Current language: nl

Jimi Hendrix: 50 jaar na zijn laatste album

Jimi Hendrix, dé muzieklegende van de 20ste eeuw, wordt gezien als de beste zanger, gitarist, auteur en songwriter aller tijden. Bijna 50 jaar na zijn laatste album is de invloed van deze zelfgeschoolde artiest op de muziekwereld nog steeds voelbaar...

Jimi Hendrix: de knul die de rockwereld op z’n kop zette

Jimi Hendrix: de knul die de rockwereld op z’n kop zette © Belga

Er wordt gezegd dat Jimi Hendrix geen noten kon lezen. Toch kon het enfant terrible van de rock veel meer dan alleen muziek spelen. Een geboren performer was het. Terwijl rockers in de jaren ’60 of gitaristen, of zangers waren, bracht hij een echte revolutie teweeg. Hij zette de rock opnieuw op de kaart en was de eerste om tegelijk gitaar te spelen en te zingen.

Een legendarisch gitaarspel

Een legendarisch gitaarspel © EPA

Jimi Hendrix heeft geschiedenis geschreven door de manier waarop hij zijn favoriete instrument, de gitaar, bespeelde. Zo was hij als linkshandige gitarist een van de eersten om te spelen op een gitaar voor rechtshandigen. Hij trok graag alle registers open en tilde zijn elektrische gitaar naar ongekende hoogtes door de versterker of het pedaal op een revolutionaire manier te gebruiken. Uit de bijzondere klanken die hij op die manier uit zijn mouw schudde, ontstonden nieuwe, verrassende geluiden.

Een invloed die tot ver buiten de rockmuziek reikt

Een invloed die tot ver buiten de rockmuziek reikt © Gorodilova

Jimi Hendrix was en blijft tot op vandaag een inspiratiebron voor veel muzikanten. En niet alleen binnen de rockwereld. In de jaren ’70 drukte hij zijn stempel op de jazz, en dan vooral op de muziek van Miles Davis, die sterk elektrische melodieën speelde. Zonder de psychedelische trend van talentvolle artiesten als Janis Joplin of Jim Morisson te vergeten.

Hij die genres durfde te mixen

Hij die genres durfde te mixen © Hannu Lindroos

Terwijl er in de jaren ’60 nog een duidelijke grens was tussen de verschillende muziekgenres, was Jimi Hendrix een van de eersten om de rockgitaar in te voeren in andere stijlen. In die mate zelfs dat fans van heavy metal en hard rock vaak meteen ‘Purple Haze’ en ‘Voodoo Child’ aanhalen als voorbeelden van hun favoriete genre. Sommigen gaan nog wat verder door te verkondigen dat hij de scratch, hét hiphopgeluid bij uitstek, zou hebben uitgevonden en dat hij zelfs de eerste Amerikaanse rapper zou zijn… Het bewijs met Doriella Du Fontaine.

Een ongehoorde stijl van melodieuze geluidseffecten

Een ongehoorde stijl van melodieuze geluidseffecten © Mike Coghlan

De gitaargeluiden van schreeuwende mensen, vallende bommen of geweerschoten geven zijn stijl iets controversieels. Deze herhaaldelijke explosies lagen samen met zijn ongelooflijke podiumgevoel mee aan de basis van zijn legendarische succes. Hij staat trouwens nog steeds bekend als de artiest die gitaar speelde met zijn tanden of achter zijn rug. En als gitaristen vandaag tijdens een concert een solo mogen geven, is dat ongetwijfeld ook aan hem te danken.

Een liveoptreden op Woodstock dat de wereld zou veranderen

Een liveoptreden op Woodstock dat de wereld zou veranderen © Marjut Valakivi

Op 18 augustus 1969 beklom Jimi Hendrix het Woodstock-podium voor een 2 uur durende show die de muziekgeschiedenis voorgoed zou veranderen maar ook een doorslaggevend moment zou worden voor elke generatie. Door met zijn gitaar geweerschoten na te doen, vertolkte hij de woede van de jeugd om de oorlog in Vietnam. Een bijzonder moment dat de geschiedenis is ingegaan als de meest begeesterende gebeurtenis van het Woodstock-festival en een van de beste optredens van de jaren ‘60.

7 stukken die behoren tot de beste nummers aller tijden

7 stukken die behoren tot de beste nummers aller tijden © Marjut Valakivi

Volgens het klassement van het tijdschrift Rolling Stones, is het aandeel van Jimi Hendrix in de muziek van de 20ste eeuw enorm. Tussen de 500 populairste liedjes aller tijden zijn niet minder dan 7 nummers van Hendrix terug te vinden: ‘Purple Haze’, ‘All along the Watchtower’, ‘Voodoo Child’, ‘Foxy lady’, ‘Hey Joe’, ‘Little Wing’ en ‘The Wind cries Mary’.

Een fascinatie die nog steeds leeft

Een fascinatie die nog steeds leeft © ThinkerFeeler

Op 4 jaar tijd heeft Jimi Hendrix 4 belangrijke albums uitgebracht, waarvan het laatste, ‘Band of Gypsys’, in 1970. Toch fascineert de artiest nog altijd. Iets subversievers en radicalers hebben we tot op vandaag dan ook nog niet gezien. Hij stampte een nieuw genre en innoverende technieken uit de grond en heeft alle muzikanten echt een nieuw aanzien gegeven, waardoor ze tegenwoordig beluisterd en gerespecteerd worden voor hun politieke mening en engagement.Luister naar Jimi Hendrix in je favoriete streaming-apps met eindeloze mobiele data, dankzij Epic Beats

Top