Current language: nl

De leukste weetjes over Céline Dion

De leukste weetjes over Céline Dion

© Photonews

Ze verkocht meer dan 200 miljoen albums wereldwijd, heeft een stembereik van drie octaven en is tegenwoordig zelfs een stijlicoon: we hebben het over niemand minder dan Céline Dion. De Canadese zangeres vierde op 30 maart haar vijftigste verjaardag: de ideale gelegenheid om enkele leuke weetjes over haar op een rij te zetten!

Een groot gezin

Een groot gezin

© Photonews

Als jongste kind in een gezin met veertien kinderen kunnen we zeggen dat de ouders van Céline Dion niet stilgezeten hebben! Céline wordt genoemd naar een liedje van De Franse zanger Hugues Aufray en groeit op in een niet welgesteld maar gelukkig gezin in Charlemagne, Quebec. Een muzikaal gezin ook, want alle kinderen gaan naar de muziekschool. Céline zelf leert eerst klarinet, maar schakelt al snel over op zang.

Ontmoeting met René Angélil

Ontmoeting met René Angélil

© Isopix

Céline Dion is amper twaalf wanneer ze haar eerste single opneemt: Ce N’était Qu’un Rêve. Een van haar broers stuurt de opname naar manager René Angélil die tot tranen toe bewogen wordt door haar stem. Angélil plaatst een hypotheek op zijn huis om haar eerste album te financieren. La Voix du Bon Dieu wordt meteen een succes in Canada.

Wanneer Céline Dion op haar achttiende haar ambitie uitspreekt om een ster te worden zoals Michael Jackson, beseft hij dat er ondanks haar grote talent nog iets moet veranderen. Céline Dion verdwijnt enkele maanden uit de belangstelling om aan haar Engels te schaven. Ook haar gebit wordt aangepast met het oog op een internationale carrière. In dezelfde periode begint Céline Dion een relatie met haar 26 jaar oudere manager, met wie ze in 1994 zou trouwen. De relatie wordt de eerste jaren uit de schijnwerpers gehouden uit angst voor negatieve reacties.

Eurosongfestival 1988

Eurosongfestival 1988

© Isopix

Céline Dion breekt door in Europa wanneer ze in 1988 voor Zwitserland deelneemt aan het Eurovisiesongfestival. Met Ne Partez Pas Sans Moi wint ze de wedstrijd met één punt voorsprong op Groot-Brittannië. Voor Zwitserland was het hun tweede en voorlopig laatste overwinning.

Eerste polemiek

Eerste polemiek

Ondertussen werkt ze volop aan haar eerste Engelstalig album, Unison, dat in 1990 zal uitkomen. Met de single Where Does My Heart Beat Now bereikt ze de vijfde plaats in de Amerikaanse hitlijsten. Het album levert haar ook een Félix Award op, de belangrijkste muziekprijs van Quebec, als beste Engelstalige artiest. Een prijs die Céline Dion weigert omdat ze naar eigen zeggen altijd een Franstalig artiest zal blijven.

Oscar en succesalbums

Oscar en succesalbums

© Isopix

In 1991 zingt Céline Dion de titeltrack in van de populaire Disneyfilm Beauty and the Beast, een duet met Peabo Bryson. De single levert haar een allereerste Grammy Award op en zelfs een Oscar als beste originele song. Beauty and the Beast komt ook op haar volgende album te staan, met daarnaast singles als If You Asked Me en Love Can Move Mountains.

Ook haar volgende albums zijn een schot in de roos. Met The Power of Love bereikt ze voor het eerst de nummer één in de Amerikaanse hitlijsten en daarna volgen ook Think Twice en When I Fall in Love. Dion kiest daarna weer voor het Frans en werkt samen met Jean-Jacques Goldman voor het album D’eux. Het album groeit uit tot het bestverkochte Franstalige album allertijden en levert de klassieker Pour Que Tu M’aimes Encore op.

Haat-liefde relatie met My Heart Will Go On

Haat-liefde relatie met My Heart Will Go On

© Isopix

Haar grootste succes bereikt Céline Dion met My Heart Will Go On, de titeltrack van de kaskraker Titanic. Het wordt de best verkochte single van Vlaanderen in 1998 én levert haar opnieuw een Oscar en een handvol Grammy’s op. Nochtans was ze zelf helemaal niet dol op het nummer: haar management moest haar overtuigen om het op te nemen. En ook nu nog is het niet haar favoriete nummer om te zingen, al maken de reacties van het publiek veel goed.

De hand van René

De hand van René

Wanneer in 1999 kanker wordt geconstateerd bij Céline Dions echtgenoot René Angélil bouwt de zangeres een pauze in om haar man bij te staan. René geneest en in 2001 bevalt Céline Dion van hun zoon René-Charles. In 2010 volgt de tweeling Eddy en Nelson dankzij een zwangerschapsbehandeling.

Wanneer in 2013 de kanker terugkeert, laat Céline Dion een replica maken van de hand van haar echtgenoot, zelf te zwak om haar bij te staan. En die hand reist ook na de dood van René in 2016 nog met haar mee. Voor elk optreden schudt ze dus nog steeds zijn hand! Luguber volgens sommigen, maar in elk geval heel bijzonder.

Imitaties

Imitaties

© Isopix

De typische manier van zingen en vaak overdreven gebaren op het podium van Céline Dion vragen natuurlijk om een imitatie. De Amerikaanse actrice Ana Gasteyer maakte in het verleden enkele legendarische sketches waar de zangeres zelf ook mee kon lachen. Meer recent zette Ariana Grande enkele perfecte imitaties neer in de Tonight Show van Jimmy Fallon. In datzelfde programma bewees Céline Dion zelf ook haar imitatietalent in de Wheel of Musical Impressions.

Zakenvrouw

Zakenvrouw

Naast haar zangcarrière en haar vele optredens in Las Vegas (meer dan 1.000 ondertussen!) verdient Céline Dion ook veel geld als zakenvrouw. In 1990 opent ze de restaurantketen Nickels, waar ze in 1997 uitstapt. In 2003 lanceert ze haar eigen parfumlijn, die ondertussen uit zeventien geuren bestaat. Goed voor meer dan 850 miljoen dollar opbrengst.

Einde van haar carrière?

Einde van haar carrière?

© Photonews - Chase Rollins

Slecht nieuws deze week over Céline Dion. Door een ooroperatie moet de zangeres de komende maanden al haar optredens annuleren. Dion zou al meer dan een jaar kampen met een oorinfectie, waardoor ze zichzelf niet goed kan horen tijdens optredens. Aanvankelijk werd geprobeerd om de pijn te verminderen met medicatie maar uiteindelijk is een ingreep toch onvermijdelijk. Sommige bronnen menen dat dit wel eens het einde van haar carrière zou kunnen betekenen, maar wij wensen haar alvast een spoedig herstel!

Luister naar Céline Dion in je favoriete streaming-apps met eindeloze mobiele data, dankzij Epic Beats

Top