Current language: nl

Dua Lipa: de nieuwe popprinses

Dua Lipa: de nieuwe popprinses

© Photonews - Tom Donoghue

Dua Lipa is dit jaar een van de headliners op Pukkelpop. Op donderdag zal ze haar opwachting maken op de Main Stage en het publiek verleiden met haar aanstekelijke hits. Wie is deze jonge Britse eigenlijk? Ontdek hier alles wat je moet weten over Dua Lipa!

Koop hier je tickets voor Pukkelpop!

Ontdekt op YouTube

Ontdekt op YouTube

© youtube

Dua Lipa zag het levenslicht op 22 augustus 1995 in Londen en heeft Albanese roots. Haar opvallende voornaam betekent "liefde" in het Albanees. De ouders van Dua Lipa vluchtten weg uit Pristina begin jaren negentig en keerden in 2008 pas terug naar Kosovo.

Dua Lipa komt uit een muzikale familie: haar vader Dukagjin Lipa is een zanger. Zelf werd ze opgemerkt wanneer ze op vijftienjarige leeftijd covers van onder andere Nelly Furtado, P!nk en Joss Stone postte op YouTube. Ze keerde terug naar Londen met de bedoeling daar een muziekcarrière uit te bouwen. Ze kluste bij als model en was zo zelfs te zien in een reclamefilmpje voor The X Factor.

Doorbraak met Be The One

Doorbraak met Be The One

© Isopix

In 2015 tekende Dua Lupa een platencontract bij Warner Music Group en in augustus volgde haar debuutsingle New Love. Haar tweede single Be The One zorgde meteen voor de doorbraak en leverde haar een nummer 1-hit op in Vlaanderen. Het leverde haar ook een plaats op op de BBC Sound of 2016 als een van de meest veelbelovende acts.

Graag gezien op de Belgische festivals

Graag gezien op de Belgische festivals

© Photonews

Dua Lipa bevestigde in 2016 met de single Hotter than Hell. Met amper twee hitjes op haar naam werd ze al geboekt door Pukkelpop, ook al was haar eerste album nog niet eens klaar. De fans in een bomvolle Dance Hall lustten er in elk geval pap van en de reacties waren unaniem lovend. Een jaar later verscheen Dua Lipa ook op Rock Werchter.
Dit jaar kan je Dua Lipa aan het werk zien op Pukkelpop. Koop hier je tickets.

Succesvolle samenwerkingen

Succesvolle samenwerkingen

© Photonews - Danny Lawson

Na een nieuwe hit met Blow Your Mind (Mwah), de eerste single waarmee ze in de Amerikaanse Billboards terechtkwam, volgden enkele succesvolle samenwerkingen. Dua Lipa zong mee op No Lie van Sean Paul en werkte samen met de Nederlandse DJ Martin Garrix op Scared to be Lonely. Met die laatste single bereikte ze de top tien bij ons en veroverde ze een gouden plaat.

Debuutalbum met nieuwe nummer één

Debuutalbum met nieuwe nummer één

© Warner Music

In juni 2017 kwam haar naamloze debuutalbum uit, gevolgd door de nieuwe single New Rules. Die werd nog succesvoller dan Be The One. Voor het eerst bereikte ze de nummer één in Groot-Brittannië, waar ze bovendien de meest gestreamde artieste van het jaar werd. Bij ons kampeerde ze maar liefst zes weken op de eerste plaats, goed voor twee keer platina.

Met de hulp van de maestro

Met de hulp van de maestro

© youtube

Na de succesvolle kerstsingle Homesick met niemand minder dan Chris Martin, pakte Dua Lipa begin dit jaar uit met een iets minder politiek correcte single: IDGAF ofwel I Don't Give A Fuck. Opnieuw een schot in de roos en goed voor een vierde plaats in de Vlaamse Ultratop. Met dank aan Stromae, die samen met zijn broer art director was van de videoclip. Het resultaat is een video vol girl power!

Triomfator op de Brit Awards

Triomfator op de Brit Awards

© Photonews - Ian West

Begin dit jaar kreeg Dua Lipa vijf nominaties achter haar naam op de Brit Awards, het meeste van alle artiesten. Uiteindelijk ging ze ook met twee prijzen naar huis: die van beste doorbraak en beste Britse solo-artieste. Op het podium bracht ze een geslaagde versie van New Rules.

Openingsceremonie van de Champions League

Openingsceremonie van de Champions League

© Isopix

Terwijl ze volop werkt aan een nieuw album heeft Dua Lipa alweer een nummer 1-hit te pakken op dit moment met One Kiss, een samenwerking met de Schotse DJ Calvin Harris. Ze mocht het nummer samen met haar andere grote hits afgelopen weekend nog live brengen voorafgaand aan de Champions League-finale tussen Real Madrid en Liverpool in Kiev. Van een prestigieus optreden gesproken!

Deze week werd Dua Lipa ook nog eens opgenomen in de Vogue 25 als een van de meest invloedrijke vrouwen in Groot-Brittannië. Met haar 22 jaar is ze meteen ook de jongste in de lijst. Eén ding is dan ook zeker: van deze jongedame gaan we nog veel horen!

Luister naar Dua Lipa in je favoriete streaming-apps met eindeloze mobiele data, dankzij Epic Beats

Top