Current language: nl

Cigarettes After Sex: lekker lazy en romantisch

Roken is niet gezond. Bier drinken binnenkort ook niet meer en wellicht staat seks ook op de lijst van al te ijverige moraalridders die ons willen behoeden voor de verzoekingen van de duivel.

Cigarettes After Sex staat op zaterdag 18 augustus op het podium van Pukkelpop!  

Kijk hier live naar de concerten van Pukkelpop 2018!
Cigarettes After Sex: lekker lazy en romantisch © PKP

Maar wat moeten we dan doen met een band als Cigarettes After Sex? Verbieden of stiekem naar luisteren? Het laatste dan toch. Cigarettes After Sex – wat een bandnaam – bestaat al tien jaar, maar wij kregen pas anderhalf jaar geleden lucht van de zweverig-dromerige popsongs van Greg Gonzalez. En we waren meteen verkocht.

Gonzalez vertelt overal dat de band als bij toeval ontstond, na een  fourtrack-experiment toen hij nog studeerde. Het muzikale werkstuk dat eruit ontsproot, beviel hem zo erg dat hij naarstig verder begon te werken en voor hij het wist had hij een EP in zijn handen. Via YouTube en veel  music recommendations sprokkelde CAS een ongelooflijke fanbase bij elkaar, wat concerten opleverde over heel de wereld. Toen Gonzalez verhuisde naar Brooklyn kwam alles in een stroomversnelling terecht. Pas in 2017 kwam de eerste –  self-titled – LP. ‘Nothing’s Gonna Hurt You Baby’, was de eerste single, een ijl, ietwat donker nummer waarop de androgyne stem van frontman Gonzalez als een kronkelende slang zijn weg zoekt. Eerst seks, dan de band. Niet roken. Het wordt een mooie dag.

Bijzondere band, want...

Bijzondere band, want... © Wikimedia

2008
Tien jaar. De meeste bands – of laten we zeggen: enorm veel – zijn uit op instant succes. Single opnemen, releasen en de hitparades in, om dan even snel te verdwijnen als ze gekomen zijn. Niet zo met CAS, want de band draait al mee sinds 2008. Dat ze pas in 2017 hun eerste full-LP op de mensheid losten, getuigt van een ongelooflijk vertrouwen in eigen kunnen, en in het adagio ‘alles op zijn tijd’. Het resultaat: CAS staat vandaag op Pukkelpop. Zaten in dezelfde situatie: Future Islands en zelfs The National. Wachten op de doorbraak.  

Dagboek
Bij goudeerlijke muziek horen goudeerlijke vertelsels. Het is niet ‘van moeten’, maar Greg Gonzalez maakt er wel een punt van om de dingen bij naam te noemen. In de single ‘K.’, heeft hij het over Kristen. Bestaat ze echt? “Ja, natuurlijk. Het verhaal is echt, dan voelt het fake aan om de namen te vervangen. Ze was geflatteerd toen ze het nummer hoorde. Of beter, de nummers: in 2015 heb ik een nummer geschreven dat ‘Affection’ heette en dat ook over haar ging – dat was de start van de relatie. Meisjes keren vaak terug in mijn liedjes. Ik vind dat maar logisch: in mijn muziek vertel ik over mijn leven, en die eerlijkheid rechtvaardigt wat ik doe. Een artiest moet ballen hebben.” (bron: HUMO)  

Invloed
Elke band wordt beïnvloed door andere bands. Soms neigt dit tot puur kopieergedrag, een andere keer lijkt de sound van de ene band een ode aan de band bij wie ze de mosterd haalden. Wie bekend is met het werk van de Cowboy Junkies hoort echo’s in CAS. Normaal, want CAS zegt beïnvloed te zijn door de Cowboy Junkies, en nog het meest door hun album ‘The Trinity Session’, dat in een kerk opgenomen werd. Drie keer CAS 

Niets kan je pijn doen
Neen, maar waar wij nu al overtuigd van zijn, is de kracht van deze song. Waarom? Om de baslijn die ons meteen bij het nekvel grijpt. Deed ons wat denken aan ‘Debaser’ van Pixies. Bij het haar getrokken?  Neuh .
  
8 uur geleden
Lazen we toen we deze clip voor ‘Crush’ ontdekten. Gemaakt door een fan, met beelden van de film ‘La vie d’Adèle’ (2013).  The early bird catches the worm en soms levert vroeg opstaan wel wat op. Mooi de dag ingeloodst met deze weemoedige zomertrack.  

 
KEXP
In Seattle, daar gebeurt veel. En daar liggen de studio’s van KEXP, een online muziekkanaal dat fantastische bands uitnodigt.Ook CAS. Pretty amazing. 

 
CAS LIVE 

Neen, opwindend kan je een concert van CAS niet noemen, maar moet dat? Verwacht je hieraan:  

 
CASCASCAS 

Over invloeden gesproken, en de Cowboy Junkies. Luister hier eens naar.  Kijk niet naar de kleren of het haar, het was tenslotte 1989.  

 
Tien vragen, tien antwoorden, meer hoeft dat niet te zijn.  

 
Welke platen hebben hem beïnvloed?  Luister naar Cigarettes After Sex in je favoriete streaming-apps met eindeloze mobiele data, dankzij Epic Beats

Top