Current language: nl

Deze unieke internationale concertlocaties moet je ontdekken!

Deze unieke internationale concertlocaties moet je ontdekken! © gabifrick/Flickr

Niets is leuker dan in de zomer van je favoriete muziek in openlucht te genieten. We kennen natuurlijk allemaal de populaire festivals, en ook in heel wat parken en op pleinen kan je geregeld een concert meepikken. Maar er zijn overal ter wereld ook heel wat adembenemende plekken die dienst doen als - tijdelijke - concertlocatie. Van oude amfitheaters, grotten en kalksteengroeven over merkwaardige rotsformaties en kasteeldomeinen: deze internationale pareltjes zijn echt een ommetje waard als je op reis bent. En als je dan toch in de buurt bent, tracht er dan zeker een concert mee te maken. Het wordt gegarandeerd een onvergetelijke belevenis.

Bregenzer Festspiele op het Bodensee (Oostenrijk)

Bregenzer Festspiele op het Bodensee (Oostenrijk) © Zatato/Flickr

In de namiddag flaneren langs de Bodensee, ook eens het stadje verkennen, en dan 's avonds genieten van een prachtig operaspektakel, opgevoerd op de Seebühne, een imposant podium met schitterend decor gebouwd op het water. De opera wordt tijdens de festivalperiode verschillende keren per week opgevoerd en er zijn 7.000 zitplaatsen voor de toeschouwers. Wel tijdig je kaartjes reserveren, want het festival is elk jaar uitverkocht. Niet goedkoop, maar eens in je leven moet je dat  echt meemaken, ook al ben je geen operaliefhebber.
bregenzerfestspiele.com

Video : vorig jaar werd de opera Carmen van Bizet uitgevoerd.

SteelStacks in Bethlehem, Pennsylvania (VS)

SteelStacks in Bethlehem, Pennsylvania (VS) © kevin.schlough.5/Flickr

Deze concert- en cultuurlocatie bevindt zich op de site van een een oude staalfabriek, trouwens ooit de tweede grootste staalfabriek in de VS. Nu kun je er terecht voor concerten, kunst, theater, wandelingen en festivals.Extra genieten is het op een warme zomeravond, wanneer het industriële complex op de achtergrond feeëriek verlicht is. Ook hier zijn al enkele grote namen gepasseerd, zoals The Mavericks, Duran Duran (video) en nog vele anderen.
www.steelstacks.org

Théâtre Antique d'Orange in Orange (Frankrijk)

Théâtre Antique d'Orange in Orange (Frankrijk) © Marcel/Flickr

Het Théâtre Antique d'Orange geldt als een van de best bewaard gebleven theaters uit het Romeinse Rijk en staat dan ook op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Vandaag de dag is het Théâtre Antique d’Orange voor iedereen te bezoeken, maar er vinden ook regelmatig concerten plaats, vooral klassieke concerten, recitals, opera en theater-en dansvoorstellingen, al treden er soms ook dj's op. Het antieke amfitheater biedt plaats aan 10.000 mensen.

Dalhalla in Rättvik (Zweden)

Dalhalla in Rättvik (Zweden) © Rune Ahlström/Flickr

Rättvik is een oud toeristisch plaatsje aan de oostkant van het Siljanmeer in Zweden. Op ongeveer 7 km ten noorden van Rättvik ligt de voormalige kalksteengroeve Dalhalla, die nu is omgebouwd tot een amfitheater met ongeveer 4.000 zitplaatsen. Vooral in de zomer wordt het gebruikt als podium voor theater, concerten en opera's. Ook hier zijn al heel wat groten namen gepasseerd. Toen Arcade Fire er optrad in 2010 besloot frontman Win Butler van de gelegenheid gebruik te maken om even het water in te springen om verkoeling te zoeken (video).

Wie je er deze zomer o.a. aan het werk kan zien : Tom Jones, Glenmark Eriksson Strömstedt, Elvis Costello & The Imposters en Deep Purple.

Red Rocks Amphitheater in Morrison, Colorado (VS)

Red Rocks Amphitheater in Morrison, Colorado (VS) © Thaddeus Roan/Flickr

Deze legendarische rockconcertlocatie heeft een fantastische akoestiek dankzij de steile rotsen rondom het podium. Iedere muzikant van betekenis heeft er al opgetreden, van operazangers en orkesten tot The Beatles, U2, Neil Young, Coldplay, Jimi Hendrix en Mumford & Sons (video). Muzikanten beschouwen het Red Rocks Amphitheatre, op zo'n 24 kilometer ten westen van Denver, dankzij de magische, bijna spirituele sfeer als een van de beste concertlocaties ter wereld. Bovendien heb je er ook een schitterend uitzicht.

Teatro Antico di Taormina in Taormina (Italië)

Teatro Antico di Taormina in Taormina (Italië) © Lucas589/Flickr

Het Teatro Antico, een oud Grieks-Romeins theater dat dateert uit de 3de eeuw voor Christus, is het bekendste monument van Taormina, met een adembenemend uitzicht op zowel de Etna als de zee. Na het theater in Syracuse is dit het grootste theater van heel Sicilië, met een tribune die een diameter van precies 109 meter heeft. Het theater werd in de Romeinse tijd, in de tweede eeuw na Christus, grotendeels opnieuw opgebouwd. Sinds 1983 werd het in gebruik genomen als polyvalente locatie voor allerlei culturele activiteiten zoals, concerten, opera, performances en filmvertoningen.

