Current language: nl

Amenra: beleving, beleving en nog eens beleving

Belgisch. Kortrijks. Gents. Amenra is geen muziek. Wat? Hoe durven we! En toch. Amenra is een levenshouding.

Amenra staat op vrijdag 17 augustus op het podium van Pukkelpop!  

Kijk hier live naar de concerten van Pukkelpop 2018!

Amenra: beleving, beleving en nog eens beleving © Wikimedia

De Kortrijkse band – met de charismatische frontman Colin H. van Eeckhout (check zeker ook zijn soloproject CHVE) – speelt al ruim over het decennium overal ter wereld de zalen plat. Letterlijk bijna, want Amenra laat met hun postsludgemetal geen spaander heel van de plekken die ze aandoen.

Over de geschiedenis van de band kunnen we kort zijn: alles begon in Kortrijk, met het ter ziele gaan van de hardcoreband Spineless. Van Eeckhout hield daarna Amenra boven de doopvont en stortte zich met zijn kompanen (gitarist Mathieu Vandekerckhove en bassist Kristof Mondy) in de experimenteerdrift. De muziek werd intenser, introspectiever en mystieker.

Amenra verwijst naar Amen en Ra, naar de moraal en het leven. ‘Mass II’ (2004) en ‘Mass III’ (2005) zetten de band op de kaart. De titels van de platen passen mooi in het universum dat de band voor zichzelf installeerde: Church of Ra. Mass verwijst naar een mis, een viering. De Church of Ra is een collectief van gelijkgestemde zielen/muzikanten/kunstenaars die de werkwijze en de thematiek van de band delen. Liveshows bestaan vaak uit verschillende optredens van bands uit de Church of Ra (zoals Oathbreaker of The Black Heart Rebellion).

Amenra is een van de weinige bands, een unicum in Vlaanderen, die al sinds hun ontstaan dezelfde koers en dezelfde filosofie volgen.  No sell out , maar loyaal aan hun eigen visie en met een grenzeloos vertrouwen in de eigen muzikale identiteit. Met ‘Mass IIII’ uit 2008 bevestigden ze internationaal. De EP ‘Afterlife’ toonde een ingetogener band, maar met ‘Mass V’ (2012) – geproducet door Billy Anderson (Neurosis, Swans... ) – en ‘Mass VI’ (2017, ook op Neurot Recordings) zetten ze een belangrijke stap in hun verdere ontwikkeling. Niet (nooit) te missen, deze band.

Bijzondere band want...

Bijzondere band want... © Wikimedia

Church

Zoals hierboven al aangehaald, deelt Amenra een visie en een moraal met andere, gelijkgestemde bands en artiesten: samen met Hessian, Syndrome, The Black Heart Rebellion, Treha Sektori en Oathbreaker vormt Amenra Church of Ra, een collectief van gelijkgezinden. Je vindt de bands allemaal via  www.churchofra.com  

Live

Omdat woorden bij een livebeleving van een Amenra-concert helemaal niet kunnen weergeven wat een concert zo groots maakt, check deze link:  

 

Haken

Een concert van Amenra is voor frontman Colin H. van Eeckhout vaak een fysiek louterende beleving. Na de doortocht van de band in de AB, schreef De Morgen-journalist Wim Wilri deze woorden:  ‘Na 'Am Kreuz', waarbij de zanger zich voor het eerst naar de massa omdraaide en de groep unisono begon te headbangen, ging het podiumdoek weer omhoog. En het werd plots ook fysiek een extreem optreden. Van Eeckhout kreeg tien stalen priemen in rug en borstkast gestoken. Eerder had de zanger zich tijdens zo'n performance al eens laten ophangen aan vleeshaken, nu werden er stenen gewichten aan gehangen. 'Terziele/Tottedood' was de toepasselijke song bij dit spektakel. Van Eeckhout knielde eerst, maar ging tijdens 'Nowena | 9.10' ook opnieuw staan en ritmisch bewegen. Waarbij de haken nog dieper in het vlees trokken en de zanger begon te bloeden. De frontman schreeuwde zijn vocals harder dan ooit. Dat hij niet flauwviel, is haast een wonder. Amenra ging in de AB resoluut voor donkerder dan zwart.’ Drie keer Amenra, drie keer anders 

Eyes

Bijzonder ‘eerie’ – soms toch – zijn de clips van Amenra. Voor deze clip schakelden ze Wim Reygaert in, die de muziek van Amenra mooi wist te vertalen naar pakkende en beklijvende beelden.  

 

Ziel

Gelijkgestemde zielen. Wie de muziek van de band voor het eerst hoort, gaat ofwel meteen overstag of laat zich langzaam inpakken. Willy Vanderperre schoot deze clip voor ‘Á Mon Âme’. Een sterk staaltje beeldvoering. 

 

Razor

Tien jaar geleden alweer. Aan intensiteit heeft de band nog niets ingeboet. Integendeel. De sound wordt met de jaren uitgepuurder, intenser. Check hier hoe Amenra in 2008 klonk:  

 

Live, wat anders! 

Omdat een liveconcert van Amenra veel weg heeft van een muzikale misviering, een onderdompeling in een sfeer waar je nog lang van zal duizelen, mag je dit echt niet missen. De band staat de laatste jaren zo gerodeerd te spelen dat hij het publiek vanaf noot één weet mee te nemen in een universum waar Amenra de wetten maakt. Amenra moet je live zien, voelen. En achteraf niet komen bleiten. Of net wel.  

 

Drie keer de Church... 

Hoe, wat, wanneer... Colin vertelt over Amenra. Waarover gaat het? Gevecht. Proces. Beleven. 

   

Ja, die sound! Hoe bereik je dat? Mathieu Vandekerckhove laat in zijn kaarten kijken:  

  

CVHE is een van Colins projecten, binnen de Church of Ra. Bijzonder ingetogen en intens.  Luister naar Amenra in je favoriete streaming-apps met eindeloze mobiele data, dankzij Epic Beats

Top