Current language: nl

K-pop: Korea zendt zijn zonen en dochters uit!

K-pop: Korea zendt zijn zonen en dochters uit! © EPA

K-pop is razend populair, als muziekgenre, maar ook als subcultuur in Oost-, Zuidoost- en Centraal Azië. En ook bij ons begint het genre aan een serieuze opmars. Maar wat is K-pop eigenlijk? Je komt het hier te weten. En by the way... je kan hier ook nog eens een LG Q7 smartphone winnen. LG en K-pop: twee handen op één buik als je wilt!


K-wat?

K-wat? © EPA

K-pop! Afkorting voor Koreaanse popmuziek. De songs bestaan vooral uit een mix van elektronische muziek, hip hop, pop, rock en r&b, maar hebben een duidelijke Koreaanse roots. De choreografie is strak uitgewerkt en de bands hebben een eigen fashionable, kleurrijke kledingstijl.

Gangnam

Gangnam © shutterstock

Vraag iemand om een Koreaanse hit te noemen en je komt geheid uit bij PSY’s ‘Gangnam Style’ uit 2012. Razend populaire track en een wereldhit die meer dan drie miljard keer gestreamd werd via Youtube. Yikes! Straf als je weet dat het al zijn 18de K-pop single was. Het succes van Gangnam Style kan beschouwd worden als een deel van de Koreaanse golf, die refereert naar de stijgende populariteit van Zuid-Koreaans entertainment en cultuur sinds de late jaren ’90.

Hyena of Hyuna? Hyuna!

Hyena of Hyuna? Hyuna! © EPA

Zangeres/fotomodel -en nog zoveel meer- Hyuna van de meidengroep 4Minute, bracht haar eerste single uit in 2011 en speelde de vrouwelijke hoofdrol in de ‘Gangnam’-clip. En dat legde haar geen windeieren, aangezien ze er ook buiten Zuid-Korea bekendheid mee verwierf. Ze bracht met Psy overigens ook een "vrouwelijke" versie van het nummer uit onder de naam ‘Oppa is just my style.’

Seo Taiji and Boys

Seo Taiji and Boys © BELGA/EPA

Seo Taiji and Boys lanceerden eigenlijk het hele K-pop genre, in 1992. De band, die bestond uit Seo Taiji en twee dansers, Lee Juno en Yang Hyunsuk, was een van de eerste die experimenteerde met invloeden uit het westen en andere muziekstromingen en zo de Koreaans popmuziek helemaal heruitvond. De band stopte in 1996 maar verkocht wel miljoenen platen. Seo ging op pensioen, Lee en Yang startten een platenmaatschappij. Yang maakte van zijn YG Entertainment een van de drie grootste bedrijven achter K-pop vandaag.

1996

1996 © Shutterstock

Een scharnierjaar voor de moderne K-pop, met daarin H.O.T. als een van de wegbereiders. Na een dip begin 2000 ging de trein in 2003 weer aan het rollen, met een aantal nieuwe K-pop-bands, zoals TVXQ en BoA. Vandaag is er een echte Korean Wave die stilaan de wereld aan het veroveren is.

Trainen zal je!

Trainen zal je! © EPA

K-pop is hot. Maar wie denkt dat K-popartiesten starten in een garage met aftandse instrumenten: think again. Jonge kinderen krijgen er contracten, leven samen, ‘trainen’ keihard om een K-popster te worden. In 2012 berekende de Wall Street Journal dat het opleiden van een K-popidool ongeveer 3 miljoen dollar kostte.

BTS

BTS

Het hek is volledig van de dam. In 2017 kreeg K-pop een internationaal gezicht toen de boyband BTS de Top Social Artist Award wegkaapte op de 2017 Billboard Music Awards. Ze maakten in november 2017 hun tv-debuut in de VS. En ze waren al te gast bij Ellen. In mei bereikten ze de eerste plaats in de Amerikaanse hitlijst Billboard 200 met Love yourself: Tear en met Fake Love scoorden ze ook in ons land een radiohit.

Heilige drievuldigheid!

Heilige drievuldigheid! © EPA

Achter K-pop zit uiteraard een hele industrie. De drie grootste spelers vandaag zijn S.M. Entertainment, YG Entertainment and JYP Entertainment, ofte ‘The Big Three’. In 2012 was de hele industrie goed voor een omzet van 3,4 miljard dollar.

Boys & Girls!

Boys & Girls! © EPA

Ja, boys/girlsbands. Hier zijn ze een beetje verleden tijd, maar K-pop lanceerde wel talloze verschillende boys/girlsbands die heel wat furore maakten. Denk aan Brown Eyed Girls, AOA, Apink, After School...

Niet alles bueno

Niet alles bueno © EPA

Met elk genre komt een stijl en K-pop zette de deur open naar kapsels om van te duizelen, maar ook naar de ‘skin whitening’-trend. Artiesten worden door de industrie zelfs aangemoedigd om – terwille van meer succes – hun huid te bleachen. Kwam veel kritiek op.Win hier een K-poppy LG Q7 smartphone ter waarde van € 349,99!

Luister naar K-pop in je favoriete streaming-apps met eindeloze mobiele data, dankzij Epic Beats

Top