Current language: nl

De festivals waar elke band voor staat te springen

De festivals waar elke band voor staat te springen

Bands en muzikanten hebben ook hun favoriete festivals. Terwijl festivalgangers hun festivals kiezen in functie van de affiche, zijn voor de artiesten vooral de backstages en de motivatie van het publiek belangrijk.

Coachella

Coachella © YouTube

Coachella is een festival dat over de tongen gaat! Artiesten dromen er in de eerste plaats van om daar op te treden voor het prestige. Het Californische festival speelt zich af op een grote, open vlakte in de Coloradowoestijn, met alleen maar palmbomen aan de horizon. Wat Coachella zo bijzonder maakt, is dat het gedurende twee opeenvolgende weekends tijdens de paasvakantie plaatsvindt met dezelfde artiesten. Daar kan je alleen van dromen! En zelfs wanneer de sterren niet optreden, brengen ze er toch het weekend door om te genieten van de rock-, hiphop- of electroconcerten... net als iedereen! Niemand kijkt er dan ook raar van op als Amerikaanse celebrities zich tussen de festivalgangers begeven.

Glastonbury

Glastonbury © benny hawes

Het Engelse festival staat tweede op de lijst met de door artiesten meest geciteerde festivals. Voor heel wat artiesten is het festival, te herkennen aan de duizenden wapperende vlaggen in het publiek, uniek en niet te vergelijken met andere. Voor Kate Nash is Glastonbury "een compleet andere wereld waar helemaal geen sprake is van discriminatie". Bij andere Britse sterren roept het festival, gesitueerd in het zuidwesten van Engeland, herinneringen op aan de kindertijd. Zoals bij Carl Barât (The Libertines), voor wie Glastonbury een muzikale openbaring was. Hoewel de headliners er meestal poprock zijn, komen de jonge festivalgangers vooral af op dance, electro en drum&bass, terwijl de gezinnen meer de theateroptredens, straatkunstenaars en circusartiesten opzoeken.

Rock Werchter

Rock Werchter © YouTube

Onze eigenste Rock Werchter kaapte al twee keer de award van "Favoriet festival van de artiesten" weg op Eurosonic, in 2009 en 2015. Het is algemeen geweten dat het Belgische publiek erg in de smaak valt bij de artiesten. Op Werchter moeten ze dus echt wel verwend worden. Voor Marc Huyghens, de zanger van Venus, is Werchter het meest "comfortabele" festival voor een muzikant omdat de technische omkadering er ronduit "optimaal" is. Op vier dagen programmeert Werchter bijna alleen maar grote namen, met voor elk wat wils. Backstage genieten de artiesten van een grote ruimte die erg zomers aandoet en waar modder geen kans maakt!

Sziget Festival

Sziget Festival © lcepparo

Het Sziget Festival is een festival dat zich afspeelt in hartje Boedapest. Vorig jaar won het Hongaarse festival op zijn beurt de prijs van "Favoriet festival van de artiesten" op Eurosonic. Volgens ingewijden is het onthaal van de artiesten er van een buitengewoon niveau! Ook de locatie is niet van de minste want het Sziget Festival speelt zich af op een eiland te midden van de blauwe Donau. Het festival wordt trouwens ook The Island of Freedom genoemd. Dat artiesten van over de hele wereld zo graag op Sziget willen komen spelen, is volgens Karoly Gerendai te danken aan "de bruisende sfeer onder de menigte" en het prachtige uitzicht over Boedapest.

Lowlands

Lowlands © YouTube

De volledige naam van het Lowlands festival verklaart zonder twijfel waarom artiesten er zo van houden: A Camping Flight to Lowlands Paradise. Dit festival, dat plaatsvindt in Biddinghuizen, Nederland, wist de artiesten voor zich te winnen op Eurosonic in 2013, waar het de award van "Favoriet festival van de artiesten" op zijn naam mocht schrijven. Het bijzondere aan dit festival is dat z'n drie dagen volledig in het teken staan van de alternatieve kunst. Het decor en de sfeer zijn dus elk jaar anders. En het Lowlands Festival kent geen beperkingen qua kunstgenre of muziekstijl. Backstage is het een allegaartje van zowel rock-, pop-, hiphop- en dancegroepen als theaterartiesten, dansers, cabaretiers en comedians!

