Current language: nl

De blues: een verzamelnaam voor heel wat stijlen…

De blues is in de loop van de 19de eeuw ontstaan op de plantages in het zuiden van de Verenigde Staten. Het zijn de klaagliederen van de zwarte slaven die onder sobere instrumentale begeleiding hun leed, armoede, ellende… onder woorden brengen. Muziek waarin heel wat mensen zich dus kunnen herkennen. Alleen al in de Verenigde Staten bestaan er een tiental verschillende soorten blues. En wereldwijd zijn er veel blueslike of bluesy genres te vinden die er wat van weg hebben.

De traditionele blues

De traditionele blues © Michael Bennetts

Ook wel countryblues, folkblues of rurale blues genoemd… Oorspronkelijk is de blues akoestische muziek die de melancholie van het ballingschap vertolkt. Al snel verspreidt deze zich in talrijke Amerikaanse staten en steden: Memphis, Detroit, Chicago, Texas, Piedmont, Louisiana, Atlanta, New Orleans… Klinkende namen als Big Bill Broonzy, Brownie McGhee of Sonny Terry vallen onder dit genre.

De bluesrock

De bluesrock © EPA

De bluesrock hebben we te danken aan The Rolling Stones, wanneer de Engelse band in de jaren ’60 oude, legendarische nummers uit de countryblues van onder het stof haalt. Velen traden doorheen de jaren in hun voetsporen: Eric Clapton, Jimi Hendrix of Janis Joplin. Vandaag kent de bluesrock een zekere revival met artiesten als The White Stripes, Joe Bonamassa of The Black Keys.

De acid blues

De acid blues © stoneycurtisband.com

Acid blues is een jonger genre geïnspireerd op de bluesrock en acid jazz. Deze muziek, een product van de psychedelische subcultuur, wordt vooral gekenmerkt door zwaar, vervormd gitaarwerk en teksten die het hebben over druggebruik… Trouwe aanhangers zijn zonder twijfel de leden van de Stoney Curtis Band, die begin jaren 2000 hun carrière begonnen.

De gospel blues

De gospel blues © Joe Louis Walker

De holy blues is gelijktijdig met de blues ontstaan. Het religieuze en evangelische gospelgezang komt hier samen met het jammerende ritme van de bluesgitaar. Een kleurrijke cocktail! Op het lijstje van de belangrijkste ‘gospel blues’-muzikanten staan namen als Joe Louis Walker, Sister Rosetta Tharpe, Reverend Gary Davis en Washington Phillips.

De rhythm 'n' blues

De rhythm 'n' blues © EPA

Oftewel de fameuze R’n’B, die in de USA in de jaren ’40 al opkomt maar bij ons pas populair wordt vanaf de jaren ‘80, wanneer grote internationale artiesten als Stevie Wonder en Whitney Houston er een meer hedendaagse draai aan geven. Eigenlijk hebben we het succes van dit genre te danken aan muzikanten als Fats Domino, Ray Charles en Nina Simone. Wat de R’n’B zo speciaal maakt? Dat de gitaar er minder aan te pas komt en de piano of de stem zelf meer tot zijn recht komt.

De elektrische blues

De elektrische blues © Sumori

Typisch voor de elektrische blues is het gebruik van instrumenten met een versterker, zo vanaf eind jaren ’30. Alle bluesstijlen passeren hier de revue, zolang er maar gespeeld wordt met elektrische instrumenten. Het is een van de bluesgenres die de muziek van de 20ste eeuw het meest heeft beïnvloed, dankzij elektrische gitaarwonders als John Lee Hooker of T-Bone Walker.

De soul blues

De soul blues © EPA

Alsof de bluesmuziek nog niet melancholisch genoeg was, heeft ook de soul zich met dit genre vermengd. Eigenlijk duidt de term vooral op bluesstukken gezongen door de grote namen van de Amerikaanse soul: BB King, de absolute nummer 1 onder de bluesgitaristen, Bobby Blue en Otis Redding. Nummers die bij iedereen iets losmaken…

De fado

De fado © EPA

De Portugese fado is, net als de Spaanse flamenco, volksmuziek die op een of meerdere snaarinstrumenten de melancholie, de nostalgie, het ballingschap… bezingt. De fado is aan het eind van de 19de eeuw ontstaan en leunt dus qua thematiek dicht aan bij de Amerikaanse blues. Dit genre is vooral bekend geworden door Amalia Rodrigues, Mariza en Dulce Pontes.

De tango

De tango © José María Silva

We kennen deze Argentijnse klassieker vooral van z’n vurige dansbewegingen. Nochtans vertelt de tango veel meer dan dat. Het is de muziek van de zwarte slavengemeenschap uit Latijns-Amerika. Tango duidt trouwens op de plek waar de slavenhandelaar de slaven vasthield voor ze werden verhandeld. Ondanks het feit dat ze aan deze kant van de grote plas niet zo bekend zijn, vinden we onder de grootste namen uit de geschiedenis ook - jawel - blanke tangomuzikanten als Astor Piazzolla en Carlos Gardel terug.Luister naar Blues in je favoriete streaming-apps met eindeloze mobiele data, dankzij Epic Beats

Top
t