Current language: nl

De leukste weetjes over Mick Jagger

Op 26 juli mocht Mick Jagger 75 kaarsjes uitblazen. Op zijn 75ste is de frontman van The Rolling Stones nog lang niet versleten.
De leukste weetjes over Mick Jagger © Photonews - Anwar Hussein

Samen met Keith Richards, Brian Jones en Ron Wood is Mick Jagger verantwoordelijk voor klassiekers als Satisfaction, Paint it Black, Sympathy for the Devil en Angie. Maar er valt nog heel wat meer te vertellen over deze levende rocklegende. Wij zetten enkele leuke weetjes op een rij.

Zijn turbulent liefdesleven

Zijn turbulent liefdesleven © Isopix

Minstens even bekend als zijn muziek is de reputatie van Mick Jagger als womanizer. Eind jaren zestig had Mick Jagger een relatie met singer-songwriter Marianne Faithfull, met wie hij samen Sister Morphine schreef. Daarna kwam de Amerikaanse zangeres Marsha Hunt, hoewel die getrouwd was toen de affaire met Jagger begon. Zij was de inspiratie voor het nummer Brown Sugar. Jagger schreef heel wat liefdesbrieven naar haar, die ook liedjesteksten en playlists bevatten en in 2012 geveild werden voor maar liefst 231.800 euro. Maar terwijl Hunt zwanger was van hun eerste kind, liep de relatie alweer op de klippen.

In 1971 stapte Jagger voor het eerst in het huwelijksbootje met de Nicaraguaanse actrice Bianca De Macias. Tijdens dat huwelijk had Jagger een affaire met Playboy-model Bebe Buell en toen in 1977 ook nog Jerry Hall volgde, vroeg Bianca de scheiding aan. Met Jerry Hall bleef Mick Jagger samen tot eind jaren negentig, al had hij begin jaren negentig drie jaar lang een affaire met het Italiaanse model Carla Bruni, de latere Franse première dame. Het overspel met het Braziliaanse model Luciana Gimenez betekende uiteindelijk de doodsteek van hun relatie.

Na de breuk met Jerry Hall had Mick Jagger in 2000 een relatie met model Sophie Dahl. Een jaar later leerde hij modeontwerpster L’Wren Scott kennen. Met haar vormde hij een koppel tot ze zelfmoord pleegde in 2014. Sindsdien vond Mick Jagger de liefde bij balletdanseres Melanie Hamrick.

In zijn biografie wordt beweerd dat Mick Jagger met meer dan vierduizend vrouwen geslapen heeft.

Zijn uitgebreid nageslacht

Zijn uitgebreid nageslacht © Isopix

Al die vrouwen, daar kwamen ook de nodige kinderen uit voort. Mick Jagger heeft maar liefst acht kinderen met vijf verschillende vrouwen. Marsha Hunt beviel in 1970 van zijn eerste dochter Karis. Zijn huwelijk met Bianca de Macias leverde dochter Jade (1971) op. Tijdens zijn lange relatie met model Jerry Hall kwamen er vier kinderen: Elizabeth (1984), James (1985), Georgia May (1992) en Gabriel (1997). Ook Luciana Gimenez schonk hem een zoon: Lucas (1999). Melanie Hamrick tenslotte beviel in 2016 nog van zoontje Deveraux.

Mick Jagger heeft ondertussen ook vijf kleinkinderen en zelfs een achterkleinkind. In 2014 beviel Assisi, de dochter van Jade, van een meisje.

Ook zijn kinderen doen het trouwens niet slecht: Jade begon als model en is tegenwoordig juweelontwerpster. Ook Elizabeth en Georgia May Jagger zijn graag geziene modellen.

