Current language: nl

N.E.R.D.: feest op het podium!

No one ever really dies.  Als we de wetten van behoud van energie erop nakijken, klopt dat. Niets gaat ooit verloren, het krijgt alleen een andere gedaante. Voel maar eens aan een lamp die brandt: het licht wordt omgezet in warmte. Lesje fysica om de zoveel tijd, dat mag.

N.E.R.D. staat op vrijdag 17 augustus op het podium van Pukkelpop!  

Kijk hier live naar de concerten van Pukkelpop 2018!
N.E.R.D.: feest op het podium! © EPA

No One Ever Really Dies is ook de lange naam van N.E.R.D, het vehikel waaronder Chad Hugo en Pharrell Williams opereerden toen ze na hun tweemans-songwritingbedrijfje The Neptunes besloten om zelf een band op te richten. Als The Neptunes hadden ze al meegeschreven aan talloze hits van Pras, Mystikal, Brand Nubian, Jay-Z, Moby, Kid Rock en vele anderen, maar Hugo en Williams wilden zelf ook  in the spotlight staan en hun songs op de wereld lossen.

Ze kwamen voor het eerst als N.E.R.D naar buiten op ‘Kaleidoscope’, de plaat die ze samen met Kelis maakten. Hun eerste wapenfeit was echter ‘In Search Of...’ (2001), met daarop de singles ‘Lapdance’ en ‘Rock Star’. Met het daaropvolgende album ‘Fly or Die’ (2004) gooiden ze hoge ogen. Vooral de single ‘She wants to move’ kende succes. En ‘Maybe’, al is dat misschien een iets minder bekende track. Beetje een Lenny Kravitz-feel, toch. Maar goed, N.E.R.D kende sindsdien wel een steile opmars, dankzij de albums ‘Seeing Sounds’ (2008) en ‘Nothing’ (2010) en het self titled‘No One Ever Really Dies’ (2017), met talloze  guest appearances van onder andere Ed Sheeran, M.I.A. en Rihanna (op ‘Lemon’). Benieuwd of die ook allemaal op het podium zullen staan…

Bijzondere band, want...

Bijzondere band, want... © EPA

Pukkelpop
Haha. Soms zijn bands iets te laks of te enthousiast in hun communicatie. N.E.R.D was erg blij dat ze op de affiche van Pukkelpop stonden; zo opgetogen, dat ze het nieuws meteen wereldkundig maakten. Alleen hadden de organisatoren hen een werkdocument opgestuurd, een niet-affe affiche, gewoon ter info. Toen de entourage van N.E.R.D de niet-officiële line-up lekte, besloot Pukkelpop om meteen maar 93 nieuwe namen vrij te geven. N.E.R.D stond er gelukkig wel nog tussen.  

Williams
Hugo en Williams. Een producerstandem, al loopt Williams toch iets meer in de kijker. Hoe dat komt? Geen idee, maar de kerel is wel dikke vriendjes met onder meer Justin Timberlake – met wie The Neptunes samenwerkten voor Justins debuut ‘Justified’ (2002). Hun laatste samenwerking dateert alweer van 2014 (‘Brand New’), maar er zijn geruchten – een foto op Instagram alvast – dat de twee opnieuw in de studio zitten. Misschien zitten ze daar ook maar gewoon.  

Isle of what...?
Funny story .Ligt het aan de Americanosen hun gebrekkige kennis van de wereldkaart of was het gewoon toeval? Toen N.E.R.D in 2008 uitgenodigd werd voor een festival op het Engelse Isle of Wight, was er bijna geen sprake van een N.E.R.D-optreden, omdat ze het eiland niet vonden. Maar ze waren er wel. Gelukkig maar, want het werd een feestje:  

Drie maal nerdy?  

Waar het allemaal begon
Voor N.E.R.D waren er The Neptunes. Hugo en Williams die in de jaren 1990 hun producersskills aanscherpten en talloze songs uit hun mouw schudden of mindere goden aan coole tunes hielpen. Zoals hier, S.B.I. (Surrounded by Idiots), wat niemand minder dan Pharrell en Timbaland bleken te zijn: 

 
Pharrell solo
Je zou haast vergeten dat Williams ook solo zijn  mannetje weet te staan. Zijn bekendste werkstuk? ‘Frontin’, toch?   

 
Move
‘Her ass is a spaceship I want to ride. ’Haha. Werkelijk? In ‘She wants to move’ gaat N.E.R.D helemaal loos. Oh, het meisje dat danst is Alesha Dixon, die vandaag ook een begenadigd zangeres is.  

  
Live
’t Wordt een fijn en heet feestje. Waarom? Hierom! ‘We have not played in such an intimate situation.’ Neen, dat zal wel niet. Evengoed!  

 
Iets steviger hier!  

 
Drie keer N.E.R.D 

Rihanna & N.E.R.D? Dat geeft ‘Lemon’, niet zuur, niet zoet, wel rauw. Met een coole clip!  

 
Terug de hort op, N.E.R.D? Williams vertelt waarom:  

 
Hugo en Williams in de studio, dat is toch wel een privilege, niet?  Luister naar N.E.R.D.  in je favoriete streaming-apps met Epic Beats

Top