Primavera

Primavera © Christian Bertrand

Het Primavera Sound festival, bedacht door de organisatoren van Benicassim met het oog op een festival van menselijke omvang, werd in 2001 uit de grond gestampt en groeide jaar na jaar. Het Primavera festival vindt eind mei plaats in Barcelona, in het Parc del Fòrum, vlak aan de zee. Een buitengewoon uitzicht en zachte temperaturen die bij de artiesten in de smaak vallen aangezien de eerste bands niet voor 16u opkomen! Sinds 2012 is het festival opgesplitst en kan het een weekend later ook worden bijgewoond in Porto, Portugal, in het Parque da Cidade, waar de festivalgangers kunnen genieten van een indrukwekkend uitzicht op Porto en de Douro. Maar wat de artiesten nog het leukst van al vinden aan het Primavera Sound festival, is dat ze er met rust gelaten worden. De organisatoren denken in de eerste plaats aan het comfort van de artiesten, die minder promotionele verplichtingen hebben dan op andere festivals. In een interview voor Billboard Magazine waren de Primavera organisatoren heel duidelijk: "De artiesten en het publiek komen voor de muziek, niet voor goodies!"

Roskilde Festival

Roskilde Festival © Kjeld Friis

Het Deense festival is een van de oudste festivals van Europa. Het werd opgericht in 1971 in Roskilde en trekt mensen aan vanuit heel Europa. Elk jaar organiseert het festival een naaktrace, waarbij mannen en vrouwen bloot over waterhindernissen moeten lopen. Deze race is dé attractie van het festival en pleziert zowel festivalgangers als artiesten. In 2012 was het de beurt aan het Roskilde Festival om de award van "Favoriet festival van de artiesten" in ontvangst te nemen op Eurosonic. Het inspirerende, artistieke decor en de gastronomische gerechten die backstage worden geserveerd, zitten er zeker voor iets tussen!

Melt! Festival

Melt! Festival © Thomas Quack

Het Melt! Festival vindt plaats ten zuiden van Berlijn, in Ferropolis, ook "de stalen stad" genoemd. De locatie van dit electrofestival is heel speciaal en maakt zowel op de festivalgangers als de artiesten een grote indruk. Ferropolis is een openluchtmuseum met industriële graafmachines die soms tot wel 30m hoog zijn. Aan dit speciale decor heeft het festival zijn award voor "Favoriet festival van de artiesten" te danken, die in 2010 werd uitgereikt op Eurosonic. De afgelegen locatie maakt ook dat de artiesten de hele nacht kunnen doorgaan zonder zich zorgen te moeten maken over geluidsoverlast voor de buurt. Volgens de organisatoren is het deze vrijheid die alle artiesten warm doet lopen voor het Melt! Festival.

End of the Road

End of the Road © YouTube

Dit kleinschalige Britse festival valt bij veel artiesten in de smaak. End of the Road is intiem maar op de line-up zijn toch elk jaar grote namen terug te vinden. In 2015 stond Sufjan Stevens op de affiche, acht jaar nadat hij van de organisatoren een handgeschreven brief ontving waarin het festival werd omschreven als het "perfecte festival voor Sufjan Stevens". In 2008 stond Bon Iver geprogrammeerd, net toen ze met hun album For Emma, Forever Ago in opmars waren. Het End of the Road festival is echt speciaal en er hangt zo'n bijzondere sfeer dat Justin Vernon (de zanger van Bon Iver) er zijn inspiratie haalde om zijn eigen festival op te richten in Wisconsin.

Lollapalooza

Lollapalooza © YouTube

Het Lollapalooza festival, dat aanvankelijk in Chicago plaatsvond, viel bij de artiesten zo hard in de smaak dat het concept in andere steden, als Berlijn bijvoorbeeld, werd gekopieerd. De grootste troeven van de oorspronkelijke editie zijn vooral het grote podium en het aangename publiek. Ook worden de artiesten backstage in de watten gelegd met menu's die hen worden voorgeschoteld door chefs van grote restaurants. Zo heeft Eminem er ooit voor het eerst kreeft gegeten...

Top