Zijn haat/liefde relatie met Keith Richards

Zijn haat/liefde relatie met Keith Richards © Photonews - Jane Barlow

Mick Jagger groeide op in het Engelse Dartford in een keurig burgerlijk gezin met een vader als gymleraar. Net zoals Keith Richards, met wie hij in 1951 al op de klasfoto staat van de Wentworth Primary School. Later verloren ze elkaar uit het oog, maar in 1960 liepen ze elkaar opnieuw tegen het lijf en bracht hun liefde voor muziek hen samen. Twee jaar later traden ze voor het eerst op onder de naam The Rolling Stones.

Het zijn Richards en Jagger die de meeste nummers van The Rolling Stones samen schrijven, maar toch kunnen ze het niet altijd even goed met elkaar vinden. Mick Jagger startte een solocarrière in 1985 wanneer de relatie met Richards onder druk stond, maar uiteindelijk legden ze het weer bij. Maar ook daarna volgden er strubbelingen en Keith Richards zorgde met de regelmaat van de klok voor enkele prikken.

Wanneer Mick Jagger in 2003 werd geridderd door de Britse Queen voor zijn diensten aan de muziek beschreef Richards dat als een triviale eer. Toen Keith Richards in 2010 een autobiografie uitbracht, schreef hij daarin enkele onflatterende dingen over Jagger. En ook sindsdien liet hij zich nog een paar keer opvallende scherp uit over zijn collega. Een bloemlezing:

"Mick heeft zeer grote ideeën. Alle frontmannen hebben dat. Het is een afwijking, beter gekend als het frontmannensyndroom."

"Mick Jagger maakte soloplaten voor zijn ego. Hij had echt niets te vertellen."

"Marianne Faithfull beleefde totaal geen plezier aan zijn petieterige leuter."

"Mick is een geile oude bok. Het is tijd voor een knip. Je kunt toch geen vader meer worden op je 73ste. Die arme kindjes."

Bekijk ook:
Keith Richards zit nooit verlegen om een straffe uitspraak: zijn strafste quotes

Zijn aanvaringen met het gerecht

Zijn aanvaringen met het gerecht © Isopix

De jaren zestig en zeventig, de glorieperiode van The Rolling Stones, was de periode van seks en drugs en rock ’n roll. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat Mick Jagger verschillende keren in aanraking kwam met het gerecht wegens zijn druggebruik. In 1967 werd hij voor het eerst gearresteerd op een feestje ten huize van Keith Richards. Een jaar later werd hij samen met Marianne Faithful opgepakt met marihuana op zak.

In 1972 werd hij samen met Keith Richards opgepakt na een handgemeen met een fotograaf. Het duo verdween achter de tralies in Boston, maar na een tussenkomst van de burgemeester konden ze hun show die avond toch nog spelen.

De moordaanslag door de Hells Angels waar hij aan ontsnapte

De moordaanslag door de Hells Angels waar hij aan ontsnapte © Isopix

Tijdens een optreden van The Rolling Stones in 1969 op het Altamont Speedway Free Concert, waar de security werd verzorgd door de Hells Angels, werd er iemand vermoord. Een 18-jarige fan zou om het leven gebracht zijn door leden van de motorbende, al hebben die dat altijd ontkend. Mick Jagger beslist daarop in elk geval om geen leden van de beruchte bende meer aan te nemen als uitsmijters.

Uit documenten van de FBI blijkt dat dat hem bijna het leven kostte. De Hells Angels zouden van plan geweest zijn om Jagger om te brengen in zijn vakantiehuis in Long Island door een aanval via de zee. Hun boot kwam echter in een storm terecht en alle mannen sloegen overboord.

Het is onduidelijk of Jagger ooit geweten heeft van de vermeende plannen voor een aanslag op zijn leven. In 2008 was het verhaal te horen in een documentaire op BBC Radio 4.

Zijn rivaliteit met The Beatles

Zijn rivaliteit met The Beatles © Isopix

Met hun rebelse imago werden The Rolling Stones in de jaren zestig door hun manager Andrew Oldham tegenover de 'brave' Beatles gepositioneerd. Voor de fans was het kiezen: je was of voor The Beatles, of voor The Rolling Stones. Nochtans hadden beide groepen tot eind jaren zestig een goede verstandhouding, al probeerden ze elkaar op muzikaal gebied wel te overtreffen.

