Current language: nl

Martin Solveig: koorknaap met skills

Martin Solveig. Groot in Frankrijk en ver daarbuiten. Niet meteen een naam om een boeiende carrière mee te maken, want zeg nu zelf, als je de naam Martin Solveig hoort, denk je niet meteen aan een befaamd dj.
Martin Solveig: koorknaap met skills © martin solveig

Boekhouder, ja. Maar dj, producer en songwriter? Neen. Maar, you can not judge a book by its cover : Solveig rijgt al sinds hij muziek kan maken de hits en de successen aan elkaar. Situeer hem gerust tussen Franse grootheden als Daft Punk en de sorts of Ed Banger – het label waar onder andere Justice en Mr. Oizo bij zitten – want Solveig grossiert net als zij in het soort elektropop waar een zweem van vrolijkheid en je m’enfoutisme doorwaart.

Hij loste zijn eerste plaat op de mensheid in 2002, ‘Sur La Terre’. Meteen een goeie worp, waarmee Solveig zijn talent bevestigde en de aandacht wist te houden. In 2003 kwam hij aanzetten met het aanstekelijke ‘Madan’, een duet met Salif Keita, gevolgd door ‘Rocking Music’. Solveigs tweede album ‘Hedonist’ (2005) herbevestigde zijn status van begenadigd songschrijver. Hij scoorde er ook een aantal hits mee, met ‘Jealousy’ als meest bekende.

Na ‘C’est la vie’ (2008) volgde ‘Smash’ (2011) waarvan ‘Hello’ een instanthit werd en een absolute floorfiller , dankzij de vocalen van Dragonette. Op ‘Smash’ staan nog andere songs – allemaal erg radiovriendelijk – zoals ‘The Night Out’, en ‘Let’s Not Play Games’. Met het 2013 gereleaste ‘Hey Now’ mikte Solveig op een EDM-publiek. Zijn stijl werd iets commerciëler, en zijn laatste wapenfeit ‘All Stars’ met ALMA op vocals toont nog maar eens uit welk melodisch hout Solveig gesneden is.

Bijzondere artiest, want...

Bijzondere artiest, want... © BELGA

Playful

Solveig. En dat is niet eens zijn echte naam; hij heet gewoon Martin Picandet, zoals u en ik. Het zag er lang niet naar uit dat hij dj zou worden. Solveig was een koorknaapje, een jongeman met een engelenstem die in het koor Les Petits Chanteurs de Sainte-Croix de Neuilly zong. Hij kreeg verder een klassieke opleiding, maar verloor zijn hart aan het dj’en op zijn achttiende. 

Collabs

Ja, als je songs kan schrijven zoals Solveig dat kan, dan staan er soms mensen aan je deur die met je willen samenwerken. Zoals Madonna. Voor haar MDNA-album vroeg ze Martin om wat songs te schrijven, of alvast te helpen. Hij zei ‘Oké, goed’, en leverde een bijdrage voor ‘Turn Up The Radio’.  

 

Overal

Misschien wil je eens dansen op Solveigs muziek. Als hij zelf aan het draaien is. Het kan overal, bijna. Van Duitsland tot Ibiza. Je kan het hier alleszins bekijken. 

Drie keer Solveig, drie keer feest 

Check het!

Solveigs laatste worp, ‘All Stars’, met ALMA – een Finse die 2016 de EP ‘Dye My Hair’ releasete – on vocals

 

Om het af te leren, nooit jaloers zijn!

Met een lekkere Nile Rodgers-lick (gitaar), een koortje dat zo uit Fela Kuti’s entourage zou kunnen komen, en een doorleefde zang.  

 

Aan collabs geen gebrek, getuige daarvan deze song – nog een succes! – met Tkay Maidza. Solveig ruikt talent van ver!  

 

Sol-live!  

Het blijft toch een beetje vreemd – soms – om duizenden mensen uit hun dak te zien gaan voor een man en een platenspeler, maar hey, this is 2018. Everything goes .  

 

Drie keer Solveig  

Waar het de man allemaal om te doen is? Niet om de snor!  

 

Wie Solveig in Ibiza aan het werk wil zien, moet hierheen!  

 

Over touren, Laurent Garnier en zwarte koffie... Luister naar Martin Solveig in je favoriete streaming-apps met eindeloze mobiele data, dankzij Epic Beats

Top
t