Current language: nl

Artiesten die de boel belazerden

Fans van Dotan konden hun oren niet geloven toen een paar weken geleden uitlekte dat hun idool hele verhalen bij elkaar loog om zijn carrière vooruit te helpen.
Artiesten die de boel belazerden © Isopix

De Nederlandse zanger, die door menig vrouw van middelbare leeftijd werd gezien als ideale schoonzoon, zette meer dan 40 valse profielen op de sociale media en veinsde een ontmoeting met een zieke fan. Tot overmaat van ramp liet hij de sociale media van onder meer Marco Borsato vol kliederen met onflatteuze commentaren. Nadat zijn praktijken uitlekten, sloeg de man mea culpa en verdween hij in de anonimiteit. De voorbeelden van artiesten die niet vies zijn van een leugentje zijn helaas legio: de volgende bekende namen kunnen er ook wat van!

The White Stripes

The White Stripes © Photo News

Wie voor stevige rockmuziek te vinden is, zit goed bij The White Stripes. Broer en zus samen in een rockband: dat vond de goegemeente geweldig. Alleen klopte er geen snars van: journalisten visten uit dat Jack en Meg White getrouwd waren. Dat moesten ze achteraf ruiterlijk toegeven, maar zelfs na hun split bleven ze zichzelf als broer en zus voorstellen. ‘Een artistieke relatie tussen broer en zus is veel interessanter’, verklaarde de heer White in een interview met Rolling Stone.

Seasick Steve

Seasick Steve © Photo News

Seasick Steve maakte school als een door het leven getekende zwerver van in de zeventig, die per toeval door iemand met een neus voor talent van straat werd geplukt toen hij er stond te musiceren.  Festivalorganisatoren waren er als de kippen bij om sympathieke Steve op hun affiches te zetten, en hij werd de lieveling van hipsters met flanellen ruitjeshemden en iets strakker getrimde baarden dan de zijne. Het publiek had een grenzeloos respect voor de man die naar eigen zeggen de States doorkruiste in goederentreinen en zijn eten in vuilnisbakken zocht. Tot de Britse muziekjournalist Matthew Wright een biografie over de bluesmuzikant wilde schrijven. Steve werd al zeeziek van de vraag alleen, maar wilde Wright wel telefonisch te woord staan. Tijdens dat gesprek reed hij zich hopeloos vast in zijn eigen leugens. Hij is tien jaar jonger dan hij aanvankelijk beweerde, heeft nooit op straat geleefd en was ooit de frontman van een discogroepje. Bovendien zou hij in Californië geboren zijn, en niet in Mississipi, zoals hij beweerde. De pers weet de verzinsels al gauw aan de overdreven hang naar authenticiteit die de muziekindustrie plaagt.

Rick Ross

Rick Ross © Photo News

Rapper Rick Ross maakte het minstens even bont: het heerschap liet in het verleden geen kans onbenut om op te scheppen over zijn gangsterverleden en de tijd die hij in de nor doorbracht. De Amerikaan, die eigenlijk William Leonard Roberts heet maar z’n artiestennaam leende van ex-drugbaron Ricky Ross, zou zich ingelaten hebben met louche figuren en verdovende middelen. Ross bleek wel degelijk een gevangenisverleden te hebben, maar hij had het een beetje verkeerd voorgesteld: dat bleek toen iemand een foto van hem in cipiersuniform openbaar maakte. Hij kon niet anders dan de leugen toegeven: ‘Gevangenisbewaarders zijn niet zo populair in het hiphopmilieu’, luidde z’n verklaring.

