Current language: nl

Pearl Jam: het begin van een revolutie!

Mookie Blaylock. Wat? Mookie Blaylock was de eerste naam waaronder Pearl Jam op het podium stond, en was óók een Amerikaans basketbalspeler. De titel van het eerste album 'Ten' verwijst naar het rugnummer van Blaylock. Sport en muziek: one love!

Pearl Jam staat zaterdag 7 juli op het podium van Rock Werchter!
Pearl Jam: het begin van een revolutie!

© epa

Eddie Vedder – king grunge – besteeg voor het eerst het podium met zijn kornuiten in de Off Ramp-club in Seattle. Het was het begin van een revolutie, die al ingezet was door andere bands als Nirvana, Alice in Chains en Mother Love Bone. Het verhaal van Pearl Jam kan niet los gezien worden van de hele tijdgeest, eind jaren 80, begin jaren 90. Punk was dood (of toch zo goed als), garagerock bleef iets in de marge en metal was erg geföhnd (kijk maar naar de begindagen van een band als Guns N' Roses). Tot er plots een bom barstte: Nirvana deelde met 'Smells like teen spirit' een moker van jewelste uit en effende het pad voor tientallen andere bands die grossierden in heavy guitars, intense dramatische vocals en houthakkershemden. Zaten direct in hun kielzog: Pearl Jam. Voor de hele geschiedenis van de opkomst van de grunge raden we alvast de coole documentaire 'Pearl Jam Twenty' aan waar je heel het verhaal breed uitgesmeerd op je boterham krijgt. Maar goed. Pearl Jam. Hun eerste worp 'Ten' behoort vandaag tot de klassieke rock-canon, en zette met de single 'Alive' de band meteen op de kaart. Pearl Jam werd bigger than life. Met de albums 'Vs.' En 'Vitalogy' verankerde de band zijn voeten in all things rock, en met een charismatische en ietwat mysterieuze frontman als Vedder (een surf dude, notabene) zaten ze meteen goed voor – nu al bijna drie decennia – beklijvende alternatieve rock. Pearl Jam is een van de best verkopende rockbands aller tijden (60 miljoen platen) en de band werd in 2017 opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame. En vandaag? Relevant als de neten. Een band met classics op het palmares als 'Alive', 'Jeremy', 'Daughter', 'Black', 'Dissident', 'Even Flow' kan niet anders dan 'niet teleurstellen'. Tiens, een dubbele negatie. Twee maal min is plus. Pearl Jam dus.

Bijzondere band, want...

Bijzondere band, want...

© epa

Alive

Ja. Waar het allemaal mee begon: 'Alive'. Of, neen, voordien nog. Stone Gossard (gitaar) en Jeff Ament (bass) zaten voor Pearl Jam bij de band Mother Love Bone (ook checken!). Hun zanger, Andrew Wood, stierf aan een overdosis. Tragedie! Gossard schreef het verdriet van zich af, contacteerde gitarist en songwriter Mike McCready en nam samen met Ament een paar demo's op, die via een omweg belandden bij Edward Louis Severson. Wie? Edward – Eddie – Vedder (de naam van zijn moeder). Vedder zong op drie songs, bezorgde de tape terug en Gossard, Ament en McCready vielen om van verbazing en awe.

Drummers galore

Was het de grote Arno die ooit eens zei 'Een band is maar zo goed als zijn drummer'? Hoe het ook zij, bij Pearl Jam zijn al een pak straffe drummers de revue gepasseerd. Dave Krusen was de eerste officiële Pearl Jam-drummer en speelde 'Ten' vol. Krusen werd vervangen door Matt Chamberlain (te zien in de 'Alive'-videoclip), die op zijn beurt opstapte en de stoel doorgaf aan Dave Abbruzzese (de bekendste). Toen hij ermee stopte, nam Jack Irons het over (ooit RHCP-lid), en na Irons kwam Matt Cameron, ook lang de drummer geweest van het bevriende Soundgarden. Cameron is still going strong.

Neil Young

Dat Pearl Jam houdt van Neil Young is het understatement van het jaar. In hun set zit altijd wel een 'Rockin' in the free world'-moment. Wat veel mensen niet weten, is dat ook de naam van de band geïnspireerd is door Young. Lang werd gedacht dat de jam in Pearl Jam verwees naar de 'jam' (ofte confituur) die Eddie's grootmoeder Pearl maakte, maar dat is niet zo. Haar naam was wel Pearl, maar jam verwijst hier naar lange, uitgesponnen muziekjams, iets wat Neil Young tijdens elk concert pleegt te doen.

Drie keer parels!

Levend en wel

Beginnen doen we bij het begin. Omdat niet iedereen zich de Pearl Jam uit de begindagen herinnert en dat eigenlijk wel zo hoort. Leer de lyrics uit het hoofd en zet het op een roepen. Bijna 50 miljoen views.Betterman

Bijna dertig jaar later. Pearl Jam, seasoned artists. Je hoeft hen niets meer wijs te maken. Ze staan in de Rock and Roll Hall of Fame. En dit is hoe Vedder nu klinkt. Damn!Jonge nozems!

Op Pinkpop! Terwijl wij allemaal aan het blokken waren, maakte Pearl Jam Pinkpop in. Het corduroy jasje van Vedder was een cadeautje van Gossard: op het moment dat Vedder voor het eerste landde in Seattle, had hij zomerkleren aan. Hij kwam uit sunny San Diego. Dat vestje zie je ook hier!Maak het mee

Waarom? Er is geen reden om het niet te doen! Kijk gewoon naar dit concert. Dat wil je niet missen. Nog voor geen goud. Hier: afgelopen maart – in Braaazzzziilll.Drie keer Pearl Jam. Drie keer raar.

1991. Pearl Jam steekt de neus aan het venster. Met het eerste succes komen ook de eerste interviews. Hier bijvoorbeeld. Een 'hahaha' mag. Jonkies! Vedder is hier 27. And he survived!Het is duidelijk waar early Pearl Jam en zeker ook Alice in Chains de mosterd haalden. Mother Love Bone. Wood, may you ever rest in peace.Omdat het toch al even over drummers ging: de Matt-cam! 'Even Flow' vanuit een ander perspectief.Luister naar Pearl Jam in je favoriete streaming-apps met eindeloze mobiele data, dankzij Epic Beats

Top