Current language: nl

De meest ongewone kandidaten van het Eurovisiesongfestival

De meest ongewone kandidaten van het Eurovisiesongfestival

Sinds het ontstaan ervan, heeft het Eurovisiesongfestival al heel wat originele zangers en zangeressen de revue zien passeren. Finse punkrockers met het syndroom van Down, transseksuelen, oma's in folkloristische outfits: ontdek hier de meest frappante deelnemers van de zangwedstrijd.

Bekijk zaterdag de finale van het Eurovisiesongfestival live op Proximus TV!

Conchita Wurst

Conchita Wurst

© Belga

In 2014 won een dragqueen met een baard het Eurovisiesongfestival. Het liedje Rise Like a Phoenix leverde hem 290 punten op en een tweede overwinning voor Oostenrijk, achtenveertig jaar na Udo Jürgens en zijn liedje Merci Chérie. Een sterk moment die in ieders geheugen staat gegrift! Vandaag de dag heeft Tom Neuwirth zijn haar geknipt om zich los te maken van het personage dat hem succes bracht. 

PKN

PKN

© Cecil Wikimedia

Het jaar daarop koos Finland een punkgroep om naar het Eurovisiesongfestival te trekken. Wat deze groep zo bijzonder maakte? Naast de volledige naam van de band, Pertti Kurikan Nimipipäivät, hadden alle leden het syndroom van Down of autisme. Helaas haalden ze met een liedje van amper 1 minuut en 37 seconden, de finale niet. 

Dana International

Dana International

© EPA

Dana, die werd geboren als Yaron Cohen, veranderde in 1992 van geslacht en werd Sharon Cohen. In 1998 won ze het Eurovisiesongfestival met het liedje Diva, de derde overwinning voor Israël. Deze artieste uit Tel Aviv, die werd bedreigd door ultraorthodoxen, zegt dat het Eurovisiesongfestival de visie van de Israëli's op transgenders heeft veranderd. Ze werd zelfs ontvangen door de minister van Cultuur en de minister van Onderwijs, die haar ambassadrice van het liedje maakten. 

Buranovskiye Babushki

Buranovskiye Babushki

© Buranovskiye Babushki Wikimedia

In 2012 vaardigde Rusland een traditionele folkloregroep van 8 oma's af naar het Eurovisiesongfestival. Met de song Party for Everybody, gezongen in een Oedmoerts dialact, sleepte de muziekgroep, die 40 jaar geleden werd opgericht, een zeer verdienstelijke tweede plaats in de wacht. 

Lordi

Lordi

© EPA

Finland heeft zonder twijfel een zwak voor atypische muzikanten. In 2006 wint het verrassend genoeg de 51ste editie van de Europese wedstrijd. De vijf hardrockers met maskers konden het publiek verleiden met hun song Hard Rock Hallelujah en hun uitzonderlijke kostuums en optreden. 

Dustin de kalkoen

Dustin de kalkoen

© EPA

In 2008 stuurt Ierland een ster van de Ierse televisie die werd uitgevonden in de jaren tachtig. Geen mens, maar een marionet. Het liedje Irelande Douze Pointe kon niet genoeg stemmen binnenhalen en geraakte niet verder dan de halve finale. Maar het personage bleef populair: hij deed twee keer mee aan de presidentsverkiezingen in Ierland en is zelfs ambassadeur voor UNICEF.

Verda Serduchka

Verda Serduchka

© EPA

De Oekraïner Andriï Mykhaïlovytch Danylko wou op meer dan zijn talent alleen rekenen om populairder te worden... Hij besliste travestiet te worden en het personage Verda Serduchka te creëren. Hij is heel gekend in eigen land en is te horen en te zien op alle radio's en in alle shows. Hij haalde in 2007 bijna de zege binnen. Helaas waren zijn elektrokitsch-song Dancing Lasha Tumbaï en zijn discobaloutfit net niet genoeg. 

Dschinghis Khan

Dschinghis Khan

© gravitat-OFF Wikimedia

De Duitsers van Dschinghis Khan waren pioniers van de originaliteit en eindigden vierde op het Eurovisiesongfestival van 1979. Hun outfit en set maakten hen instant internationale sterren. De groep vertaalde hun grootste Duitse succesnummers zodat ze die overal ter wereld konden gaan zingen. Dschinghis Khan bleef toeren tot 2006, het jaar waarin een van de leden, Steve Bender, overleed.  

Ilinca en Alex Florea

Ilinca en Alex Florea

© Mykola Swarnyk Wikimedia

In 2017 gaan de Roemenen met Yodel It! de ongewone toer op: het liedje is een combinatie van jodel, rap, rock, pop en hiphop! Ilinca en Alex deden beiden mee aan The Voice in Roemenië en vormden voor het Eurosongfestival voor het eerst een duo. Hun song leverde hen een zevende plaats op. Vandaag werken ze verder aan een solocarrière. 

Barbara Dex

Barbara Dex

© Belga

En we sluiten dit klassement af met een Belgische vertegenwoordigster. In 1993 wordt Barbara Dex uit Turnhout naar Ierland gestuurd met haar liedje Iemand als jij. Ze eindigt op de 25ste plaats. Maar wat de wereld heeft onthouden, is vooral haar beige ensemble dat ze zelf had gemaakt. Sindsdien is er zelfs een prijs naar haar genoemd. De Barbara Dex-prijs wordt elk jaar uitgereikt aan de slechtst geklede deelnemer van het Eurovisiesongfestival... 

Top