Current language: nl

Wat je nog niet wist over Ed Sheeran

Wat je nog niet wist over Ed Sheeran

© Photonews

Op zijn 27ste is Ed Sheeran een van de grootste popsterren van het moment. Het voorbije jaar scoorde hij met Shape of You, Galway Girl en Perfect de ene monsterhit na de andere. Alle 60.000 tickets voor zijn concert op de wei van Werchter op 1 juli waren in maar liefst 40 minuten uitverkocht.

Maar wist je dat Ed Sheeran vroeger stotterde? En dat hij bedrogen werd door Ellie Goulding? De leukste weetjes over Ed Sheeran op een rij!

Met de hulp van Eminem

Met de hulp van Eminem

© Isopix

Ed Sheeran groeide op in Halifax en was amper vier toen hij al in het kerkkoor zong. Hij begon al jong met gitaarlessen en oefende maanden op de riff van Layla nadat zijn vader hem meenam naar een concert van Eric Clapton.

Een andere muzikale inspiratiebron van Ed Sheeran was Eminem. Het was trouwens het album The Marshall Mathers LP van Eminem dat de elfjarige Ed Sheeran afhielp van het stotteren. Dat vertelde hij zelf op het Amerikaans Instituut voor Stotteraars. "Ik leerde het van voor tot achter uit mijn hoofd. Omdat het zo melodisch en ritmisch is, kwam ik van mijn gestotter af". Dat Ed Sheeran onlangs samenwerkte met Eminem voor de single River was dan ook een droom die in vervulling ging.

Tijdens de toespraak vertelde hij ook nog het volgende: "Ik was een heel, heel raar kind. Ik had een wijnvlek op mijn gezicht. Toen die werd verwijderd, vergaten ze me te verdoven. Sindsdien stotterde ik. Ik had ook een grote bril van de zorgverzekering. En ik had een probleem met m'n trommelvlies, dus het stotteren was eigenlijk mijn kleinste probleem."

Talentenjacht

Talentenjacht

Ed Sheeran was amper dertien toen hij zijn eerste nummers opnam en toen hij zestien was, begon hij op te treden in bars in Londen. Datzelfde jaar waagde hij ook zijn kans in de talentenjacht Britannia High, waar hij het tot de laatste veertig schopte samen met onder andere Pixie Lott. De jury was toen erg onder de indruk van zijn stem en gitaarspel en gaf hem een kans ondanks zijn erg klungelige dansstijl. Of om het met de woorden van een jurylid te zeggen: "He doesn’t have a clue what he is doing".

Rood haar als handicap of troef?

Rood haar als handicap of troef?

© Photonews

De eerste platenmaatschappij waarbij Ed Sheeran probeerde te tekenen was van oordeel dat hij zijn rood haar moest verven als hij het wilde maken in de muziekbusiness. En dat rappen, dat zou hij ook beter achterwege laten. Ironisch als je weet dat net dat hem onderscheidt van zijn collega’s tegenwoordig.

Uiteindelijk besliste Ed Sheeran om in zee te gaan met Asylum Records, waar hij in 2011 zijn debuutalbum + uitbracht met daarop de hits The A Team en Lego House. De rapsingle You Need Me, I Don’t Need You was een sneer naar die allereerste platenmaatschappij én naar zijn collega-artiesten die niet zelf hun eigen muziek schrijven.

Beste vriendjes met Taylor Swift

Beste vriendjes met Taylor Swift

© Photonews

Sinds Taylor Swift Ed Sheeran in 2013 uitnodigde om het voorprogramma te doen op haar tournee, zijn de twee beste vrienden. Naar eigen zeggen kunnen ze het zo goed met elkaar vinden omdat ze alletwee de underdog zijn. "Taylor was nooit de populairste op school, net als ik", vertelde Ed Sheeran aan het magazine GQ.  "Zij wil nu de grootste vrouwelijk ster ter wereld worden en ik de grootste mannelijke ster. Dat komt mede doordat wij altijd hoorden dat we dat nooit zouden bereiken. Dat ga je de lat hoog leggen om het tegendeel te bewijzen."

De twee werkten ondertussen ook al twee keer samen: op Everything Has Changed en End Game, de meest recente single van Taylor Swift.

Bedrogen door Ellie Goulding

Bedrogen door Ellie Goulding

© Photonews - Doug Peters

Het was via Taylor Swift dat Ed Sheeran Ellie Goulding leerde kennen toen zijn relatie met de Schotse singer-songwriter Nina Nesbitt op de klippen was gelopen. De twee hadden een relatie in 2013 maar die kwam ten einde toen Ellie Goulding ervan door ging met zijn goede vriend Niall Horan, lid van One Direction. Ed Sheeran schreef er het nummer Don’t over, dat op zijn tweede album x staat.

