Current language: nl

Arctic Monkeys: de juiste band op de juiste plek en op het juiste moment!

Alex Turner is 16 als hij Arctic Monkeys opricht en – zonder het zelf goed te beseffen – het vuur aan de lont houdt voor een nieuwe British Wave. Wat er daarna gebeurt, lees je hieronder!

Arctic Monkeys staan zondag 8 juli op het podium van Rock Werchter!
Arctic Monkeys: de juiste band op de juiste plek en op het juiste moment!

© -

Plek: High Green, een suburb van het mistroostige en grijze industriestadje Sheffield, maar wel vruchtbare grond, want naast Arctic Monkeys is Sheffield ook de plek waar Joe Cocker, Pulp, Richard Hawley, Milburn, The Human League... het levenslicht zagen. Arctic Moneys is de juiste band op de juiste plek en op het juiste moment: Turner en de zijnen brengen branie op het podium, spelen vol vuur en barsten van de ambitie.

De demo 'Beneath the Boardwalk' en een filmpje van een fan 'Fake Tales of San Francisco' brengen alles in een stroomversnelling. Arctic Monkeys wordt als prille band opgepikt door de BBC. De eerste single 'I Bet You Look Good on the Dancefloor' (2005) stoot meteen door naar de eerste plek in de UK Single Charts, waarmee ze de illustere Robbie Williams achter zich laten. In 2006 volgt het eerste album 'Whatever People Say I Am,

That's What I'm Not', meteen de snelst verkopende Britse plaat aller tijden; in een week tijd verkopen ze bijna 364.000 exemplaren. In de VS doen ze dat huzarenstukje nog eens over: de plaat wordt het tweede snelst verkopende indie rockalbum aller tijden. Opvolger wordt 'Favourite Worst Nightmare' (2007), alweer een directe hit in de album charts, met daarna 'Humbug' (2009) – onder de auspiciën van Josh 'Queens of the Stone Age' Homme - 'Suck It and See' (2011) en 'AM' (2013). In 2018 volgt vers geweld! Hoezee!

Bijzondere band, want...

Bijzondere band, want...

© EPA

Prijzen, prijzen, prijzen!

Ja, wat is er niet bijzonder aan Arctic Monkeys? Het gebeurt niet vaak dat een band de tijdgeest zo goed weet te vatten, en op een moment ten tonele verschijnt waarop de muziekindustrie een schop in de cojones verdient. Right. Hoe verklaar je anders de resem (resem? De karrevracht!) prijzen en lofbetuigingen die Turner en zijn kornuiten als jonkies in de wacht sleepten. Een korte bloemlezing: Brit Awards voor British Breakthrough, British Group, British Album of the Year, British Live Act...; Grammy Awards genomineerd voor Best Alternative Music Album, Best Rock Performance; Mercury Prize voor Album of the Year... en dat is nog maar het begin! Een exhaustieve lijst vind je hier

Poëzie en punk

Britser dan Arctic Monkeys komen ze niet. Of toch? Turner en zijn posse zijn oer-Brits, maar haalden wel de mosterd bij de punkdichter John Cooper Clarke, vooral Turner dan, die zijn frasering overnam, wat je vooral kan horen op hun debuutplaat. Allegedly heeft Turner een tattoo van Clarke's naam. En dat voor een jongeman die eerst niet achter de microfoon durfde te gaan staan.

Leve het internet!

Dat het Arctic Monkeys van in het prille begin enkel om de muziek te doen was, blijkt uit de bands totale cluelessness over het bestaan van iets als MySpace (we spreken over die tijd, ja). Turner wist niet eens wat het was, tot iemand hem attent maakte op het bestaan van een MySpace-pagina. "Fans hebben dat gemaakt." Arctic Monkeys was een van de eerste bands die eerst door het wereldwijde web werden opgepikt, en pas later getekend door een major. Pittig detail: toen de radio's songs uit de vuilbek-EP 'Who the Fuck Are Arctic Monkeys' niet wilden draaien, sprak iemand de woorden: "Since they made their name on the internet... they don't care if they don't get radio play." Voilà.

Drie maal Arctic Monkeys...

Wat je mag verwachten? Dit! Coolness on stage en cheering crowds!En dit is wat Alex Turner doet als hij niet met zijn Sheffieldse makkers de hort op is. Een iets andere speeltuin: The Last Shadow Puppets, de band met zijn goeie maat Miles Kane.Ook leuk: een pril bandje, zoals je er zoveel ziet. Nog groen achter de oren, gejaagd, speelziek en niet beseffend wat hen nog allemaal te wachten staat. We schrijven: 2003.Eerste rij? Sure, man!

Het is van 2014 geleden dat Arctic Monkeys nog in België was. Het spreekt voor zich dat fans van het eerste uur zich nu al verheugen op een fijne plek aan de dranghekkens. Dat de band het festival mag afsluiten, is erg fijn nieuws. Want het betekent: feestjeuh!

Arctic Monkeys ten voeten uit!

Zonder internet en fans geen filmpjes zoals dit: Mau Narvaez maakte een 16 minuten durende film (een soort van docu) over de evolutie van Alex Turners stem. Boeiend!Heerlijk arrogant en zo weggelopen uit een slechte Britse jaren 80 crimi. Miles en Alex, over het tweede album van The Last Shadow Puppets.Scummy Man, een kortfilm van Paul Fraser, is gebaseerd op ‘When the Sun Goes Down’. Lauren Socha, die Nina speelt, werd later bekend door haar rol in ‘Misfits’.Luister naar Arctic Monkeys in je favoriete streaming-apps met eindeloze mobiele data, dankzij Epic Beats

Top