Current language: nl

Maurane, een groot verlies voor het Franse chanson

Maurane, een groot verlies voor het Franse chanson © Isopix

De Belgische zangeres Maurane is op maandagavond 7 mei overleden. Ze werd 57. Met haar essentiële hits, haar fluwelen stem en duidelijke rechtlijnigheid is ze een icoon binnen de Franse chanson. Na twee jaar maakte ze haar comeback naar het podium, waarna ze onverwachts overleed. Het Franse lied verliest zo één van zijn grootste sterren.

Een voorbestemde toekomst

Een voorbestemde toekomst © Isopix

Maurane, wiens echte naam Claudine Luypaerts was, werd in 1960 geboren in Elsene. Met een vader als componist en directeur van de Academie voor Muziek van Verviers en een moeder als pianolerares heerste er een muzikaal sfeertje ten huize Luypaerts. Als tiener neemt Luypaerts deel aan tal van zangwedstrijden. Dat doet ze onder het pseudoniem Claudie Claud. Op haar negentiende wordt ze opgemerkt door componist Pierre Barouh. Hij zag haar aan het werk tijdens een uitvoering ter ere van Jacques Brel. Haar toekomst als zangeres krijgt stilaan vorm.

Maurane werd geboren

Maurane werd geboren © Isopix

De artiestnaam Claudie Claud ruilt ze al snel in voor Claude Maurane. “Maurane” verwijst naar regisseur Francis Morane, die aan de eerste versie van haar rock opera Starmania werkte. In 1980 brengt ze enkele singles uit, maar het succes laat nog op zich wachten. Ze moet het hebben van optredens in cafétheaters of als koorzangeres voor artiesten als Philippe Lafontaine en Viktor Lazlo. Haar eerste grote optreden vindt plaats in Parijs in 1983. Dit blijkt de opstap naar haar grote carrière. Zo kon de Belgische een jaar later haar eerste album Danser uitbrengen. Ze besluit “Claude” te laten vallen en als artiest volledig op zichzelf verder te gaan, als “Maurane”.

Ruzie met France Gall

Ruzie met France Gall © Isopix

In 1988 wordt ze door Michel Berger gevraagd om Marie-Jeanne te vertolken in de tweede versie van Starmania. Ze brengt zes maanden met de groep door, waarna ze de deur dichtslaat op vraag van haar psychiater. Maurane is uitgeput door de energie die ze in haar zangcarrière moet investeren en de druk die ze ervaart om telkens weer de show te stelen. Berger, net als de rest van de groep, heeft begrip voor de zangeres.  Alleen van de kant van France Gall klinkt het scherp: “Niemand zal je dit vergeven, wat je nu doet is heel ernstig.” Woorden die haar kwetsten, gezien Maurane veel respect voor de man had. Gelukkig was de ruzie van korte duur. Twee jaar later was de strijdbijl alweer begraven.

Succesalbums

Succesalbums © Isopix

In 1989 brengt Maurane haar gelijknamig album uit, waar ze erg mee scoort. Het album bevat één van haar grootste hits “Toutes les mamas”, net als de reggae hit “Pas gaie la Pagaille”. Twee jaar later brengt ze "Ami ou Ennemi" uit, een album waarmee de wereld "Sur un Prélude de Bach" leert kennen.
In 1993 verwelkomen Maurane en Pablo Villafranca hun dochter Lou. Nadien komt ze terug met nieuwe releases en enkele tours. In 1998 verschijnt haar compilatiealbum “L’un pour L’autre”, hiermee brengt ze ook twee onuitgebrachte nummers naar de buitenwereld. Zo ook het erg menselijke en altruïstische nummer L’un pour L’autre. Een paar jaar later, in 2009, brengt Maurane een eerbetoon uit aan artiest Claude Nougaro, een goede vriend die ze erg bewonderde. Dat deed ze met het coveralbum "Nougaro ou l'Espérance en l'homme". De zangeres kondigde 15 maart de release van een tribute-album aan. Deze zou in het najaar van 2018 verschijnen en was ter ere van Jacques Brel.

Tu est mon autre

Tu est mon autre © Isopix

Lara Fabian heeft altijd grote bewondering voor Maurane gehad. Samen brachten ze "Tu est mon autre", voor beiden één van hun grootste successen.  Fabian is erg verdrietig door het verlies van haar goede vriendin. Ze liet een hartverscheurende brief achter waarin ze haar bewondering voor Maurane neerschrijft. "Een deel van mij vertrekt samen met jou. Ik zal nooit meer dezelfde zijn. Ik hou van jou", aldus Fabian.

Terugkeer naar het podium

Terugkeer naar het podium © Isopix

Maurane wordt twee jaar weerhouden van het podium wegens problemen met haar stembanden. Dat brengt ze in mei 2016 onder de aandacht met deze tweet: "Na intensieve zanglessen en logopedie blijf ik kampen met stemproblemen." Op hoop van zegen onderging ze een operatie. Dit weekend stond ze echter terug op het podium. Zaterdag 5 mei trad ze op in het Egmontpaleis in Brussel. In het kader van het Irisfeest van het Brusselse gewest gaf ze zondag 6 mei nog een optreden op het Paleizenplein. Samen met Typh Barrow bracht ze "La chanson des vieux", een cover van Jacques Brel.

Talentenjury

Talentenjury © Isopix

In 2012 vormt Maurane samen met Sinclair, André Manoukian en Olivier Bas de jury van het Franse televisieprogramma Nouvelle Star. Ze gelooft namelijk  dat zo'n show een doorbraak voor ruwe diamanten kan zijn. Door haar openhartigheid is de Belgische een aanwinst voor het panel.  Ze werd dan ook kwaad wanneer een kandidaat volgens haar onterecht de show moest verlaten. "Je moet op talent stemmen", verweet ze het publiek. Na twee jaar, verlaat ze in 2014 de talentshow.

Luister naar Maurane in je favoriete streaming-apps met eindeloze mobiele data, dankzij Epic Beats


Top