Current language: nl

London Grammar: muziek die recht naar de ziel gaat

Met een stem als die van Hannah Reid mag je zelfs het telefoonboek (voor wie dat niet meer zou kennen: een turf van om en bij de 1000 pagina's waarin je alle telefoonnummers kon opsnorren) zingen, het zal nog steeds de moeite zijn. London Grammar, etherisch en ijl, maakt muziek die recht naar de ziel gaat.

London Grammar staat vrijdag 6 juli op het podium van Rock Werchter!
London Grammar: muziek die recht naar de ziel gaat © london grammar

Met drie zijn ze: Hannah Reid, Dan Rothman en Dominic 'Dot' Major. De eerste twee leerden elkaar kennen op school en begonnen een bandje, een jaar later kwam Major, die al met Rothman speelde, hen vervoegen. En soms loopt het pad van een beginnend groepje gewoon over rozen: London Grammar bestaat nog geen tien jaar – dat is lang en tegelijk ook nog vrij pril – maar wist in die tijd al de harten van miljoenen fans te raken.

In den beginne speelde de groep her en der in Londen. En ze vielen – wat raad je – meteen op. Platenmaatschappijen stonden elkaar te verdringen om London Grammar te tekenen; Reid, Rothman en Major (ze hadden evengoed een advocatenkantoor kunnen beginnen) kozen voor Ministry of Sound, doken de studio in met Rollo Armstrong (Faithless) en Liam Howe (Sneaker Pimps) en releaseten in 2012 de single 'Hey Now', uit het eerste studioalbum 'If You Wait' (2013). Met 'Wasting My Young Years' was de groep helemaal gelanceerd.

London Grammar werd de hype van het moment, maar niet the flavour of the day: ze bleken een blijvertje. In 2013 tekenden ze bij Columbia Records en releaseten ze 'Nightcall', een cover van de song van de Franse electro house artist Kavinsky en soundtrack van de film 'Drive'. In 2014 maakten ze hun debuut op de Amerikaanse tv bij – hoera! – Jimmy Fallon en in 2017 (vier jaar na het debuut) kwam het tweede album 'Truth Is a Beautiful Thing'. Eigenlijk is een optreden van London Grammar niet te missen. Zeker niet als je een lief hebt. This is marriage proposal material!

Bijzondere band, want...

Bijzondere band, want... © Wikimedia

A classic

Hannah Reid volgde een (folk-)klassieke zangopleiding. Dat hoor je uiteraard in haar prachtige vocale – en vaak engelachtige hemelse – uithalen, maar eigenlijk ambieerde ze een carrière als actrice. Voor London Grammar beroemd werd kreeg ze namelijk een beurs aangeboden om drama te volgen. Van de band was overigens bijna geen sprake geweest, want Reid heeft verschrikkelijke podiumvrees. Een beetje zoals Jacques Brel, die de ziel uit zijn lijf kotste net voor hij op scène moest. Of het met Reid ook zo is? Waar haalde Herman Brusselmans anders de titel 'Het mooie kotsende meisje'?

Mondje

Nog eentje over Reid: ze is niet op haar mondje gevallen. De band stak amper de neus aan het venster of ze gaf Nick Grimshaw – Breakfast Show – lik op stuk toen hij de luisteraars vroeg via Twitter te melden of ze Reid 'fit' (knap/sexy) vonden. Reid eiste meteen een excuus, want ze nam het niet dat ze als zangeres en vrouw herleid werd tot haar looks. "I think they could have said much worse and more sexist things, but asking people to text in if they agree... Putting my looks up for debate was wrong. And it's just how casual it was. It does say something about casual sexism."

Dior

Ja, uiteraard maak je muziek omdat het je passie is, maar soms leidt dat tot onverwachte wegen. Had je in het begin gevraagd aan LG of hun muziek ooit voor reclamedoeleinden gebruikt zou worden, ze hadden je wellicht vierkant uitgelachen. Vraag het hen nu nog eens en ze zullen antwoorden: "Sure, Dior used it." Broodje gebakken? We denken het wel.London times three = magic

Bands coveren songs van bands. Lang geleden dat we iets van La Roux gehoord hebben, maar met deze cover van 'In For the Kill' brengt Londom Grammar ze even terug.Waar je je aan mag verwachten? Dit. Sfeer. Gezelligheid. En niet die apen die meedoen in Komen Eten.Bijna a capella, die laatste single van de band. In 'Rooting For You' exploreert Reid haar vocale bereik. Misschien moet ze een cd maken met enkel wiegeliedjes? Om huilbaby's (van alle leeftijden) te sussen?London Live

Is er een reden om London Grammar live te zien? Zijn er redenen om het niet te doen? Met drie op een podium en er toch in slagen om het publiek naar een andere wereld mee te nemen, een waar alles mooi is, peis en vree, met een vleugje neo-hippieness. Hannah Reid en haar kornuiten toveren elke plek om in een universum waar zij de regels bepalen. Geloof het maar: de stem van Reid heeft een timbre dat delen van je lichaam zal laten tintelen waarvan je niet wist dat je ze had.

London Grammar ten voeten uit

Wat doen bandleden 5 minuten voor ze het podium op moeten? De ene dolt wat, de andere ligt laveloos in de sofa, en nog anderen zweten zich een oog uit. Stage fright, it's a thing. Zeker bij London Grammar's Reid.Perez Hilton, de social media blogger/ster, is er als de kippen bij om nieuw talent te spotten en naar zijn studio te halen. Al was het maar voor een akoestische versie van 'Hey Now'.London? We're all from London. Zelfs in een tv-studio in Nieuw-Zeeland ontsnap je niet aan stadsgenoten.Luister naar London Grammar in je favoriete streaming-apps met eindeloze mobiele data, dankzij Epic Beats

Top