Milli Vanilli

Milli Vanilli © Isopix

Girl, You Know It’s True was slechts één van de hits waarmee Milli Vanilli eind jaren tachtig, begin jaren negentig lof, roem en gejubel oogstte. Tot uitlekte dat ze geen van die nummers zelf hadden geschreven en enkel playbackten. De Grammy voor beste nieuwe artiest die ze hadden gekregen moesten ze weer teruggeven, hun platenfirma bedankte hen voor bewezen diensten en een rechter besliste dat eenieder die hun plaat had gekocht, het daarin geïnvesteerde geld mocht terugeisen. Een comeback onder de naam Rob & Fab, waarbij ze wel zelf zongen, mislukte jammerlijk. Met Pilatus, de helft van het duo, ging het nadien ferm bergafwaarts. Hij probeerde zijn polsen over te snijden, dreigde ermee uit het raam van een hotel te springen en draaide de bak in op beschuldiging van vandalisme, geweldpleging en een mislukte roofoverval. Twintig jaar geleden werd de man dood teruggevonden na een overdosis, kort nadat hij met z’n partner in crime opnieuw een comeback zou maken. Die andere helft van Milli Vanilli, Fab Morvan, maakte aan het begin van het millennium zijn wederoptreden met de plaat Love Revolution, en is tegenwoordig behalve met deejayen ook bezig met schrijven, schilderen en het ontwerpen van kleren.

Bob Dylan

Bob Dylan © Photo News

Scott Warmuth is een verwoed fan van Bob Dylan, die de teksten uit Chronicles, de biografie van de zanger, nader onderzocht. Heel wat Dylan-bewonderaars verteerden zijn bevindingen bijzonder slecht. Al gauw bleek namelijk dat feit en fabel tot een smakelijke cocktail werden gemixt in het omvangrijke werk. Woorden die uit de koker van Ernest Hemingway komen en stukken die werden gekopieerd uit een boek over het Monica Lewinksy-schandaal, werden voorgesteld alsof ze van Dylan kwamen. Voor de plaat Love And Theft speelde hij dan weer leentjebuur bij een boek over de Japanse maffia, waaruit hele alinea’s werden overgenomen. ‘Schaamteloos plagiaat’ volgens sommigen, ‘Een bewijs dat hij een meesterlijke speelvogel is’, dixit fans die groen uitslaan bij elk zweempje kritiek op hun idool. Volgens de man zelf is het allemaal muggenzifterij: ‘Mensen die daar aanstoot aan nemen zijn doetjes’, verklaarde hij in Rolling Stone.

Shania Twain

Shania Twain © Photo News

Shania Twain heeft Indiaans bloed en daar is ze bijzonder fier op. Dat beweerde ze toch jarenlang: haar stiefvader Jerry was wel degelijk van Indiaanse afkomst, maar Shania’s biologische pa helemaal niet. Een lokale krant uit de woonplaats van Twain onthulde de waarheid, wat de zangeres het schaamrood op de wangen bezorgde. ‘Misschien ben ik dan wel niet half-Indiaans, maar ik ben wel door een Indiaan grootgebracht en heb nooit anders geweten dan dat ik deel uitmaakte van zijn cultuur. Ik ben trots op die erfenis’, was de commentaar die ze ter verdediging uitbracht.

James Blunt

James Blunt © Isopix

Artiesten die potten willen breken bij een jong publiek, liegen over hun leeftijd dat het een lieve lust is. Toen James Blunt een wereldhit scoorde met You’re Beautiful was hij 31, maar omdat de beminnelijke Blunt vooral succes had bij jongedames, vond zijn platenfirma het niet problematisch om hem in persberichten als drie jaar jonger neer te zetten. En hij is heus niet de enige: ook Jennifer Lopez, Eminem en Geri Halliwell namen in het verleden een loopje met het verstrijken van de jaren.

Britney Spears

Britney Spears © Isopix

Britney Spears schreeuwde jarenlang van de daken dat ze maagd was, in de hoop dat het onschuldige American virgin-imago de platenverkoop de hoogte in zou jagen. Tot Justin Timberlake een flinke wolk roet in haar eten gooide door te stellen dat Britney en hij wel degelijk de geslachtsdaad hadden bedreven.

Top
t