Current language: nl

Wist je dit al over Pukkelpop?

Dat je veel weet over het festival nemen we graag aan, maar wedden dat je van deze wist-je-datjes toch even schrikt? Of  tenminste opkijkt…

Kijk hier live naar de concerten van Pukkelpop 2018!

Humanisme

Humanisme © BELGA

Neen, niet Live Nation is de vader van Pukkelpop, maar wel de Humanistische Jongeren Leopoldsburg, opgericht in 1981 door Chokri, zijn vrouw en een aantal vrienden. De naam van het festival kwam van De Pukkel, het clubhuis dat de HJ oprichtte.

2500

2500 © PKP

De eerste editie van Pukkelpop vond plaats in 1985. Er kwamen 2500 mensen op af. 2500. Dat is 100 keer minder dan nu, ongeveer. Nu schommelt het festival rond de 200.000 bezoekers.

Terreinen

Terreinen © BELGA

Pukkelpop werd groter en groter en zocht steeds naar nieuwe plekken om zijn bezoekers te ontvangen. De eerste locatie waren de terreinen van voetbalclub Excelsior Heppen, de tweede het vliegveld Sanicole in Hechtel, het derde dat van de kinderboerderij van Kiewit en de vierde – waar ze nog steeds zitten – de plek naast de Kempische Steenweg in Kiewit.

En toen was er plots geen pukkel meer te zien....

En toen was er plots geen pukkel meer te zien.... © EPA

In 1989 was er geen Pukkelpop. De reden? The Sugarcubes (met Björk) en New Order waren al geboekt, maar haakten af wegens tourneetroubles. Omdat er vijf weken voor datum geen waardige alternatieven meer te vinden waren, werd alles dan maar afgezegd. Balen!

Janssen en Janssen 

Janssen en Janssen  © PKP

Chokri kent veel van muziek. Maar presentator Luc Janssen kent meer van muziek, en dan vooral van de alternatieve scene; hij werd adviseur, een taak die hij later doorgaf aan zijn zoon Eppo, die vandaag nog steeds helpt om de affiche samen te stellen. Van vader op zoon, mooi zo.

Een de invallers: Nirvana!

Een de invallers: Nirvana! © PKP

Nirvana speelde op Pukkelpop in 1991, als vervanger voor Limbomaniacs. Om 10u ’s ochtends. Later dat jaar stond de wereld op zijn kop: Nirvana releasete 'Nevermind', en de single Smells Like Teen Spirit, en de muziekwereld daverde op zijn grondvesten. Het publiek was toen al zat. Dave Grohl herinnert zich die passage nog: “Het was de grootste show die ik tot dan toe al gedaan had.” Times, they change. Het concert vind je hier: 

Het Chokri-lied

Het Chokri-lied

Shameboy maakte een song ‘Rechoque’ als eerbetoon voor Chokri (ri-choc). Mooi. Shame-wie? Luuk Cox, ooit drummer bij Buscemi en tegenwoordig producer; hij zat ook achter de knoppen bij 'Curaçao' van Emma Bale.

The Neon Judgement, terug van nooit weggeweest.

The Neon Judgement, terug van nooit weggeweest. © PKP

Belgisch. A classic. Elektro. The Neon Judgement speelde in 1985 op Pukkelpop. Veel bands komen een keer terug, maar The Neon Judgement moest wel erg lang wachten: 30 jaar. Samen met Front 242 de pioniers van de Electric Body Music. Zijn nooit gestopt met platen maken. Pas in 2015 stonden ze er opnieuw.

Borstvoeding

Borstvoeding © BELGA

Ja, Pukkelpop denkt ook aan kersverse mama’s die de borst geven. Afkolven kan, in alle rust. Waar? Van 11.00u tot 01.00u in de Milk ’n Boobs Bar, aan de centrale EHBO-post langs de hoofdingang. Je kan er terecht in een afgeschermde zone, waarbij al het nodige materiaal voorzien is (afkolftoestellen, bewaarpotjes,…), alsook de mogelijkheid om je moedermelk in bewaring te geven. Je kan met al je vragen terecht bij een aanwezig (student)vroedvrouw. Meer info:  www.ucll.be/borstvoeding

Een lekkere hap voor iedereen!

Een lekkere hap voor iedereen! © BELGA

De tijd dat je op festivals enkel een vette hap kon krijgen, is voorgoed verleden tijd. Op Pukkelpop is er een ruim culinair aanbod: vegetarisch,  biologisch, veganistisch, gluten- en lactosevrije gerechten en fast food. In Food Wood kan je terecht voor al het lekkers wat deze wereld te bieden heeft.

Top