Current language: nl

Protomartyr zalft en slaat, en meestal tegelijk

Compromisloos, met de erfenis van bands als The Fall, Wire en The Sound in de platenkast. Protomartyr zalft en slaat, en meestal tegelijk. De band ontstond in Detroit, Michigan: ooit Amerika’s arbeiderstrots – en de plek waar Motown en techno ontstonden – maar vandaag voor een groot deel verpauperd.

Protomartyr staat op zaterdag 18 augustus op het podium van Pukkelpop!  

Kijk hier live naar de concerten van Pukkelpop 2018!


Protomartyr zalft en slaat, en meestal tegelijk

En dat hoor je in de muziek van Protomartyr: de desolate feel, het fuck-‘m-all-gehalte, de gedrevenheid van ‘we hebben niets meer te verliezen’. Deze band is het geesteskind van Greg Ahee en Alex Leonard, die al samen speelden in Butt Babies. Met de komst van Joe Casey op vocalsveranderde de band zijn naam naar Protomartyr. Vier platen hebben ze ondertussen op hun conto, waarvan de laatste ‘Relatives in Descent’ verscheen in 2017.

Bijzondere band, want...

Bijzondere band, want...

Butt babies
Haha, de naam van een band. Haha, en wat betekent het? Huh. Zouden we dat hier wel durven te schrijven? Is de mores van dien aard dat we mogen? Krijgen we het daarmee niet aan de stok met de zedenpolitie? Er zijn twee betekenissen: de ene verwijst naar een  fuglyperson , de andere zoek je zelf maar eens op. Hier bijvoorbeeld!

The Sound
Neen, The Sound is niet Protomartyr, maar er is wel een gelijkenis, en die zit in de stem van Joe Casey. Helaas bestaat The Sound niet meer, omdat zanger Adrian Borland al lang niet meer  diesseits is. En Mark E. Smith van The Fall ook niet meer.  Djutoch

Genie? 
“We zijn geen genieën, maar we zijn keigoed in twijfelen aan onszelf”, verklaarde Protomartyr-frontman Joe Casey ooit in een interview. Je vraagt je af waarom als je het postpunkgeweld van hun laatste plaat ‘Relatives in Descent’ hoort. Het zijn genieën, Proto. Niet de voetballer. 

Baseball bat 
Early Protomartyr, in een kleine kroeg, een club zoals de Kinky Star, rauw en onversneden.  Just like we like it

 
Akoestisch
Je vraagt je soms af hoe bepaalde bands het geweld waarmee ze hun demonen over het podium jagen kunnen kanaliseren naar een akoestisch concert. Protomartyr kan dat, getuige daarvan deze Tiny Desk-passage: 

 
Privaat
Bijzonder fijn nummer, bijzonder vreemde clip. ‘A Private Understanding’.  

 
Live it
Iemand bekend met Pere Ubu? Ja, dat kan niet anders. Joe Casey is fan. Live wordt dat een bijzonder opzwepend concertje. Ga vooraf bier halen! 

 
Tres!
Waar haalde Protomartyr de inspiratie? Bij bands als de al eerder vermelde Pere Ubu. Het moet gezegd, Casey heeft wat weg van David Thomas. Kijk hier!  

 
Freshbooks
Een ad, en dan bijna twee uur lang een gesprek met Joe Casey over elke song op ‘Relatives in Descent’:

 
Een band die je graag moet zien, omdat ze gewoon hun roots niet verloochenen. Lees: ze spelen overal, van grote podia tot obscure clubs. Luister naar Protomartyr in je favoriete streaming-apps met eindeloze mobiele data, dankzij Epic Beats

Top