Current language: nl

Nick Cave: als er één ding is dat hij niet is, dan is het wel marketeer

Cave, Nick. Een van Australië's bekendste - naast Kylie Minogue, de jaren '80-furore Midnight Oil en Vegemite (boterhambeleg) – exportproducten. Nou ja, product, dat heeft dan weer zo'n marketing-feel en als er een ding is dat Cave niet is, dan toch marketeer.

Nick Cave staat zondag 8 juli op het podium van Rock Werchter!
Nick Cave: als er één ding is dat hij niet is, dan is het wel marketeer © EPA

Wel een volbloed artiest, begonnen als angry young man bij The Birthday Party en via talloze omwegen beland bij zichzelf en zijn band The Bad Seeds (en Grinderman). Cave heeft in zijn carrière een gigantische output verzameld, iets wat je onder meer ziet in de docufilm 'One More Time with Feeling', een werkstuk dat aanvankelijk een documentaire zou worden over de nieuwe plaat, maar een rouwbrief werd naar aanleiding van de dood van zijn 15-jarige zoon.

Het bijhorende album 'Skeleton Tree' was meteen ook de naam van zijn laatste album, een met rouwzwarte spleen doordrenkte hommage aan de liefde voor zijn zoon, waarmee Cave recht in zijn ziel liet kijken en zijn smart deelde met zijn fans. Ondertussen, twee jaar na de dood van zijn zoon, staat Cave weer op de bühne – hij is daar eigenlijk nooit mee gestopt – met zijn Bad Seeds en verspreidt hij de rock-'n-roll-gospel overal waar mensen het willen horen.

Wat je nog moet weten over Cave? Hij is Mr. Black, hult zich al jaren in het zwart, ging bijzondere samenwerkingen aan met onder andere PJ Harvey, Kylie Minogue ('Where the Wild Roses Grow'), begon in 2007 de band Grinderman en schreef ondertussen een paar romans bij elkaar ('And the Ass Saw the Angel', 'The Death of Bunny Munro'), filmscenario's, soundtracks (onder andere voor 'The Road', 'The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford'), toneelstukken en documentaires ('20,000 Days on Earth', een semi-fictie over Cave's leven). Het muziektijdschrift NME noemde hem ooit 'the grand lord of gothic lushness'. Dichter bij de waarheid kom je niet.

Bijzondere band, want...

Bijzondere band, want... © EPA

16

Nick Cave bracht met zijn Bad Seeds al (maar liefst) 16 albums uit, steeds weer met de vinger aan de pols van de tijdgeest – of de tijdgeest ver vooruit. Mark Deming, biograaf, noemde de band 'one of the most original and celebrated bands of the post-punk and alternative rock eras in the '80s and onward'. Terecht, want met de laatste plaat 'Skeleton Tree' voegden The Bad Seeds als het ware een nieuw genre toe aan de rock-'n-roll.

MurderB

Met de release van 'Murder Ballads' (1996) eigenden Nick Cave and the The Bad Seeds zich een plek toe in het langetermijngeheugen van talloze muziekliefhebbers. Het was hun meest succesvolle album tot dan toe, niet in het minst om de bijzondere – en bijzonder gesmaakte – samenwerking tussen Cave en Minogue; 'Where the Wild Roses Grow' werd een hit in Groot-Brittannië en Australië en viel dik in de prijzen, zoals 'Song of the Year. Verder op het album maakt ook PJ Harvey haar opwachting, in 'Henry Lee'.

Arms

Bijzonder is de song 'Into My Arms' (Uit 'The Boatman's Call' (1997)), omdat het een lied is dat zowel op huwelijken als op begrafenissen gedraaid wordt, maar eigenlijk een break-up song is die Cave schreef na zijn relaties met de Braziliaanse Viviane Carneiro en PJ Harvey. Cave beschouwt het als een van zijn beste songs.Driemaal The Bads Seeds, drie maal kippenvel

Live

Vraag het aan iedereen die Cave al heeft zien performen of het 'de moeite' is. 'De moeite? De moeite?! Concert van het jaar, ja!' En wel hierom:Wow!

Eind jaren 1980. Cave drijft zijn demonen uit.Intens

'Skeleton Tree', uit het laatste album en de docu 'One More Time with Feeling', over het sterven van zijn zoon. 'I called out, I called out - Right across the sea - But the echo comes back in, dear - And nothing is for free.' Daar hoort verder enkel ingetogenheid bij.Gaan kijken, want...

Normaal gezien zeggen we: je moet. Nu is het niet van 'moeten', maar wel van 'als je dit mist, ben je een oen (ja, echt). Want Cave live, dat is niet zomaar een concert, dat is een belevenis, waarin de grootmeester van de nacht je zacht introduceert in zijn universum en je daar alle hoeken van al zijn kamers laat zien, en dat zijn er nogal wat.La cave du Cave

Wat is het verschil tussen werken met Grinderman en met The Bad Seeds?Grinderman? We hebben het er nog niet echt over gehad. Je ziet ze hier!Hahaha, vroeger was rock-'n-roll nog echt rock-'n-roll. Balsturige jongelingen op tv.Luister naar Nick Cave in je favoriete streaming-apps met eindeloze mobiele data, dankzij Epic Beats

Top