Current language: nl

Róisín Murphy: er zit iets in het Ierse water!

Ierland. U2 is Iers. Sinéad O’Connor. The Pogues. Dropkick Murphys... en Róisín Murphy (en we vergeten nog een paar duizend bands). Er zit iets in het Ierse water of het Ierse bloed. Of ligt het gewoon aan de volksaard en zit zingen helemaal verankerd in het Ierse DNA?

Róisín Murphy staat op zaterdag 18 augustus op het podium van Pukkelpop!  

Kijk hier live naar de concerten van Pukkelpop 2018!
Róisín Murphy: er zit iets in het Ierse water! © EPA

Als je Róisín Murphy hoort, is het antwoord: ja. Murphy – ooit aan de slag met het weergaloze Moloko – zette haar eerste band op non-actief na het verschijnen van Moloko’s album ‘Statues’, een moeizaam tot stand gekomen muzikaal werk. Daar zat de break-up met haar lief en bandlid Mark Brydon voor alles tussen. Hoe dan ook, Murphy bleef niet bij de pakken zitten en begon aan solowerk.

In 2005, onder de auspiciën van Matthew Herbert, kwam haar debuut uit, ‘Ruby Blue’, dat redelijk wat succes kende. Het heeft haar alleszins geen windeieren gelegd, want na ‘Ruby Blue’ tekende Murphy een contract met EMI en twee jaar later, in 2007, verscheen de eerste single uit de nieuwe plaat: ‘Overpowered’. Het album dat erop volgde, kreeg dezelfde titel. 2007 dus, dat is alweer 11 jaar geleden.

Tussen 2009 en 2014 gebeurde er niets noemenswaardig – behalve wat bijdragen op platen van andere artiesten – maar in 2014 releasete ze ‘Mi Senti’, een EP met zes nummers in het Italiaans. Het ging om oude Italiaanse pophits die ze voor de gelegenheid in een nieuw jasje had gestoken. Een jaar later volgde ‘Hairless Toys’ en het laatste – toch alweer van twee jaar geleden – ‘Take Her Up to Monto’ kreeg ook veel bijval. Hoog tijd om ook de liveregistratie van haar passage in de AB nog eens van onder het stof te halen. Dat wordt een bijzonder blij weerzien.

Bijzondere artiest, want…

Bijzondere artiest, want… © BELGA

Eigen smoel
Róisín Murphy, altijd al een buitenbeentje geweest? Neen, als er één ding is waarvan je Murphy niet kan betichten, dan is het wel saaiheid. Murphy heeft er altijd naar gestreefd, al sinds haar Moloko-dagen, om zich niet te laten ringeloren door wat anderen haar zouden kunnen dicteren. Steeds zichzelf, altijd trendsettend, altijd creatief en met de vinger aan de pols van een tijd die nog moest komen. OUTinPerth, een Australisch magazine, noemde haar  ‘Ireland’s queen of the avant-garde’. Spot on.  

Ruby
Een commerciële flop, dat was ‘Ruby Blue’, maar dat lag gewoon aan het feit dat mensen er niet helemaal klaar voor waren. Begrijpelijk, want het werd mee geproducet door Matthew Herbert, een ietwat zonderlinge geluidskunstenaar die voor de plaat alledaagse dingen samplede. Het resultaat was een mix van triphop, jazz en pop, en dat was voor de gevestigde muziekindustrie een brug te ver. Pitchfork was wel mee en noemde de plaat kortweg perfect. 

Do you like...
‘Do you like my tight sweater? See how it fits.’Prachtige pick-up linedie Murphy gebruikte op een feestje in 1994 toen ze haar eerste lief, Brydon, binnendeed. Hij nam haar prompt mee naar zijn studio, nam haar stem op, en Moloko was een feit. Het eerste album? Dat heette gewoon ‘Do You Like My Tight Sweater?’  Easy-peasy. Drie keer Murphy. Not the law. 

My sweater
Waar het allemaal mee begon? Deze ‘Do You Like My Tight Sweater?’In een tijd waarin computers de studio begonnen over te nemen en Pro Tools de interface van de dag werd. Bijzonder fijne track, met wat samples en experimenten, helemaal in de tijdgeest.  

 
Ruby
Neen, commercieel niet haar beste, maar creatief gezien wel een zeer cool album. In Europa had het succes, en in België bleef het het langst hangen. Ja, wij zijn een volk van kunstkenners en kunnen absurd eclecticisme wel smaken.  

 
Grootste succes
Dat moet wel ‘Overpowered’ zijn uit het gelijknamige album, maar haar laatste worp was ook niet mis. Uit ‘Take Her Up to Monto’ komt deze ‘Ten Miles High’. Pop anno 2018, met een coole clip! 

 
Róisín live
We maakten al gewag van de doortocht in de AB. Ja, die kan je bekijken op de AB-website, maar waar we helemaal voor willen gaan, is deze: duizend-en-een kostuumwissels.  

 
Murphy’s law maal drie 

Niet helemaal Murphy’s law, maar ’t bekte goed als titel. Oversized suit? Een knipoog naar David Byrne?  

 
En hier! Moet zowat het meest populaire nummer geweest zijn in 2003.  

 
Of deze!  Clickedeeclickclick!  Luister naar Roisin Murphy in je favoriete streaming-apps met eindeloze mobiele data, dankzij Epic Beats

Top