Current language: nl

Arcade Fire: laveren tussen liefde en haat

Door de een aan de borst gedrukt, door de ander verguisd. Als er één band is die laveert tussen ‘houden van’ of ‘moet ik niet van weten’, dan toch Arcade Fire.

Arcade Fire staat op donderdag 16 augustus op het podium van Pukkelpop!  

Kijk hier live naar de concerten van Pukkelpop 2018!

Arcade Fire: laveren tussen liefde en haat © arcade fire

Waarom? Omdat Arcade Fire soms iets té ‘arty posh’ uit de hoek durft te komen, en te vaak de kaart van ‘grote kunst’ trekt? Echt? Wel, wij zeggen dat niet, maar het is een sentiment dat leeft bij muzikanten en media. Of er iets van waar is? Ervaar het vooral zelf, want Arcade Fire is een belevenis, niet enkel op plaat, maar ook live.

Ontstaan ergens begin jaren 2000, toen American native Win Butler verkaste naar Montreal om er te studeren. Theologie, dat was zijn aanvankelijke idee, maar hij kwam uit bij de kunsten. Onder de indruk van de culturele output in Montreal laafde Butler zich aan de talloze exposities, culturele events en concerten in de Canadese stad, tot hij op een goed moment op Régine Chassagne botste, die tijdens een expositie jazz-standards aan het zingen was. Butler, stoutmoedig en instant verliefd, stapte op Régine af en vroeg: “Zullen we een band starten?” Ze zei ja. Wat later vroeg hij haar: “Zullen we trouwen?” Ze zei weer ja.

Samen begonnen ze songs te schrijven, namen ze de ‘Arcade Fire’-EP op en speelden ze overal waar ze konden. En dat gebeurde niet onopgemerkt. De schare fans groeide, de buzz was out. In 2004 kwam de eerste plaat ‘Funeral’, gevolgd door ‘Neon Bible’ (2007), met de nu al klassieker ‘No cars go’ op, een song die talloze andere bands aanzette om ook muziek à la Arcade Fire te maken. In 2010 volgde ‘The Suburbs’, in 2013 ‘Reflektor’ en vorig jaar ‘Everything Now’, een album waarmee Arcade Fire zichzelf voor de -tigste keer opnieuw uitvond.

Bijzondere band, want...

Bijzondere band, want... © EPA

Kerk

Altijd zoeken naar inspiratie, daar is het Arcade Fire om te doen. Voor de opname van ‘Neon Bible’ trok de band niet naar een studio, maar naar een kerk. Niet omdat ze plots de heer in zich voelden neerdalen, maar omdat een kerk net dat tikkeltje meer mystiek had. En akoestiek. Chassagne over de kerk: "Je hebt buiten de stad duidelijk minder afleiding. In de stad werk je niet zo intensief." Je hoort op de plaat dan ook af en toe een gigantisch pijporgel.  

Byrne & Bowie  

Als je een band begint, is er geen haar op je hoofd dat eraan denkt dat je ooit het podium zal delen met een van je muzikale goden. Je droomt er wel over, maar meestal is dat privilege enkel weggelegd voor de happy few . En voor Arcade Fire, want de band stond – amper een paar jaar na de start – op het podium met zowel David Byrne als David Bowie. Niet om hun songs te zingen, maar om Bowie en Byrne mee te zien zingen op songs van Arcade Fire. Jalloomaat!  

 

Everything goes

Grote consternatie bij het verschijnen van de meest recente Arcade Fire-plaat ‘Everything Now’. “Wat, zijn die gasten helemaal gek geworden? Maken ze nu disco? Ze klinken tedju als ABBA!” Het kostte Win Butler en zijn kornuiten bijna een hele schare devote fans, maar na een paar luisterbeurten ging iedereen weer overstag. “Geniaal” klonk het. “Ge-ni-aal.” Met medewerking van Daft Punks Thomas Bangalter. Drie keer vuur! 

EP#1

Het internet is het geheugen van de mensheid. Alles staat er of is er te vinden. We moesten zelfs niet in het dark web gaan zoeken voor de eerste EP van Arcade Fire. Je vindt hem gewoon hier. A lot has changed since then .  

 

Money

Je zou haast denken dat er geen geld was voor deze clip. Is dat een probleem? Neen. Eenvoud siert, maar we zijn er wel zeker van dat deze song live een bom is/wordt. 

 

Merci beaucoup

Toch een woordje Frans van Butler en het publiek wordt wild. Wellicht niet van het mondje Frans, maar wel van de song die volgt. ‘No cars go’. Met een hele klassieke bezetting in de rug.  

 

Vuur vooraan 

Ja. Houden van of niet, Arcade Fire blijft een van de meest opwindende bands die je live kan zien. Visueel alvast de max. Het geluid van deze opname is dat iets minder.  

 

Drie keer Arcade Fire, drie keer: nou moe!   

Hoe schrijf je een song? Win Butler vertelt het je!  ‘Bean, anus, hat.’ Right. 

 

Het is eigenlijk allemaal een grap. Of neen, niet echt, maar ‘Everything Now’ begon wel als een experimentje... 

 

Wat was er van Butler geworden mocht hij geen muzikant zijn? Butler (haha), of toch maar basketter? NBA here I come!   Luister naar Arcade Fire in je favoriete streaming-apps met eindeloze mobiele data, dankzij Epic Beats

Top