Current language: nl

Katy Perry: de fun, de hits

Katy Perry: de fun, de hits © Photonews - Tom Donoghue

Op 24 mei stelt Katy Perry haar vijfde studioalbum Witness voor in het Antwerps Sportpaleis. De fans maken zich nu al op voor een oogverblindend spektakel met naast de nieuwe nummers ook klassiekers als I Kissed A Girl, Firework en Dark Horse.

Katy Perry groeide de laatste tien jaar uit tot een van de grootste popsterren ter wereld. Ontdek hier de leukste weetjes over de zangeres en geniet nog eens van haar grootste hits!

Debuut als gospelzangeres

Debuut als gospelzangeres © Isopix

Katheryn Hudson – de echte naam van Katy Perry – groeide op in een erg christelijk en conservatief gezin waar pop- en rockmuziek verboden was. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat ze haar eerste ervaringen als zangeres opdeed in de kerk. Katheryn begon met zanglessen toen ze negen was en volgde gitaarlessen vanaf haar dertiende. Op haar zeventiende ondertekende ze een contract bij het christelijk label Red Hill Records. Onder de naam Katy Hudson bracht ze in 2001 een gospelalbum uit: op de meeste nummers staat geloof centraal. Het album werd allesbehalve een succes: er werden minder dan 200 exemplaren van verkocht. Katheryn besloot over te schakelen naar popmuziek en nam de naam Katy Perry aan (naar haar moeder) om verwarring met actrice Kate Hudson te voorkomen.

Doorbraak met schandaalnummer

Doorbraak met schandaalnummer © Isopix

Na afgesprongen platendeals met Java en Columbia Records ondertekende Katy Perry in 2007 een contract bij Capital Records. Na de ep Ur So Gay, dat door Madonna op de radio omschreven werd als haar favoriete nummer van het moment, volgde in 2008 I Kissed A Girl. Ondanks de controverse over het nummer, zowel in religieuze kringen als bij de homogemeenschap (omdat ze biseksualiteit zou gebruiken om platen te verkopen), bereikte het de nummer één in de Amerikaanse Billboard Hot 100. Ook in Vlaanderen bereikte de single de nummer één en de gouden status, net als het album One of the Boys, waarvan ze wereldwijd 7 miljoen exemplaren verkocht. I Kissed A Girl en diens opvolger Hot n Cold leverden haar ook een nominatie op bij de Grammy Awards. Na geruchten als zouden haar ouders gekant zijn tegen haar muziek, vertelde ze op MTV dat ze geen probleem hebben met haar succes.

Recordalbum Teenage Dream

Recordalbum Teenage Dream © Photonews

In 2010 kwam haar volgende album Teenage Dream uit. De eerste vijf singles van het album, California Gurls (met Snoop Dogg), Teenage Dream, Firework, E.T. én Last Friday Night bereikten allen de eerste plaats in de Billboard Hot 100. Katy Perry werd de eerste vrouwelijke artiest die daar in slaagde en de tweede artiest in het algemeen, na Michael Jackson met Bad. Ook de zesde single, The One That Get Away, deed het trouwens niet onaardig met een derde plaats. Het album leverde haar ook twee nominaties op bij de Grammy Awards.

In Vlaanderen was Firework de grootste hit van het album, goed voor een gouden plaat. Katy Perry won voor de single de felbegeerde award voor Video of the Year op de MTV Video Music Awards. De video werd door Katy Perry opgedragen aan een project voor homorechten.

Na afloop van de succesvolle California Dreams Tour (goed voor 59,5 miljoen dollar), besloot ze een korte pauze te nemen en meer van het leven te genieten voor ze nieuwe nummers zou opnemen.

Te veel decolleté?

Te veel decolleté? © Isopix

De populariteit van Katy Perry zorgde ervoor dat ze uitgenodigd werd als gast in Sesamstraat voor een aflevering die op oudejaarsavond 2010 zou worden uitgezonden. Maar toen de clip op YouTube verscheen, zorgde dat voor opschudding bij ouders van jonge kinderen omdat de zangeres een veel te onthullend jurkje zou gedragen hebben. "Mijn kind heeft nu zin in melk", was een van de weinig subtiele commentaren. Uiteindelijk beslisten de makers om het fragment dan ook niet uit te zenden op tv. De reactie van Katy? Ze verscheen in Saturday Night Live met een nóg dieper uitgesneden T-shirt waarop Sesamstraat-inwoner Elmo stond afgebeeld. Op YouTube is de gewraakte clip ondertussen meer dan 6 miljoen keer bekeken!

