Current language: nl

Veroordeeld omwille van hun muziek

Een reclamestunt of een echt schandaal? Deze artiesten werden soms door de rechtbank, soms door het publiek, voor hun songs veroordeeld. Sommigen zijn er sterker uitgekomen, anderen hebben helaas een tijdje achter tralies doorgebracht.

Leïla Amer

Leïla Amer © Twitter/KamiliaSr

De Egyptische zangeres werd vier dagen aangehouden omwille van 'aanzetten tot ontucht' nadat haar clip 'Bos Oumek' ('Kijk naar je mama') werd uitgezonden. De video heeft inderdaad een paar suggestieve passages met oriëntaalse dans, maar het verdict is wel heel hard. De voorzitter van het syndicaat voor muzikanten, de zanger Hany Shaker, staat bekend om zijn conservatieve houding en kondigde het royement van Leïla Amer aan.

Orelsan

Orelsan © Belga/AFP

Vandaag de dag wordt de Franse rapper aanbeden door zijn collega's en het publiek, maar hij kwam al een paar keer in aanraking met het gerecht omwille van zijn liedjes die, volgens feministische verenigingen, geweld op vrouwen aanmoedigen. In 2016 werd hij helemaal vrijgesproken van die beschuldigingen. Twee jaar later wint hij zelfs drie prijzen op de Victoires de la Musique. Dat zou wel 's tot tandengeknars kunnen leiden...

Madonna

Madonna © EPA

De carrière van communicatiegenie Madonna is een opeenvolging van schandalen. Maar haar song 'Like a virgin' uit 1984 slaat als een bom in. Op het podium bootst de queen of pop een masturbatiescène na. In 1990 annuleert het Vaticaan al haar concerten in Italië en Canada dreigt er zelfs mee haar in de gevangenis te gooien. De grote winnaar? Madonna, die het establishment wakker schudde en over iedereens tong ging.

Boris Vian

Boris Vian © Photomaton Archives Cohérie Boris Vian

In 1954 veroorzaakt het liedje Le Déserteur heel wat polemiek. Philips brengt er slechts 500 exemplaren van uit en plant geen heruitgave. Er circuleren talloze illegale kopieën. Bij het begin van de oorlog tegen Algerije heeft iedereen het over deze antimilitaristische song die al snel op de radio verboden wordt omdat hij onpatriottisch is. Een veroordeling die pas in 1962 wordt opgeheven... Het liedje gaat de geschiedenis in en wordt in de loop der jaren ook gezongen door Joan Baez, Juliette Gréco, Maxime Le Forestier, Renaud... en meer dan honderd artiesten in een twintigtal talen.

Kalsang Yarphel

Kalsang Yarphel © VOA

Een naam die je waarschijnlijk niets zegt. Kalsang Yarphel is een Tibetaanse zanger die door een Chinese rechtbank tot 4 jaar gevangenis werd veroordeeld. Deze popzanger pleit voor de eenmaking van Tibet en verdedigt het Tibetaans en wordt om eerder obscure redenen veroordeeld. Een van de vele... Peking zou per jaar meer dan honderd songs censureren om uiteenlopende redenen: 'aanslag op de sociale moraal', 'vulgariteit', 'aanzetten tot abortus', 'aanval op de socialistische principes', enzovoort.

Les Enfoirés

Les Enfoirés © EPA

In 2015 brengt het team van Restos du Coeur de nieuwe hymne "Toute la vie" uit en het internet steigert. Jongeren vinden het liedje moraliserend en beschuldigend en er breekt een hele discussie op het web uit. Les Enfoirés zouden reactionair zijn en de geest van Coluche een verre herinnering. De polemiek is zo groot dat zelfs de gereserveerde Jean-Jacques Goldman erop reageert tijdens een interview op Canal+.

Sex Pistols

Sex Pistols © EPA

De Britse punkgroep brengt in 1977, ter gelegenheid van de 25ste verjaardag van de troonbestijging van Elisabeth II, de song "God Save the Queen" uit. Het is een directe referentie naar het Engelse volklied en de woorden van het liedje leiden onmiddellijk tot heel wat controverse. De groep had het heel lang moeilijk om zijn hit in goede omstandigheden te brengen. Het British Phonographic Institute manipuleerde de hitparade zodat de song niet op nummer één stond en het mocht niet worden uitgezonden op de BBC. Ondanks deze veroordeling door de professionals is het liedje immens populair bij het publiek. In 2010 werd het door XFM tot het 54ste beste Britse liedje uitgeroepen.

Serge Gainsbourg

Serge Gainsbourg © Belga

Gainsbourg, koning van de provocatie, brengt in 1979 het album "Aux armes et caetera" uit, met daarop een reggaeversie van het Franse nationale volkslied, de Marseillaise. Dat creëerde onmiddellijk een schandaal omdat Gainsbourg het heilige Franse patriottische symbool had onteerd. Conservatievelingen van die tijd noemen het heiligschennis en het leger is woedend. Wat de verkoop van het album trouwens niet in de weg stond, wel integendeel... Het album haalde platina in Frankrijk en goud in België.

Eminem

Eminem © EPA

In december 2003 wordt Eminem door de Amerikaanse geheime diensten geschaduwd. De oorzaak? Zijn liedje "We As Americans" waarin hij aangeeft dat hij niet voor dode presidenten zingt, maar dat hij de president liever zou zien sterven. Woorden die het slecht doen in het Amerika van George Bush. Vandaag de dag is het liedje beschikbaar op de heruitgave van het album "Encore", maar het werd grotendeels gecensureerd.

Calogero

Calogero © Belga

Na een procedure die meerdere jaren heeft aangesleept, wordt de Franse zanger Calogero in 2016 veroordeeld voor plagiaat. Na beschuldigingen van de geluidsingenieur en muzikant Laurent Feriol erkent de SACEM (het Franse SABAM) dat het liedje "Si seulement je pouvais lui manquer" voor 63% dezelfde noten heeft als het originele liedje...

Top