Current language: nl

De muzikanten met de kortste carrières

Sommigen stierven vroegtijdig, anderen beslisten om andere dingen te gaan doen. En dan zijn er ook muzikanten die echt wel verrassende plotwendingen hebben meegemaakt. Een overzicht van de muzikanten van wie de carrière te snel voorbij was.

Jimi Hendrix

Jimi Hendrix © EPA

Deze mythische zanger-gitarist werd in slechts vier jaar tijd en met 4 albums een legende. Hij wordt als een van de grootste elektrische gitaarspelers beschouwd. Hij speelde trouwens op een gitaar voor rechtshandigen terwijl hij zelf linkshandig was. Deze koning van de improvisatie bracht niet alleen een revolutie in rockmuziek teweeg. Hij liet ook zijn stempel na op elektrische jazz, R'n'B, blues... voor hij in september 1970 overleed.

Stromae

Stromae © Belga

We zullen er ons moeten bij neerleggen: onze landgenoot Stromae heeft een punt achter zijn muziekcarrière gezet. Hij blijft componeren en produceren voor andere artiesten, maar toch zullen we zijn genie nog lang missen. In Paris Match vertelde hij dat hij heel moe werd van het mediasucces, na slechts 2 albums: "Cheese" uit 2010 en "Racine Carée" uit 2013.

Amy Winehouse

Amy Winehouse © EPA

Deze diva uit Londen moeten we niet meer voorstellen: zowel haar ongewone stem als haar excessen zijn wereldberoemd. Haar eerste album "Frank" komt uit in 2003 en scoort al snel goud in Engeland. Ook het internationale succes laat niet op zich wachten. Van haar single "Rehab", van het album "Back to Black" uit 2006, werden meer dan 11 miljoen exemplaren verkocht. Haar gezondheids- en verslavingsproblemen weerhouden haar ervan andere projecten vorm te geven. Ze werd in 2011 dood in haar appartement aangetroffen. Waarschijnlijk stierf ze ten gevolge van een alcoholvergiftiging.

The Notorious B.I.G.

The Notorious B.I.G. © The Notorious B.I.G.

Als je ziet hoeveel invloed Biggie op de hiphop heeft gehad, is het moeilijk te geloven dat hij maar één studioalbum heeft uitgebracht. Hij had maar één album nodig ook, "Ready to Die" uit 1994, om een legende te worden. Nadat hij op 9 maart 1997 in Los Angeles wordt vermoord, verschijnt 16 dagen later zijn postuum dubbelalbum "Life After Death". In 2000 wint hij een diamanten plaat in de Verenigde Staten: er werden meer dan 10 miljoen exemplaren van het album verkocht.

Kurt Cobain

Kurt Cobain © Shutterstock

Al na twee jaar was Nirvana, de band van Kurt, de nummer één grungegroep in de wereld. In 1989 verschijnt "Bleach" en in 1991 "Nevermind" met het overbekende "Smells like Teen Spirit". Het succes laat niet op zich wachten. Drie albums later vecht Kurt tegen een zware heroïneverslaving en moet hij ook nog 's met de enorme mediadruk omgaan. Op 8 april 1994 wordt hij dood in zijn huis in Seattle gevonden. De politie houdt het op zelfmoord maar er zijn verschillende theorieën die zeggen dat hij vermoord zou zijn.

Janis Joplin

Janis Joplin © Janis Joplin & Kozmic Blues Band

Een kosmische, psychedelische stem... Janis Joplin sterft op 27-jarige leeftijd, op het hoogtepunt van de roem. Slechts vier soloalbums en vooral veel live-optredens maakten van haar de onbetwiste koningin van de soul. Helaas sterft ze op 4 oktober 1970 aan haar heroïneverslaving, terwijl ze volop bezig is met de opnames van haar laatste album "Pearl", dat in januari 1971 postuum wordt uitgegeven.

Grégory Lemarchal

Grégory Lemarchal © Belga

September 2004: het publiek maakt kennis met Grégory, de zanger met de gouden stem die deelneemt aan de Franse versie van Star Academy. Zijn verhaal en manier van zingen ontroeren de kijkers en hij wint de wedstrijd een aantal maanden later. April 2007: hij sterft aan de gevolgen van mucoviscidose, terwijl hij wachtte op een longtransplantatie. Hij heeft slechts één album kunnen uitbrengen. "Je deviens moi" uit 2005, maar hij veroverde er voor altijd de harten van de Fransen mee. In 2007 verschijnt nog een postuum album: "La voix d'un ange".

Jacques

Jacques © Jacques

Jacques is een Franse muzikant die in december 2017 het einde van zijn korte carrière aankondigt. De reden? Vrijwel al zijn materiaal werd tijdens een "belachelijk geslaagde" inbraak uit zijn studio gestolen. Na drie jaar concerten te hebben gegeven in alle uithoeken van de wereld, beslist deze dj met zijn trendy electrosound, elke activiteit "waarbij hij met een massa mensen in contact komt" stop te zetten.

Kim Kardashian

Kim Kardashian © EPA

Kim staat bekend voor haar rondingen, haar selfies, haar baby's en haar escapades. Maar ze heeft ook een (zeer) korte carrière als zangeres gehad. In 2011 brengt de bimbo de single "Jam" uit. En dat was het! Want zelfs de zangeres zelf vond dat het resultaat pijn aan de oren deed!

Top
t