Current language: nl

Deze muzieksterren overleden afgelopen maand (juli 2018)

Deze muzieksterren overleden afgelopen maand (juli 2018)

Ook de voorbije maand moesten we weer afscheid nemen van een aantal sterartiesten…

François Corbier

François Corbier © Wikipedia

De Franse televisiepresentator en songwriter François Corbier stierf op 1 juli na een lange strijd tegen kanker. Hij werd 73 jaar oud. Corbier startte zijn carrière als songwriter in het Parijse cabaret, waar hij twintig jaar lang werkte. Later stapte hij over naar de televisiewereld, waar hij Récré A2 en Club Dorothée presenteerde.

Henry Butler

Henry Butler © Wikipedia

Op 2 juli 2018 overleed de 69-jarige Amerikaanse jazzpianist en fotograaf Henry Butler na een lange strijd tegen kanker. Butler is vooral bekend om zijn technische skills op de piano. Hij was buitengewoon veelzijdig met beide handen. Hij blonk uit in allerlei subgenres van jazz. Al op jonge leeftijd werd hij blind door glaucoom, maar dat hield hem niet tegen om te schitteren in de jazzwereld.

William Russell Watrous III

William Russell Watrous III © Wikipedia

De 79-jarige Amerikaanse jazztrombonist William Russell Watrous III stierf op 2 juli 2018. Hij is misschien het best bekend onder de fans van jazzmuziek, specifiek voor zijn vertolking van Sammy Nestico’s arrangement van de Johnny Mandel-ballade ‘A Time For Love’. Mede-trombonisten waren onder de indruk van zijn techniek en het speciale melancholische geluid dat hij produceerde.

Richard Swift

Richard Swift © Shutterstock

Op 3 juli 2018 stierf de 41-jarige Richard Swift ten gevolge van complicaties van hepatitis en lever- en nierproblemen. Hij was een man van vele talenten. Naast singer-songwriter was hij ook producent, kortfilmmaker en bespeelde hij allerlei instrumenten. Hij richtte de opnamestudio National Freedom op en werkte onder andere samen met David Bazan, Nathaniel Rateliff en Jessie Baylin. Zelf maakte hij vroeger deel uit van de indierockbands The Shins en The Arcs. Hij was vier jaar geleden ook achtergrondzanger en gitarist in de liveband van The Black Keys.

François Budet

François Budet © Wikipedia

Deze 77-jarige Franse singer-songwriter, romanschrijver en dichter stierf in de nacht van 4 op 5 juli 2018, ten gevolge van een hersenbloeding. Een van zijn grootste hits is het nummer Loguivy-de-la-Mer, een klassiek Bretons lied.

Vlatko Ilievski

Vlatko Ilievski © Wikipedia

Op 6 juli 2018 stierf de Macedonische poprockzanger en acteur Vlatko Ilievski, kort na zijn 33ste verjaardag. De zanger is vooral bekend door zijn deelname aan het Eurovisiesongfestival in 2011. Daar vertegenwoordigde hij zijn land met het nummer Rusinka. Hij verwierf ook enige bekendheid met de rockband Moral.

Stefan Demert

Stefan Demert © Wikipedia

De Zweedse singer-songwriter Stefan Demert stierf op 9 juli 2018. Hij werd 78 jaar oud. In 1970 bracht hij zijn eerste album uit, genaamd ‘Visor för smutsiga öron’, in het Engels ‘Songs for dirty ears’. Zijn bekendste liedjes zijn ‘Balladen om den kaxiga myran’, ‘Till SJ’ en ‘Anna Anaconda’, die hij samen met zijn toenmalige vrouw Jeja Sundström zong. In 2000 ontving hij de Nils Ferlin Award, vier jaar later de Ulf Peder Olrog Prize.

Raivo Rätte

Raivo Rätte © Wikipedia

De 48-jarige Estse Raivo Rätte, basgitarist van de alternatieve rockband Kosmikud, stierf op 18 juli 2018. Hij kwam om tijdens een auto-ongeluk. Naar verluidt werd zijn auto aangereden door de nieuwe vriend van z’n ex-vrouw. De band Kosmikud werd opgericht in 1999 en bracht 8 albums uit. Een ander origineel lid van de band, Taavi Pedriks, overleed nog voor het eerste album uitkwam. Het is nog maar de vraag of de band zal blijven bestaan na het plotse overlijden van Rätte.

Tomasz Stanko

Tomasz Stanko © EPA

Tomasz Stanko, trompettist en voorloper van de free jazz in Europa, verliet ons op zondag 29 juli 2018 in Warschau. Hij werd 76 jaar. Hij begon zijn muziekcarrière met het bespelen van de piano en viool, maar na het beluisteren van Miles Davis, John Coltrane en Chet Baker koos hij zijn uiteindelijke weg: hij zou trompettist worden. Hij maakte een veertigtal albums, bijna allemaal onder het Duitse label ECM. Zijn humeur schommelde tussen somber en melancholisch lyrich. Hij werkte samen met de grootsten: van Jack DeJohnette tot Dave Holland, over Lester Bowie, David Murray en Cecil Taylor.

Top