Current language: nl

Willy Sommers is hotter dan ooit

Behoort de tijd dat de Vlaamse schlager in festivalmiddens af te rekenen had met een flinke dosis neerbuigendheid definitief tot het verleden? Sinds de dag dat Willy Sommers op Pukkelpop werd onthaald als de Messias zelve lijkt het alleszins zo. Een terugblik op enkele hoogtepunten uit een carrière van 51 jaar.

Willy Sommers is hotter dan ooit © Isopix

In zijn tienerjaren werd het al duidelijk dat de muziek Willy in het bloed zat. Hij maakte toen deel uit van het groepje The Sons Of Abraham, een formatie die hij later verruilde voor The Yeats. Toen hij op kerstavond 1970 producer Roland Verlooven ontmoette, werd stilaan duidelijk dat hij in de wieg gelegd was voor Vlaamse muziek. Een paar maanden later kwam ‘Het is weer morgen’ uit bij platenfirma Vogue.

Herbekijk het optreden van Mauro & De Kempenzonen met Willy Sommers

Win een Willy-T-shirt

Een eerste voltreffer

Een eerste voltreffer

De echte doorbraak kwam er in datzelfde jaar met de hit ‘Zeven Anjers, Zeven Rozen’. De single ging als zoete broodjes over de toonbank: er werden meer dan 100 000 exemplaren van verkocht. Het nummer stond 19 weken op nummer één in de Vlaamse hitlijsten. Sommers kreeg zijn eigen fanclub, die al snel uit haar voegen barstte. Jongedames die zijn optredens bijwoonden, schreeuwden zich de longen uit hun lijf bij het aanschouwen van hun nieuwbakken muzikale heiland.Trofeeën

Trofeeën

In de daaropvolgende jaren begon Willy muziekprijzen te verzamelen: 1972 was het jaar van zijn eerste gouden plaat. Die kreeg hij voor de verkoop van 500 000 singles in twee jaar tijd. Twee jaar later werd hij uitgeroepen tot de populairste artiest van Vlaanderen en kreeg hij de zomerhittrofee voor het nummer ‘Blijf nog een uurtje bij mij’. Die prijs zou hij in de daaropvolgende jaren nog verschillende keren winnen. In 1978 tekende hij een contract bij platengigant Philips/Polygram.


Willy auf Deutsch

Willy auf Deutsch © Isopix

Willy’s populariteit beperkte zich niet enkel tot zijn thuisland: ‘Zeven anjers, zeven rozen' kreeg Duitse, Franse en Spaanse versies en het album ‘Holiday’ bevatte nummers in verschillende talen. Europa lonkte, en Willy werd een graag geziene gast op het Duitse schlagerfestival, waar hij meermaals uitgeroepen werd tot ‘de populairste Vlaming’.

Tien Om Te Zien

Tien Om Te Zien © Isopix

Eind jaren ’80 werd de heer De Gieter één van de populairste vtm-gezichten toen hij samen met Bea Van der Maat het muziekprogramma 'Tien om Te Zien' ging presenteren. In 1989 liet Sommers de hits ‘Het Water is veel te diep’ (goed voor een gouden plaat) en ‘Als een leeuw in een kooi’ op de wereld los. In die tijd zette hij samen met Will Tura en met de hulp van Tien om te Zien het Vlaamse levenslied weer op de kaart.


John Terra

John Terra © Isopix

In 1996 werd de samenwerking met Roland Verlooven beeïndigd en ging Sommers in zee met John Terra. In de loop der jaren kregen enkele co-presentatrices van Tien Om Te Zien de bons, maar Willy bleef dapper standhouden als schermgezicht van de immens populaire muziekshow, tot hij in 2005 om onduidelijke reden ontslagen werd. Kwatongen beweerden dat de bonzen van de commerciële omroep Sommers te oud vonden.

30 jaar carrière

30 jaar carrière © Isopix

In 2001 vierde de zanger 30 jaar carrière. Enige tijd daarna kreeg ‘Zeven Anjers, Zeven Rozen’ een plaats in de eregalerij der Vlaamse klassiekers van Radio 2. Vijf jaar later had hij opnieuw een dikke hit te pakken met 'Laat De Zon In Je Hart'.

Alweer feest

Alweer feest © Isopix

In 2011 werd er door fans en entourage opnieuw een feestje gevierd, omdat hij 40 jaar op de planken stond. Het bijbehorende album '40 jaar hits' werd 10 000 keer verkocht, wat alweer een gouden plaat opleverde. Wie dacht dat Sommers op zijn lauweren zou gaan rusten, kwam bedrogen uit: hij bracht een nieuwe plaat uit, die ‘Pluk De Dag’ werd gedoopt, en presenteerde samen met Nathalie Meskens 'Tien Om Tegen De Sterren Op Te Zien', een parodie op Tien Om Te Zien.


King Willy

King Willy © Isopix

De passage op Pukkelpop vormde een nieuwe mijlpaal voor de zanger, die al lang eens op de affiche van het festival had willen staan. Samen met Sennek, Mauro, Daan en de Koninklijke Fanfare De Kempenzonen gaf hij er een memorabel en alom gehypet optreden ten beste, waarbij massaal de polonaise werd ingezet en het uitzinnige publiek bordjes met ‘King Willy’ omhoog stak.

Herbekijk het optreden van Mauro & De Kempenzonen met Willy Sommers

Win een Willy-T-shirt

Luister naar Willy Sommers in je favoriete streaming-apps met eindeloze mobiele data, dankzij Epic Beats

Top