Current language: nl

Het veel te vroege afscheid van Avicii

Het veel te vroege afscheid van Avicii © Isopix

Vrijdag overleed de populaire Zweedse dj Avicii in een hotelkamer in Oman. Hij werd slechts 28. ‘Het is met grote droefheid dat we moeten meedelen dat Tim Bergling, bekend onder zijn artiestennaam Avicii, is overleden. Hij bevond zich in Muscat, Oman, en werd vrijdagnamiddag dood aangetroffen’, meldde zijn woordvoerster in de krant Dagens Nyheter.

Doorbraak

Doorbraak © Isopix

Tim Bergling gaf al op jonge leeftijd blijk van uitzonderlijk dj-talent. Het begon ongeveer elf jaar geleden, toen hij het nummer Lazy Lace uitbracht, zijn eerste release bij Strike Recordings.  Hij koos als artiestennaam voor Avicii, een verwijzing naar het laagste niveau van de boeddhistische hel. Het grote publiek kent hem vooral van zijn tophit Wake Me Up uit 2013. Andere bekende nummers zijn Levels, I Could Be The One (met Nicky Romero), Hey Brother en You Make Me.

Succes

Succes © Isopix

Bergling liet zich beïnvloeden door onder meer Laidback Luke, Sebastian Ingrosso en Daft Punk. Hij was een graag geziene gast in de top 100 van DJ Magazine: Hij kwam daarin onder meer op de derde en zevende plaats terecht. Hij mocht ook twee Grammy-nominaties op zijn naam schrijven, maar wist die niet te verzilveren. Wel won de Zweed tal van andere awards, zoals MTV Europe Music Awards in de categorieën beste electronische muziekact en beste Zweedse act, en een International Dance Music Award voor beste solo-artiest.

Pensioen

Pensioen © Isopix

Twee jaren geleden reageerden danceliefhebbers verrast op het nieuws dat Avicii niet meer zou plaatsnemen achter de draaitafels. Voor intimi van Tim Bergling kwam de beslissing echter allesbehalve onverwacht: in de Netflix-documentaire True Stories vertelden ze dat de jongeman zo uitgeput was dat ze vreesden dat hij tot de club van 27 zou gaan behoren. Da’s een triest lijstje waarop onder meer de namen van Amy Winehouse en Jimi Hendrix staan genoteerd: artiesten die allemaal bezweken op hun zevenentwintigste. Helaas kwam hun vrees uit, zij het dan op zijn achtentwintigste.

Documentaire

Documentaire

Regisseur Levan Tsikurishvili gaf in de documentaire en accuraat beeld van de opkomst en neergang van het Zweedse talent. Bergling, een introverte jongeman, leek niet gemaakt voor de slopende opeenvolging van optredens, en het dancewereldje waarin groot geld en oppervlakkigheid hoogtij viert. Hij was vaak bloednerveus voor aanvang van een optreden en al gauw leidden het gebruik van alcohol en pijnstillers tot een ziekenhuisopname. Men bleef echter aandringen op steeds meer optredens.

Het moeilijke artiestenleven

Het moeilijke artiestenleven © Isopix

‘Dit is iets wat ik moest doen voor mijn gezondheid. De scene is gewoon niet mijn ding. Het waren niet de shows en niet de muziek, het waren alle andere dingen die ermee te maken hebben. Alle andere delen van het 'artiest zijn'. Ik ben meer een introvert persoon. Het was altijd erg moeilijk voor me. Het ging allemaal gepaard met heel veel stress en angst, maar het was de beste reis van mijn leven’, vertelde hij na zijn beslissing om te stoppen.

Eerbetoon

Eerbetoon © Isopix

Als eerbetoon aan de Zweedse dj speelde de Nederlandse Malgosia Fiebig afgelopen zaterdag drie van zijn bekendste hits op haar beiaard. De vrouw is stadsbeiaardier in Utrecht. Haar concert werd opgepikt door de BBC en CNN. ‘Zijn hits komen goed tot hun recht. Het is heel leuk om met zulke oude instrumenten dit soort moderne muziek te maken’, vertelde ze in een interview.

Top