Current language: nl

Axelle Red: Vlaamse girlpower aan de top in Frankrijk

Axelle Red: Vlaamse girlpower aan de top in Frankrijk © Photonews

Voor Axelle Red is 2018 een feestjaar: niet alleen vierde ze in februari haar vijftigste verjaardag, het is ook 25 jaar geleden dat ze haar debuutalbum uitbracht. Met meer dan 5 miljoen verkochte albums wereldwijd is ze een van de best verkopende Vlaamse artiesten allertijden.

Op 2 juni stelt ze haar nieuwe album Exil, met daarop de single Who’s Gonna Help You, voor in de Ancienne Belgique. Wij blikken terug op haar indrukwekkende carrière.

Het prille begin

Het prille begin

Fabienne Demal, de echte naam van Axelle Red, is amper vijftien wanneer ze haar eerste single uitbrengt onder de naam Fabby. Little Girls is een nummer van Roger Baeten en is regelmatig op de radio te horen. In 1985 volgt de single Back To Tokyo, deze keer onder de naam Axelle. Ook de B-kant Dancing All Over The World zingt ze in het Engels. Van haar kenmerkende rood geverfde haren is op dat moment nog niets te merken.

Switch naar het Frans

Switch naar het Frans

In 1989 maakt ze de switch naar het Frans in Kennedy Boulevard, een uptemponummer waarmee ze ook een hit scoort in Franstalig België. Dat doet ze nog altijd onder de naam Axelle maar wel al mét rood haar. Ook de opvolgers Aretha et Moi, een ode aan Aretha Franklin, en Elle Danse Seule gaan niet onopgemerkt voorbij.

Debuutalbum Sans Plus Attendre

Debuutalbum Sans Plus Attendre © Virgin

In 1993 studeert ze af als juriste aan de Vrije Universiteit Brussel en tekent ze een platencontract bij Virgin. Op haar debuutalbum Sans Plus Attendre staat voor het eerst het pseudoniem Axelle Red. Ze schrijft nu ook zelf haar muziek en teksten en dat is een schot in de roos. De plaat betekent haar grote doorbraak met hits als Sensualité, Je t’attends en Le Monde Tourne Mal. Ze verkoopt in totaal meer dan 600.000 exemplaren van het album in België, maar ook in Frankrijk, Zwitserland en Canada.

Meer dan 1 miljoen verkochte platen van A Tâtons

Meer dan 1 miljoen verkochte platen van A Tâtons © Isopix

Voor de opnames van haar volgende album trekt Axelle Red naar Memphis, waar ze samenwerkt met soulmuzikanten Steve Cropper en Isaac Hayes. A Tâtons slaat in 1996 in als een bom met hits als de gelijknamige single, maar ook Ma Prière en À Quoi ça Sert?. Het album gaat in Europa alleen al meer dan 1 miljoen keer over de toonbank, waarvan 630.000 keer in Frankrijk. Een jaar later staat Axelle Red voor het eerst in de beroemde concertzaal L’Olympia in Parijs.

Het officiële WK-lied

Het officiële WK-lied © Photonews - Philippe Crochet

Dat Axelle Red razend populair is in Frankrijk blijkt ook in 1998, wanneer ze samen met Youssou N’Dour het officiële WK-lied La Cour des Grands zingt. Nog in 1998 brengt ze het album Con Solo Persarlo uit, waarop ze haar grootste hits in het Spaans zingt. Déjame ser Mujer wordt een grotere hit dan het origineel Rester Femme. Ook privé is het een topjaar, want Axelle Red stapt in het huwelijksbootje met haar manager Filip Vanes, met wie ze ondertussen drie dochters heeft.

De bevestiging met Toujours Moi

De bevestiging met Toujours Moi © Photonews - Bernard Demoulin

Met haar derde studioalbum Toujours Moi uit 1999 zorgde Axelle Red voor de bevestiging. Verschillende nummers van de plaat groeiden uit tot klassiekers, denk maar aan Parce Que C’est Toi en Bimbo à Moi. Toujours Moi gaat meer dan 600.000 keer over de toonbank, waarvan 460.000 keer in Frankrijk. Na ongeveer 400 optredens in 2000 brengt ze een eerste livealbum uit, goed voor een gouden plaat in Frankrijk en België.

Face A / Face B: een album met een boodschap

Face A / Face B: een album met een boodschap © Photonews - Tanguy Jockmans

Kort na de aanslagen van 11 september 2001 zingt ze samen met Renaud het liedje Manhattan-Kaboul, dat uitgroeit tot een van de populairste singles van het jaar in Frankrijk. Ook op haar eigen studioalbum Face A / Face B laat Axelle Red zich van haar meest sociaal bewogen kant horen. Thema’s als extremisme, kindsoldaten en drugs komen aan bod op de plaat, een gevolg van haar jarenlang engagement als ambassadeur voor Unicef. Het bekendste nummer is Je Me Fâche.

Daarna volgen twee compilatiealbums met ook enkele nieuwe nummers. Op Longbox zingt ze duetten met grote namen als Charles Aznavour, Arno en Ramses Shaffy. Op de 'best of' French Soul staat J’ai Fait Un Rêve, een ode aan Martin Luther King, waar ze later een Engelstalige versie van maakt met Daan.

Minder succes maar wel internationale erkenning

Minder succes maar wel internationale erkenning © Photonews - Souloy Frederic

Axelle Red trekt opnieuw naar Memphis voor de opnames van haar vijfde studioalbum Jardin Secret, een album over hoop en positief denken. Dankzij hits als Temps Pour Nous en Naïve haalt ze drie keer platina in België, maar in Frankrijk lijken de astronomische verkoopcijfers verleden tijd met nog 75.000 verkochte exemplaren. Ook het Engelstalige album Sisters & Empathy (2009) en opvolger Un Coeur Comme le Mien (2011) blijven onder de verwachtingen en de grote hits blijven uit.

Erkenning voor haar carrière krijgt ze wel: in 2006 krijgt ze de titel van Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres, de hoogste artistieke onderscheiding in Frankrijk. In eigen land geeft koning Albert haar in 2007 het ereteken van Commandeur in de Kroonorde voor haar sociaal engagement. Om diezelfde reden krijgt ze een jaar later een eredoctoraat aan de universiteit van Hasselt.

Opnieuw in de spotlight

Opnieuw in de spotlight © Photonews - Pieter-Jan Vanstockstraeten

Met het album Rouge Ardent uit 2013 en de gelijknamige single gooit ze opnieuw hoge ogen in België en haalt ze een platina plaat. Datzelfde jaar krijgt ze ook haar eigen tentoonstelling in het Modemuseum Hasselt: Axelle Red - Fashion Victim, met stukken van bekende Belgische ontwerpers als Veronique Branquinho, Ann Demeulemeester en Maison Martin Margiela. In 2014 vervangt ze dan weer Natalia als coach in The Voice van Vlaanderen.

Daarna blijft het stil rond Axelle Red, ondanks een akoestische compilatieplaat in 2015. Knoopt ze met haar nieuwe album Exil opnieuw aan met het succes?

Luister naar Axelle Red in je favoriete streaming-apps met eindeloze mobiele data, dankzij Epic Beats

Top