Current language: nl

De robots komen eraan: Kraftwerk, een electrolegende

De robots komen eraan: Kraftwerk, een electrolegende

© Kraftwerk

Op zaterdag 14 juli gaat in Werchter TW Classic door. Eén van de headliners is Kraftwerk. De pioniers van de electro hadden een niet te onderschatten invloed op de muziekgeschiedenis. De wereld keek in den beginne raar op toen de Duitsers kwamen aanzetten met toongeneratoren, voice encoders en electronische drumsets, maar jaren later is hun geluid en repertoire legendarisch geworden.

Koop hier tickets voor TW Classic

Sauerkraut

Sauerkraut

© Isopix

Ralf Hütter en Florian Schneider-Esleben ontmoetten elkaar in het kader van een improvisatiesessie, tijdens hun studies aan het conservatorium van Düsseldorf. Net zoals andere experimentele Duitse muziekgroepen werden ze door de Britse pers weggezet onder de ietwat denigrerende genrenaam Krautrock. Die benaming kwam van Sauerkraut (letterlijk: zuurkool), een scheldnaam voor Duitse soldaten in de Tweede Wereldoorlog.

Autobahn

Autobahn

© Isopix

Later vervoegden Wolfgang Flür en Karl Bartos de band. Het album Autobahn betekende een mijlpaal en ommekeer: de akoestische instrumenten werden opgeborgen en zelf gebouwde of aangekochte synthesizers begonnen een hoofdrol te vertolken in het repertoire. Het titelnummer duurde langer dan twintig minuten en leende zich bijgevolg allesbehalve voor een draaibeurt op de radio. Er kwam dus een versie van drie minuten, die meteen succes kende en de weg plaveide voor een doorbraak in de Verenigde Staten. Daarna werden er vlotjes meer albums uitgebracht. De nummers Trans-Europe Express, The Robots en Radioactivity werden klassiekers.

Inspiratie

Inspiratie

© Isopix

De stijl van Kraftwerk - het woord betekent trouwens electriciteitscentrale in het Duits - kan omschreven worden als electropop die werd beïnvloed door de repetitieve muziek van Steve Reich of John Cage, waaraan technische geluiden en tot een minimum beperkte tekstfragmenten werden toegevoegd. De synthesizers en voice encoders zijn de sterren van het podium, de bandleden gedragen zich mechanisch en hullen zich in uniforme kledij. Vanaf Radio-Activity/Radio-Aktivität uit 1976 verschenen alle albums zowel in een Engelstalige als Duitstalige versie. Van een paar nummers worden ook versies in het Frans, Japans en Spaans opgenomen. Het werk van de band groeide in de loop der jaren uit tot een kunstvorm.

Kritisch

Kritisch

© Isopix

De bandleden zijn vaak onherkenbaar geschminkt en het gebeurt dat robots hen voor een tijdje vervangen op het podium. De robots geven ook interviews, want de echte bandleden hebben zich daar al sinds 1978 niet meer aan gewaagd. Ook lijken de teksten vaak simpel en repetitief, maar er zitten voor de aandachtige luisteraar vaak maatschappijkritiek en ideeën over de technologische vooruitgang in. In Radio-activity passeren bijvoorbeeld Marie Curie en kernenergie de revue.

Invloed

Invloed

© Isopix

David Bowie, Madonna, Franz Ferdinand: de bands die zich lieten beïnvloeden door Kraftwerk zijn niet de minsten. Ook New Order, de band die de opvolger van Joy Division werd nadat de frontman van die groep overleed, haalde de mosterd voor het nummer Your Silent Face duidelijk bij Kraftwerk. Het nummer kreeg als werktitel KW1, wat staat voor Kraftwerk One. Voor het nummer Planet Rock van hiphopgrondlegger Afrika Bambaata, dat uitkwam in 1982, krijgt de Duitse band nu nog altijd royalties. The Chemical Brothers sampleden een stukje van Ohm Sweet Ohm uit het album Radio-activity/Radio-Aktivität voor het nummer Leave Home. Coldplay vond de mosterd voor het liedje Talk in het nummer Computer Love.

Carrièreprijs

Carrièreprijs

© Isopix

In januari 2014 kreeg Kraftwerk een Grammy in de categorie ‘Lifetime Achievement Awards’. Vorig jaar speelden de heren in Antwerpen in vier dagen tijd acht iconische platen live. Het werd een wervelende show met 3D-projecties, die begon met Autobahn, waarna er in chronologische volgorde naar Tour De France - hun plaat uit 2003 - werd toegewerkt.

Luister naar Kraftwerk in je favoriete streaming-apps met eindeloze mobiele data, dankzij Epic Beats

Top