Tijdens de tournee met Taylor Swift zou Ed Sheeran ook iets gehad hebben met een andere bekende vriendin van Taylor Swift, wiens naam hij niet bekend wil maken. Tegenwoordig liggen die wilde jaren achter zich: de zanger is nu verloofd met jeugdliefde Cherry Seaborn en denkt aan kinderen, voor wie hij zijn carrière zelfs op pauze zou zetten.

Wereldhit gescoord zonder het te weten

Wereldhit gescoord zonder het te weten

© Photonews - Frederick Taylor

Naast zijn eigen werk is Ed Sheeran ook een succesvol songschrijver. Hij schreef muziek voor het laatste album van Robbie Williams, maar ook voor Rudimental, Jessie Ware en The Weeknd. De meest bekende hits die hij schreef zijn waarschijnlijk Little Things van One Direction, Love Yourself van Justin Bieber en Cold Water van Major Lazor.

Al was dat laatste een nummer dat Ed Sheeran zelf niet goed genoeg vond om zijn plaat ÷ te halen. Toen hij een mail kreeg van producer Diplo dat hij aan de slag wilde met Cold Water had hij geen idee waar hij het over had. "Het was waarschijnlijk een nummer dat nog maar half af was." Er ging pas een lampje branden toen hij Cold Water op de radio hoorde. "Ik herinnerde me dat ik eraan had gewerkt, maar dat het een heel traag nummer was. Toen ik het hoorde, dacht ik: dat klinkt als iets van mij, o wacht, het is van mij."

Een tattoo met spelfout

Een tattoo met spelfout

© Isopix

Minstens even opvallend als het haar van Ed Sheeran zijn de vele tattoos op zijn lichaam. "Ik laat er steeds eentje zetten als ik trots op iets ben of wil herinneren", aldus de zanger in een interview aan GQ. Zo heeft hij een tattoo van een kasteel op zijn buik en een enorme leeuw op zijn borst als verwijzing naar zijn optreden in Wembley. Tijdens het maken van zijn laatste album lag hij maar liefst veertig uur onder de inktnaald, zo vertelde zijn tattoo artist Kevin Paul aan Daily Mail. In de videoclip van zijn monsterhit Shape of You krijg je er alvast een glimp van.

Onder de vele tattoos ook één spelfout. Met dank aan actrice Saoirse Ronan, die meespeelt in de videoclip van Galway Girl. Toen Ed Sheeran haar vroeg om in haar handschrift de titel op papier te zetten om er een tattoo van te laten maken, maakte zij er bewust Galway Grill van. Gelukkig kon Ed Sheeran er nog mee lachen.

Litteken met dank aan prinses Beatrice

Litteken met dank aan prinses Beatrice

© Photonews - John Stillwell

Eind 2016 pakte The Sun uit met het verhaal dat Ed Sheeran een lelijke snijwonde in zijn gezicht overhield aan een feestje thuis bij de Britse prinses Beatrice. De dochter van prins Andrew verwondde hem per ongeluk met een zwaard toen ze voor de grap James Blunt wilde ridderen. Volgens een ingewijde ging het mis omdat Beatrice het gewicht van het zwaard verkeerd beoordeelde. "In plaats van een licht tikje op de schouders van James, zwaaide ze het naar achter, niet wetende dat Ed daar stond." De zanger werd naar het ziekenhuis gebracht, waar de wonde gehecht moest worden. Prinses Beatrice zou ontroostbaar geweest zijn na het voorval. Hoewel James Blunt het verhaal ondertussen ontkende, bevestigde Ed Sheeran het wel op de sofa bij Graham Norton.

Gastrol in Game of Thrones

Gastrol in Game of Thrones

© Photonews

Ed Sheeran maakte zijn opwachting in de eerste aflevering van het zevende seizoen van Game of Thrones. Hij was er, hoe kan het ook anders, een zingende ridder. Met het gastoptreden maakten de producers vooral Maisie Williams (Arya Stark) heel blij als grote fan van Ed Sheeran. Na de opnames twitterde Ed Sheeran een foto met de actrice.

Luister naar Ed Sheeran in je favoriete streaming-apps met eindeloze mobiele data, dankzij Epic Beats

Deze rocksterren kregen een rolletje in Game of Thrones

Top