Current language: nl

Van Zoutelande tot Ploegsteert: op de kaart gezet door een liedje

Zoutelande van BLØF en Geike Arnaert kampeert al een maand op de eerste plaats in de Vlaamse Ultratop. Het nummer is eigenlijk een cover van een Duits lied, Frankfurt Oder, over de gelijknamige stad. De tekst is zelfs bijna een letterlijke vertaling, met een strandhuis in plaats van een tuinhuis.

Op de kaart gezet door een liedje

Op de kaart gezet door een liedje

© vrt

Sinds het nummer over al te horen is, willen veel Vlamingen wel eens checken hoe het er echt aan toe gaat in het dorpje in Zeeland. Zoutelande is een deelgemeente van Veere met amper 1.500 inwoners en het enige zuidelijk gerichte strand van Nederland. Het telt honderden strandhuisjes en is heel populair bij Duitse toeristen. En deze zomer ongetwijfeld ook bij Vlamingen!

Zoutelande is niet de enige locatie die op de kaart werd gezet door een liedje. Wij zetten nog een paar hotspots voor muziekliefhebbers op een rij!

Swentibold

Swentibold

© landvanswentibold.nl

Toen Clouseau in de jaren negentig op weg was naar een optreden in Nederlands Limburg kwamen ze een bord tegen met daarop 'Welkom in het land van Swentibold'. De titel van hun volgende hit was meteen gekozen en de single werd een meezinger in 1995. Het land van Swentibold bestaat dus echt: het is het smalste gedeelte van Nederland in Zuid-Limburg op de grens van het Limburgs heuvelland. Het bevindt zich tussen de Maas aan de westzijde en Sittard/Geleen aan de Oostzijde. De naam komt van koning Swentibold, koning van Lotharingen die leefde van +/- 870 tot 900 en vaak in de omgeving van Sittard-Born verbleef, onder andere in het kasteel Born.

Sas van Gent

Sas van Gent

© LimoWreck-Wikimedia

De betreurde Louis Neefs scoorde in 1978 een hit met Annelies uit Sas van Gent, een bewerking van een lied van de Amerikaans Bobby Goldsboro. Het verhaal is hetzelfde: een meisje wordt door haar ouders naar de grote stad gestuurd, in dit geval Amsterdam. Sas van Gent is tegenwoordig een deelgemeente van Terneuzen en ligt aan de Belgische grens. Het ontleent zijn industriële betekenis aan de aanwezigheid van het Kanaal Gent-Terneuzen.

Ploegsteert

Ploegsteert

© Photonews - Florian Van Eenoo

Ploegsteert van Het Zesde Metaal werd eind december vorig jaar nog verkozen tot beste Belgische popnummer in de Belpop 100 van Radio 1. Het nummer is een ode aan wielrenner Frank Vandenbroucke die in het dorpje begraven ligt. Ploegsteert is een deelgemeente van het Waalse Komen-Waasten aan de Franse grens met verschillende Britse militaire begraafplaatsen met gesneuvelden uit de Eerste Wereldoorlog. Sinds vorig jaar maakt de wielerwedstrijd Gent-Wevelgem een ommetje op enkele half verharde wegen rond Ploegsteert: de Plugstreets zijn een eerbetoon aan de oorlogsslachtoffers.

Kronenburgerpark

Kronenburgerpark

© H.Loper Wikimedia

Het Kronenburgerpark in Nijmegen diende als decor en inspiratie voor Kronenburg Park (Ga die wereld uit) van Frank Boeijen, een klassieker uit 1985. Het lied gaat over prostitutie en proberen daaraan te ontsnappen. Het park bij het station van Nijmegen stond dan ook jaren bekend als hangplek van prostituees en drugsverslaafden. In 2005 werd het park grondig aangepakt en kreeg het het uiterlijk van een rustig, modern stadspark. Je vindt er zelfs een kleine speeltuin voor jonge kinderen en een klein dierenpark tegenwoordig.

Waterloo

Waterloo

© Photonews - Thierry Monasse

De slag bij Waterloo uit 1815 mag dan al wereldwijd een begrip zijn, de gemeente uit Waals-Brabant stond plots volop in the picture toen ABBA met Waterloo in 1974 het Eurovisiesongfestival won. Waterloo betekende de doorbraak van de Zweedse popgroep, die de hits daarna aan elkaar zou rijgen. Het nummer gaat over een vrouw die zich over wil geven aan de liefde, zoals Napoleon zich overgaf tijdens de Slag bij Waterloo. Dat is trouwens niet correct, want hoewel Napoleon in Waterloo definitief verslagen werd door de hertog van Wellington, gaf hij zich pas vier weken later over bij Rochefort aan de Franse kust. In Waterloo en buurgemeente Eigenbrakel kan je tegenwoordig het Mémorial 1815 museum en het Wellington Museum bezoeken en natuurlijk ook de Leeuw van Waterloo bezichtigen.

Alexandrië

Alexandrië

De laatste single van Claude François kwam uit op de dag van zijn begrafenis in 1978 en is nog steeds een van zijn grootste hits: Alexandrie, Alexandra. Het nummer is een ode aan zijn geboorteland Egypte met in de tekst verwijzingen naar de Nijl, de legendarische sirenes en de Pharos van Alexandrië, een van de zeven klassieke wereldwonderen. De Pharos was waarschijnlijk de eerste vuurtoren ooit gebouwd op het gelijknamige eilandje voor de kust van Alexandrië. De toren werd verwoest door een aardbeving in 1375. Alexandrië is genoemd naar Alexander de Grote en is tegenwoordig de tweede grootste stad van Egypte.

Van Claude François tot Cloclo: een eerbetoon aan de Franse poplegende

Top