Voor de doorbraak van The Rolling Stones zongen ze zelf een nummer geschreven door het duo John Lennon en Paul McCartney: I Wanna Be Your Man, het enige nummer dat door zowel The Beatles als The Rolling Stones werd uitgebracht.

Eind jaren zestig veranderde die goede verstandhouding nadat Jagger zich niet zo lovend had uitgelaten over The Beatles. John Lennon reageerde in een interview met het muziektijdschrift Rolling Stone:
"Ik zou best willen opsommen wat wij gedaan hebben en wat de Stones dan twee maanden later ook deden. Bij ieder album en bij alles wat we deden doet Mick precies hetzelfde. Hij imiteert ons (…) Mick is blijkbaar heel boos over het feit dat The Beatles zoveel groter zijn; daar is hij nooit overheen gekomen."

Zijn onvergetelijke dansmoves

Zijn onvergetelijke dansmoves © Isopix

Al sinds de beginperiode van The Rolling Stones wordt Mick Jagger geroemd om zijn actieve en uitdagende manier van dansen. In een interview met Oprah Winfrey vertelde Tina Turner dat zij hem enkele moves leerde die hij sindsdien blijft gebruiken. Volgens biograaf Philip Norman was zijn eigen moeder niet zo’n fan: zij vond het maar aanstellerij en lachte hem er zelfs voor uit.

In elk geval inspireerde Mick Jagger met zijn moves wel verschillende andere artiesten. Zowel Maroon 5, The Black Eyed Peas en Ke$ha verwijzen er naar in de nummers Moves Like Jagger, The Time en Tik Tok.

 

Zijn acteercarrière

Zijn acteercarrière © Isopix

Naast zijn muzikale carrière waagde Mick Jagger zich ook aan acteerwerk. Op het toppunt van zijn roem in 1968 speelde hij mee in Performance, een film die wegens de vele sadistische scènes, de expliciete seks en het druggebruik eerst nog werd tegengehouden door de studio maar later een cultstatus verwierf. Jagger speelde de rol van Turner met zoveel gemak dat hij volgens critici alleen maar zichzelf speelde, hoewel dat door zijn collega James Fox ontkend werd.

In 1970 speelde hij de hoofdrol in Ned Kelly over de gelijknamige Australische outlaw. Ook Marianne Faithfull zou meespelen in deze film, maar toen hun relatie eindigde en de zangeres een overdosis slaappillen pakte, werd een vervangster gezocht.

De doorbraak als acteur kwam er uiteindelijk niet, al was Jagger wel nog te zien in Laughter in the Dark (1986), Running Out of Luck (1987), Freejack (1992), Bent ((1997) en The Man from Elysian Fields (2001). Als producer zette hij zich achter de muzikale serie Vinyl van HBO over het New Yorkse muziekleven van de jaren zeventig.

Zijn indrukwekkende cijfers

Zijn indrukwekkende cijfers © Photonews - Katja Ogrin

The Rolling Stones brachten al 30 studioalbums uit, 26 livealbums en 25 compilatiealbums. Hun eerste acht albums bereikten de eerste plaats in de Verenigde Staten. Hun totale platenopbrengst wordt geschat op 250 miljoen dollar.

Als lid van de Stones en solo bereikte Mick Jagger dertien keer de nummer één positie in de V.S. Zijn persoonlijk fortuin wordt geschat op 360 miljoen dollar.

In 2006 braken The Rolling Stones het record van het grootste rockoptreden met hun gratis optreden op Copacabana Beach voor 1,5 miljoen fans.

Mick Jagger zit ook op Instagram: hij telt er 1,5 miljoen fans!

Luister naar The Rolling Stones in je favoriete streaming-apps met eindeloze mobiele data, dankzij Epic Beats

Top