Baker in Tokyo

Chet Baker in Tokyo

Ondanks de demonen waarmee Chet moest afrekenen, was hij een muzikant zoals er maar weinig rondliepen. Dat resulteerde in een aantal geniale albums, waarop hij vaak niet alleen trompet speelde, maar ook zong. Chet Baker in Tokyo uit 1987 is zo’n hoogtepunt.

 

Laagtes en hoogtes

Laagtes en hoogtes © Isopix

Baker had naast het talent ook z’n looks mee en werd een icoon van de de jazz uit Los Angeles en San Francisco uit de jaren ’50, ook wel West Coast Jazz genoemd. Eén van zijn gedenkwaardige opnames uit 1956 werd in 1989 volledig uitgebracht onder de naam The Route en was goed voor lovende reacties. In 1959 nam hij in Italië de al even begeesterende Milano Sessions op met componist-dirigent Ezio Leoni. Wat later werd hij opgepakt voor drugbezit en kwam hij in Pisa in de cel terecht. Leoni liet zich daar echter niet door afschrikken en communiceerde met Baker, met een gevangenisbewaarder als tussenpersoon. Zo konden ze een jazzsessie optimaal voorbereiden. Door de combinatie van het drugprobleem met zijn uitstraling kreeg hij de titel ‘de mooie jongen met wie het verkeerd afliep’.

 

De James Dean van de jazz

De James Dean van de jazz © Photo News

‘Hij zingt zoals hij speelt’: zo werd de stijl van Chet Baker maar al te vaak omschreven. Er zat altijd een zekere melancholie in zijn stem en trompetspel. Men noemde hem ook geregeld ‘De James Dean van de jazz’. In 1960 speelde Baker op het legendarisch jazzfestival van Comblain-La-Tour.

Film

Film © Isopix

De Hollywoodstudio’s zagen in Baker wel een acteur. Hij maakte zijn acteerdebuut in ‘Hell’s Horizon’, een oorlogsfilm waarin hij een soldaat speelt. Maar al gauw bleek dat hij liever de baan op ging als muzikant. Nu is er dus Born To Be Blue, het levensverhaal van de onvolprezen jazzlegende, met Ethan Hawke in de hoofdrol.

Born To Be Blue is nu beschikbaar in de Op aanvraag-catalogus van Proximus TV. Druk op de On demand-knop van je afstandsbediening

Luister naar Chet Baker in je favoriete streaming-apps met eindeloze mobiele data, dankzij Epic Beats
 
 

Top