Current language: nl

Queens Of The Stone Age: a desert sound ofte 'stoner rock'

Het begon allemaal met generator parties in Desert Valley, woestijngebied in de buurt van Palm Springs. Jonge gasten met gitaren trokken naar de woestijn om een potje te jammen, zeulden generators mee om elektriciteit op te wekken en zetten de volumeknoppen op 11. Toen kon dat nog.

Queens Of The Stone Age staat donderdag 5 juli op het podium van Rock Werchter!
Queens Of The Stone Age: a desert sound ofte 'stoner rock' © EPA

Het resultaat: a desert sound ofte 'stoner rock' (wat wellicht meer te maken had met de hoeveelheden drugs die gebruikt werden). Zware, donkere gitaren, dronend en wild van testosteron. Een van die jonge gasten toen: Josh Homme, die samen met John Garcia de band Kyuss oprichtte.

Uit de asse van Kyuss ontstond Queens of The Stone Age, met Homme (gitaar en zang) en Alfredo Hernández (aan de drums). Na de eerste EP sluit ook Nick Oliveri (bass en vocals) aan. Dat was de eerste bezetting en die was meteen goed raak. Na de komst van gitarist Dave Catching komt QOTSA in 1998 op de proppen met het self-titled 'Queens of the Stone Age'-album.

Het ging de heren voor de wind; na het tweede album 'Rated R', releaseten ze 'Songs for the Deaf', en dat bleek de échte doorbraakplaat. Hoe dat zo kwam? Vorsers zoeken nog altijd naar een verklaring, maar het feit dat Dave Grohl (Foo Fighters) achter de drums zat, zal er wel voor iets tussen gezeten hebben.

'Songs for the Deaf' zette meteen een nieuwe standaard. Het was voor velen de plaat van het jaar. Her en der hoorde je het album door de speakers van cruisende auto's knallen. De plaat was er dan ook ideaal voor. Daarop volgde 'Lullabies to Paralyze', 'Era Vulgaris', '...Like Clockwork' en, als meest recente, 'Villains'.

Het huidige QOTSA is een ongelooflijk goed geoliede machine, die in de loop der jaren toch wat blutsen en builen kreeg te verduren. Homme kreeg gezondheidsproblemen, kampte met een depressie, speelde bij Eagles of Death Metal en Them Crooked Vultures en kwam onlangs nog in het nieuws omdat hij een fotografe een tik uitdeelde tijdens een liveoptreden. The drugs don't work, man. Druk ze aan de borst, die gasten. 't Wordt een waar feest.

Bijzondere band, want...

Bijzondere band, want... © EPA

Robot Rock

Geef het kind een naam. Welk genre speelt QOTSA? Stoner rock? Misschien, al was dat iets meer voor Kyuss. Homme noemt het zelf 'robot rock', omdat hij voor de structuren van zijn songs steevast op zoek gaat in andere genres, zoals trance, dance, electro, hip hop, krautrock... je vindt de repetitieve elementen uit die genres ook terug in de muziek van QOTSA. Hence, robot rock.

Niet schoppen!

Dat artiesten onder druk staan, is algemeen bekend. Je bent maar zo goed als je laatste concert. Dat Homme het de laatste jaren niet makkelijk heeft gehad, weten we uit de pers. En die pers – en tegenwoordig iedereen met een smartphone – is er als de kippen bij om momenten vast te leggen waarop een artiest aangesproken kan worden. Onlangs deed Homme dit, waarvoor hij zich achteraf ruim excuseerde. Of hoe spijt eruit ziet:Grohl goes wild

Op het toppunt van hun kunnen: Lanegan met vocals en Grohl op drums. QOTSA speelt hier eventjes Werchter plat. Dat gaan ze dus helemaal opnieuw doen.Queen of hearts!

Elvis? Zijt gij dat? Je zou denken dat Homme graag naar Elvis luistert of kijkt. Een van de meest recente singles, 'The Way You Used to Do' klinkt anders, en Homme doet ook anders. Hij danst, in een studio. Er zit ook een scheut Arctic Monkeys in. Zou het toeval zijn? Homme producete toch een van hun platen.Met jou alles!

Een ballad. Setting: de woestijn. Toch één van de mooiste songs van de band. En, draagt Homme daar mascara? Het mag, van ons mag alles.

 
...zeker als PJ Harvey meedoet!Kijken? Zweten, ja!

Toch alvast een voorsmaakje. Laten we hopen dat het in Werchter niet 'Singing in the Rain' wordt, al kan een koude douche na deze hete wervelstorm wellicht wel deugd doen.Drie keer Queens!

Het ontstaan van de naam?

Homme: "Kings would be too macho. The Kings of the Stone Age wear armor and have axes and wrestle. The Queens of the Stone Age hang out with the Kings of the Stone Age's girlfriends when they wrestle ... Rock should be heavy enough for the boys and sweet enough for the girls. That way everyone's happy and it's more of a party. Kings of the Stone Age is too lopsided."

Kyuss?

Homme was nog een jongeman. Hier, in een interview naar aanleiding van een concert in The Rivoli, Toronto.Als het niet meer lukt met de QOTSA dan kan Homme nog steeds boeken beginnen schrijven met inspirational quotes.Luister naar Queens Of The Stone Age in je favoriete streaming-apps met eindeloze mobiele data, dankzij Epic Beats

Top