Current language: nl

Componisten die hun laatste stuk helaas nooit afwerkten...

Componisten die hun laatste stuk helaas nooit afwerkten...

Vele componisten leefden in barre tijden waar ziektes en moorden het lot bepaalden. Vaak werd het leven van bekende musici abrupt afgebroken, net als hun laatste composities. Sommige stukken van deze componisten die plots stierven, werden afgewerkt, andere werden helaas vernietigd.

Wolfgang Amadeus Mozart

Wolfgang Amadeus Mozart © EPA

We starten met een componist die iedereen kent, namelijk Mozart. Dit wonderkind schreef z'n eerste compositie op 5-jarige leeftijd. Zijn laatste stuk 'Requiem' werd nooit afgewerkt, omdat hij stierf door een zware nierinfectie. Omdat het werk een opdracht was voor een graaf, werkten vrienden en collega's van Mozart het stuk af.

Modest Moessorgski

Modest Moessorgski © Ilja Repin - Tretyakov Gallery

De componist die de opera 'Boris Godoenov' schreef, had enkele roemjaren voor hij in verval raakte. De alcohol leidde tot zijn dood op 42-jarige leeftijd. Hij liet een hele hoop partituren en notities achter, die door verschillende componisten zoals Stravinsky en Ravel werden bewerkt.

Ludwig von Beethoven

Ludwig von Beethoven © Joseph Karl Stieler

De componist schreef zijn bekende 9de Symfonie toen hij al 5 jaar bijna volledig doof was. Hierna begon hij de muzikale werken van de 10de Symfonie, maar halverwege stierf Beethoven aan leverfalen. Niemand werkte de symfonie af en zo ontstond een soort bijgeloof over 'het 9de Symfonie syndroom' waarbij niemand meer dan 9 symfonieën in z'n leven kan of durft te schrijven.

Alban Berg

Alban Berg © Dora Kallmus / Madame D'Ora

De componist uit de 20ste eeuw stierf door een bloedvergiftiging en kon zijn opera 'Lulu' dus nooit afwerken. Tijdens zijn laatste momenten ijlde Berg over zijn onafgewerkte stuk en zijn laatste woorden zouden 'Een opmaat!' zijn geweest terwijl hij met zijn handen dirigeerde.

Jean-Baptiste Lully

Jean-Baptiste Lully

Deze componist was de vaste hofmusicus van Lodewijk XIV. Op zijn sterfbed vroeg de priester hem om zijn onafgewerkte stuk 'Achille et Polixene' te verbranden omdat het godslastering was. Enkel dan zou hij het laatste sacrament krijgen. Lully vernietigde de partituren, maar verborg een kopie van het halfgecomponeerde stuk.

Johann Sebastian Bach

Johann Sebastian Bach © EPA

Het laatste stuk geschreven door Bach heet 'Die Kunst der Fuge', maar werd nooit volledig afgewerkt gevonden. Hij had namelijk last van ouderdomsdiabetes en werd daardoor getroffen door een beroerte. Verschillende theorieën zeggen dat de fuga nooit af was door Bachs plotse dood. Andere bronnen zeggen dat de uitgever de laatste delen van het werk is kwijt gespeeld omdat de verschillende delen niet in volgorde geschreven waren.

Frédéric Chopin

Frédéric Chopin © Maria Wodzinska

De Poolse componist Chopin staat bekend om zijn prachtige preludes, walsen en nocturnes. Op zijn sterfbed gaf hij aan dat al zijn onafgewerkte en ongepubliceerde werken vernietigd moesten worden. Zijn zus luisterde niet naar zijn laatste wens en borg ze op bij haar thuis. Maar niet veel later kreeg Chopin toch zijn zin, want het huis brandde af en vernielde alle resterende partituren van Chopin.

Claude Vivier

Claude Vivier © J.A. Billard

De Canadese componist, misschien iets minder bekend dan de vorigen in het lijstje, stierf een ironische dood die hij als het ware zelf had voorspeld. Vivier werd neergestoken in zijn appartement. Op de tafel werd zijn laatste muzikaal monoloog gevonden. Het laatste wat de componist had geschreven was het stuk waarin het hoofdpersonage werd vermoord...

Johannes Brahms

Johannes Brahms © C. Brasch

Brahms was een Duitse componist die heel erg perfectionistisch was. Nochtans werkte hij sommige van zijn composities ofwel nooit af, ze werden vernietigd of hij liet ze volledig afgewerkt in een hoekje wegkwijnen zonder te publiceren. Zijn laatste onafgewerkte stuk voor orgel had de titel "Oh wereld, ik moet u nu verlaten".

Robert Schumann

Robert Schumann © Eduard Kaiser

Schumann schoolde zich om van jurist tot pianist, maar door een handbreuk kon hij zelf niet meer spelen en begon hij maar te componeren. Toen hij stierf in een psychiatrische instelling, werkte zijn vrouw Clara enkele van zijn werken af en bracht ze uit om haar gezin te onderhouden. Maar omdat Schumann in zijn laatste levensjaren niet meer bij zijn volledige verstand was, zouden enkele van zijn laatste werken vernietigd geweest zijn door zijn weduwe, omdat ze dacht dat zijn mentale toestand de muzikaliteit van de stukken had beïnvloed.

Top