Current language: nl

Graspop Metal Meeting: wist je dit al?

Wist je dat Graspop Metal Meeting niet altijd die naam heeft gehad? Het is een versmelting van twee festivals: het Graspop Festival in Dessel en de Midsummer Metal Meeting in Vosselaar.

Fusie!

Fusie! © EPA

Waarom ze samenkwamen? Uit noodzaak, want de tiende editie van Graspop draaide uit op een fiasco en MMM werd te groot. Op aangeven van de grote Herman Schueremans sloegen de twee organisatoren de handen in elkaar.

Grasoorlog

Grasoorlog © EPA

Haha, wij herinneren ons nog de flessenregen tijdens ‘Message in a bottle’ van Sting op Werchter, maar Graspop deed beter: 1994 ging de geschiedenis in als die van de Grasoorlog. Twee groepen op het festivalterrein van circa honderd mensen begonnen elkaar met graszoden begonnen te bekogelen. Het leverde legendarische beelden op.

2014=4

2014=4 © EPA

Vier dagen festival? Het is niet altijd zo geweest. Pas in 2014 kreeg GMM een gevoelige uitbreiding, niet enkel wat de podia betrof maar ook de duur: vier dagen. En een week vroeger, want half juni bleek niet zo’n gelukkig moment, omdat talloze bands dan de plas overstaken naar de VS.

Metal-Trippen

Metal-Trippen © EPA

Neen, we hebben het niet over drugs. In het geheel niet zelfs, maar een bezoek aan GMM – vier dagen lang – is voor veel mensen een leuk uitje, te vergelijken met een Metal City Trip (een beetje zoals een metal cruise). De organisatie heeft er de laatste jaren dan ook alles aan gedaan om het de kamperende bezoeker naar de zin te maken: in Metal Town is er een camp-site voor duizenden tenten, festihutten voor twee tot veertien personen, of een sjieke festicabin voor twee personen. Het kan dus allemaal zeer suave!

Metal!

Metal!

The Ramones. Motörhead, Biohazard... kwamen, zagen, overwonnen en brachten zeer veel volk op de been. Aanvankelijk was Graspop een gemoedelijk familiefestival, maar toen de organisatie besloot om de metal-kaart te trekken, veranderde er toch het een en het ander. Gemoedelijk? Ja, dat is het nog steeds. Familie? Metalfans zijn allemaal familie!

Boeren

Boeren © EPA

Tja, met wat ongeluk maak je van GMM een lucratief dagje. Dat was toch zo voor een boer die in 1997 – de regeneditie - heel wat vastgereden auto's van de parking verloste. De man haalde zijn tractor en hielp tot een stuk in de nacht tegen betaling flink ongelukkige festivalgangers.

Axl's gordijn

Axl's gordijn © EPA

Larger than life?  In 2006 wou Axl zelf bepalen welke kleur de gordijnen in zijn kleedkamer zouden hebben. Toen het vlak voor het optreden begon te regenen, moest de hele weg van zijn kleedkamer naar het podium overdekt worden. Dat gebeurde niet. Rose liet het publiek anderhalf uur wachten. Boegeroep was zijn deel.

Een leger medewerkers

Een leger medewerkers

Om te kunnen improviseren, moet je als organisatie gewapend zijn. En dat is Graspop: dagelijks zijn er meer dan 2.500 mensen in de weer om het festival te doen draaien, van security over tappers tot podiumpersoneel...

The do's and dont's!

The do's and dont's! © EPA

We gaan naar Graspop en we nemen mee? Alles wat we kunnen dragen. Vergeet het. Op een festival als GMM gelden strenge regels. Je kan er bijvoorbeeld niet arriveren met een koelbox, een skateboard of flyers van het optreden van je eigen band. Het hele overzicht? Hier:  https://www.graspop.be/nl/info/festivalpark/

Top
t