Video : Ludovico Einaudi live @ Teatro antico di Taormina

The Tabernacle in Atlanta, Georgia (VS)

The Tabernacle in Atlanta, Georgia (VS) © RebelutionMusic/Flickr

The Tabernacle Baptist Church werd gebouwd in 1906 en was ooit het kloppende hart van de Afro-Amerikaanse gemeenschap. Tijdens de Olymische Zomerspelen van 1996 werd de kerk omgebouwd tot House of Bues-club en twee jaar later tot concertzaal The Tabernacle. Ze werd grondig gerenoveerd, maar de originele elementen bleven behouden, zoals o.a. de prachtig beschilderde balkons en plafonds, de magnifieke glasramen en een gigantische kristallen kroonluchter. Er kan 2.600 man binnen en ook hier traden al de grootste artiesten op, waaronder Guns N' Roses, The Black Crowes, Adele, Eminem, Kendrick Lamar, Robbie Williams, Alice in Chains, Bob Dylan, Prince & The New Power Generation en Foo Fighters (video).

Gorge Amphitheater in George, Washington (VS)

Gorge Amphitheater in George, Washington (VS) © J.R. Gast/Flickr

Het Gorge Amphitheater in George is een van de meest indrukwekkende openluchttheaters ter wereld. Het telt 27.500 plaatsen en je hebt er een waanzinnig uitzicht over de Columbia River en de uitlopers van het Cascade gebergte. Er vinden jaarlijks heel wat festivals plaats (video) en ook hier passeerden al de grootste namen.

Slane Castle in Slane, County Meath (Ierland)

Slane Castle in Slane, County Meath (Ierland) © Stephen Browne/Flickr

Sinds 1981 worden er in de maand augustus regelmatig concerten gegeven op het terrein van Slane Castle. Het natuurlijke amfitheater biedt plaats aan 100.000 mensen. De grootste namen zijn hier al gepasseerd : Queen, The Rolling Stones, Bob Dylan, Bruce Springsteen, David Bowie, Guns N' Roses, Neil Young, R.E.M., U2, Red Hot Chili Peppers, Madonna en Oasis, om er maar enkelen te noemen. U2, Red Hot Chili Peppers (video) en Bryan Adams hebben zelfs een dvd uitgebracht van het optreden dat ze bij Slane Castle gaven.

Palais Idéal du Facteur Cheval in Hauterives (Frankrijk)

Palais Idéal du Facteur Cheval in Hauterives (Frankrijk) © MaCo113/Flickr

Ferdinand Cheval was een Franse postbode die maar liefst 33 jaar van zijn leven bezig was met het bouwen van dit kunstwerk. Elke dag tijdens zijn postronde verzamelde hij allerlei soorten stenen en ander materiaal, waarmee hij stap voor stap zijn Palais Idéal bouwde. Overdag werkte Cheval als postbode, waarna hij veelal ’s nachts bouwde aan het bouwwerk van zijn dromen, onder het licht van een olielamp. Van geduld en doorzettingsvermogen gesproken!  In 1969 werd het Palais Idéal uitgeroepen tot nationaal monument.Nu kun je het bezoeken en worden er sporadisch concerten gehouden met het bouwwerk - mooi verlicht -  op de achtergrond.

Video : Suzanne Vega live @ Palais Idéal du Facteur Cheval

St. Michael's Cave in het Upper Rock Nature Reserve in Gibraltar

St. Michael's Cave in het Upper Rock Nature Reserve in Gibraltar © Globetrotters/Flickr

De prachtige St. Michael's Cave bestaat uit een een netwerk van kalkstenen grotten in de Upper Rock Nature Reserve in Gibraltar op 300 m boven de zeespiegel. Ze heeft een rijke geschiedenis die duizenden jaren teruggaat. Er is al sprake van militair gebruik van de grotten in de 8ste eeuw door de Moren. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de grot tot militair noodhospitaal omgebouwd. Vandaag de dag wordt de grootste grot, the Cathedral, als unieke concert- en evenementenzaal zaal gebruikt. Het is een van beste natuurlijke auditoria, met een fantastische akoestiek en zitplaatsen voor 400 personen. Het is ook de vaste locatie voor de jaarlijkse Miss Gibraltar-verkiezing.

Video : Jose Feliciano live @ St. Michael's Cave

The Volcano Room van de Cumberland Caverns in McMinnville, Tennessee (VS)

The Volcano Room van de Cumberland Caverns in McMinnville, Tennessee (VS) © Tim Curtis/Flickr

Cumberland Caverns is het tweede langste grottenstelsel van Tennessee. De grotten werden ontdekt in 1810 door Aaron Higgenbotham. De Cumberland Caverns zijn niet enkel bijzonder omwille van de unieke omgeving, ze bieden je ook een heel specifieke soort muziek. Je zal hier geen grote namen op de agenda zien staan, tenzij je natuurlijk een echte bluegrass expert bent. 'Bluegrass Underground' (video) is een maandelijkse concertreeks die live wordt opgenomen in de Volcano Room in Cumberland Caverns. Sommige optredens worden live uitgezonden op de radio, anderen worden opgenomen voor televisiezenders als PBS en NBC.

Maar deze bijzondere omgeving heeft nog veel meer te bieden. De grotten werden geopend voor het publiek in 1956 en zijn sindsdien een toeristische trekpleister. Je kan er een wandeling maken, een speleologietocht doen of zelfs blijven overnachten. En voor wie er maar niet genoeg van krijgen: je kan er zelfs een verjaardagsfeest of bruiloft organiseren.

De meest unieke concertlocaties in eigen land

Top