Zijstapjes uit de muziek

Zijstapjes uit de muziek © Photonews

De hele hetze zorgde er wel voor dat haar komisch talent werd opgemerkt. Katy Perry kreeg een gastrol in How I Met Your Mother en werd er prompt voor bekroond met een People’s Choice Award. Nog in 2011 maakte ze haar filmdebuut als smurfin in de animatiefilm The Smurfs. De film werd een groot succes en kreeg twee jaar later een vervolg. In 2016 was ze ook te zien in Zoolander 2.

Daarnaast ontpopte Katy Perry zich ook als zakenvrouw: in 2010 bracht ze haar eerste parfum uit en ondertussen zijn er vier geurtjes van haar op de markt. In 2017 volgde een eigen schoenenlijn.

En ze gebruikt haar bekendheid ook voor het goede doel: ze is UNICEF Goodwill Ambasador en zamelde geld in voor de strijd tegen kanker en aids tijdens haar concerten.

Haar rumoerig liefdesleven

Haar rumoerig liefdesleven © Photonews

Eind 2010 stapte Katy Perry in het huwelijksbootje met de Britse komiek Russell Brand, maar na veertien maanden kwam het sprookje ten einde. Na een donkere periode begon ze een relatie met zanger John Mayer, maar ook dat mondde uit in een knipperlichtrelatie. In 2013 brachten ze nog een duet uit samen, Who You Love, maar in februari 2014 was de liefde definitief over. In 2016 sloeg dan de vonk over tussen haar en acteur Orlando Bloom op een afterparty van de Golden Globes. Maar ook deze keer was het geluk niet van lange duur, al gaan er ondertussen geruchten dat de twee opnieuw samen zouden zijn.

Comeback met spetterend optreden op de Super Bowl

Comeback met spetterend optreden op de Super Bowl © Photonews - John Angelillo

Het was in de donkere periode na de breuk met Russell Brand dat ze begon te schrijven aan haar nieuwe album. De eerste single van Prims, Roar, bezorgde haar een nieuwe nummer 1-hit in Amerika. Daarna volgden Unconditionally en Dark Horse, die haar al haar negende nummer één opleverde. Ook in Vlaanderen bereikte ze met Dark Horse de eerste plaats, voor de tweede keer na I Kissed A Girl. De video leverde haar een nieuwe bekroning op bij de MTV VMA’s.

Een jaar na de release van haar album werd Katy Perry gevraagd om de halftime show te verzorgen tijdens de Super Bowl. Met 118,5 miljoen kijkers bereikte ze een nieuw kijkcijferrecord, méér kijkers dan de sportwedstrijd zelf.

Afrekening met Taylor Swift op nieuw album

Afrekening met Taylor Swift op nieuw album © Isopix

Begin 2017 dropte Katy Perry de eerste single van haar nieuw album Witness: Chained to the Rhythm. Het nummer werd de eerste 24 uur meer dan 3 miljoen keer gestreamd op Spotify, een record voor een vrouwelijke artiest. De productie van de videoclip van opvolger Bon Appétit werd zowaar verzorgd door het Belgische productiehuis Caviar.

Toch was het de derde single, Swish Swish, die met de meeste aandacht ging lopen omdat het duet met rapster Nicki Minaj een afrekening zou zijn met Taylor Swift. Die verwees dan weer naar de ruzie met haar voormalige vriendin in haar nummer Bad Blood. De vete tussen de twee ontstond nadat Perry een achtergronddanseres van Swift zou hebben weggekaapt tijdens haar tournee. "Ik ben er eigenlijk helemaal klaar mee en wil het wel bijleggen, maar er is de wet van reactie en tegenreactie", aldus Katy Perry bij James Corden. Zo lang beide dames er goede liedjes over maken, is het voor ons allemaal goed!

Luister naar Katy Perry in je favoriete streaming-apps met eindeloze mobiele data, dankzij Epic Beats

Top